262 Artikelen

Filteren
Tonen als Lijst Foto-tabel
per pagina
Filteren

Verschillende soorten parasols

Parasols bieden de ideale bescherming tegen de zon als jij lekker buiten wilt zitten. Met een grote rechthoekige parasol kun je je gehele zitgedeelte beschermen, terwijl je met een kleine specifieke ruimtes in de tuin tegen de zon kunt beschermen. In ons assortiment vind je verschillende soorten parasols, maar welk type parasol is voor jou geschikt? 

  • Zweefparasol: een zweefparasol heeft als grootste voordeel dat je de parasolvoet naast de tafel kunt plaatsen. De stok van de parasol (waar het doek aan hangt) bevindt zich bij een zweefparasol ook aan de zijkant van het doek, waardoor de stok niet door het midden loopt en je niet genoodzaakt bent rondom de parasol te zitten, maar plaats kunt nemen waar je wil. De zweefparasol, het woord zegt het al, hangt dan over een ruimte heen. Je kunt de zweefparasol zo draaien dat je zelf bepaalt waar de schaduw valt. Dit type is vaak een grote parasol dat een groot oppervlak van de tuin kan verkoelen.
  • Stokparasol: de stokparasol, ook wel een staande parasol genoemd, is de uitvoering zoals we die voornamelijk kennen. Een stokparasol is uitermate geschikt voor een ronde tafel met een gat in het midden waar de vrijstaande parasol in komt te staan. Het grote verschil tussen de twee soorten parasols zit hem voornamelijk in de kantelfuncties. Een stokparasol is meer bedoeld om in één stand te staan, terwijl je een zweefparasol in verschillende richtingen kunt kantelen. Een stokparasol is vaak in kleinere versies verkrijgbaar, wat weer beter past als je een kleine tuin hebt.

Verschillende parasol frames

Naast de verschillende soorten parasols heb je ook keuze uit het materiaal van de parasol frames. De drie meest voorkomende parasol frames zijn gemaakt van hout, aluminium en glasvezel. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen. De beste optie komt daarbij neer op jouw persoonlijke voorkeur en de omgeving waarin de parasol zal worden gebruikt.

  • Aluminium: Aluminium is het meest voorkomende materiaal dat wordt gebruikt om een parasol frame mee te maken. Dit metaal is licht van gewicht, duurzaam en heeft een mooie uitstraling. Het materiaal is duurzaam en parasols van aluminium zijn vaak goed te betalen. Aluminium is bestand tegen corrosie en kan tijdens alle weersomstandigheden buiten blijven staan.
  • Hout: Houten parasol frames geven de parasol een chique uitstraling. De meeste houten frames zijn behandeld zodat ze beter bestand zijn tegen alle weertypen. Let er op dat je een houten parasol frame zelf zo nu en dan behandeld met een goede olie of beits.
  • Glasvezel: Parasols met een glasvezel frame zijn enorm duurzaam. Glasvezel is licht in gewicht, flexibel en bestand tegen weer en wind. Omdat een glasvezel frame flexibel is, kan het licht meebuigen bij wind en het zal dus nog jaren mooi en heel blijven.

De stof van de parasol

Er zijn nog een paar zaken waarmee je rekening kan houden als je op zoek bent naar een nieuwe parasol. Denk bijvoorbeeld aan de stof van de parasol. Veel soorten stoffen worden gebruikt om de zon te blokkeren of neerslag tegen te houden. Polyester is een vaak gebruikt materiaal. Let er op dat de stof ook bestand is tegen uv-straling. Zo blijft de kleur ook mooi. Andere parasol stoffen zijn o.a. acryl, Sunbrella, Textileen en Olefin. Acryl is erg flexibel en heeft een vuil- en waterafstotende behandeling. Sunbrella is een speciaal soort acryl met een zeer hoge uv-bestendigheid en goede ademende eigenschappen. Textileen is sterk en kleurecht. Het zonlicht wordt hieronder gefilterd waardoor het onder de parasol niet volledig donker is. Olefin parasoldoeken zijn bijzonder sterk. De stof droogt snel en het houdt 96% van de uv-straling tegen.