Nu het weer echt voorjaar is geworden en we allemaal de tuin weer in duiken. Stuit je misschien wel op een tuinstoel of tafel die wel een sopje kan gebruiken. Met name stoelen, tafels of loungesets van kunststof hebben nogal eens de neiging om groene aanslag te kweken na een herfst en winter buiten. Tijd voor die voorjaarsschoonmaak dus. Maar hoe kun je je kunststof tuinspullen het beste schoonmaken en hoe houd je ze mooi? Geen nood, wij zetten het allemaal op een rijtje voor je.

 

Kan kunststof gewoon buiten blijven staan?

In principe kunnen kunststof tuinmeubelen gewoon buiten blijven staan in de herfst en winter. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van het kunststof bepalend is voor de weersbestendigheid en hoe snel je spullen vies worden. Kwalitatief beter kunststof wordt minder snel vies. Dus zijn jouw stoelen van minder sterk kunststof? Dan kun je overwegen om een beschermhoes aan de schaffen.  

Simpel sopje doet wonderen voor kunststof!

Eigenlijk hoef je helemaal geen moeilijke toeren uit te halen. Een simpel sopje van warm water en vloeibare zeep of allesreiniger voldoet prima voor je kunststof tuinmeubelen. Daarna even afspoelen met enkel water: en voilà! Als je dit één keer per jaar doet, dan trekt de aanslag niet in het kunststof en is het nog gemakkelijk te verwijderen. Maar denk erom: niet te lang laten zitten. Anders tast het vuil het kunststof aan. 

Let op: geen schuurmiddelen gebruiken

De volgende no go is schuurmiddelen gebruiken. Zeker niet doen op kunststof. Door schoonmaken met schuurmiddelen en schuursponsjes ontstaan er fijne krasjes in het kunststof waar het vuil zich vervolgens juist in op gaat hopen. Dat moet je natuurlijk niet hebben! Bovendien maak je je stoelen of tafel er niet mooier op wanneer je je er krassen in poetst.

Hogedrukspuit? Ook geen goed idee voor kunststof

De laatste waarschuwing: gebruik ook geen hogedrukspuit. Het is misschien verleidelijk om je tuinstoelen gelijk mee te nemen, wanneer je je stoepje aan het schoonspuiten bent. Het is alleen geen goed idee. Ook dit tast het kunststof aan. Dus onthoud: beter een emmertje sop over je stoel heen gooien dan de hogedrukspuit erop zetten!

 

Als je helemaal niet meer schoon wil maken: opberghoezen en -boxen

Heb je eigenlijk niet zo’n zin in die voorjaarsschoonmaak? Dat is ook begrijpelijk. Dan heeft Fonteyn ook een uitgebreid aanbod aan beschermhoezen. Voor de parasol, voor een loungeset, voor een tafel of voor een stapeltje stoelen. Voor je kussens kun je het beste een opbergbox gebruiken. Zo blijft alles als nieuw! (En dat scheelt je het volgende voorjaar weer een heleboel poetswerk!)