edereen heeft het wel eens gedaan. De meeste mensen vinden het heerlijk! Je kunt er ook alle kanten mee op. In Nederland gaan ze allemaal spontaan aan zodra de thermometer hoger dan 23 graden aangeeft. Waar we het over hebben? De barbecue! Maar waar komt de barbecue eigenlijk vandaan? Wij zochten het voor je uit.

Geschiedenis van de barbecue – Oorsprong

Over het ontstaan van de barbecue, althans het roosteren van vlees of vis op kolen, gaan diverse verhalen de ronde. Natuurlijk staat de ontdekking van het vuur wel vast. In principe is barbecueën één van de meest oorspronkelijke wijzen van koken.

Grillen op vuur

Het eerste verhaal gaat over de Arawakan-indianen die vroeger op Puerto Rico, Hispanola en Cuba leefden. Het woord baracbicu betekent in hun taal ‘heilig vuurbed’. Het woord barabucoa zou weer ‘de stookplaats met 4 poten met veel stokken waarop het vlees werd geplaatst’ betekenen.

Het tweede verhaal kent zijn oorsprong vanuit het Franse woordje Boucanier (piraat). De Taino-indianen gebruikten het woord boucan voor een houten rooster waarop het vlees werd gerookt. Boucan staat ook voor ‘gerookt vlees’. Een indiaan die vlees roosterde werd een boucanier genoemd. Toen deze indianen zich meer als piraten gingen manifesteren, kreeg het woord boucanier een wat andere betekenis..

Geschiedenis van de barbecue – Indianen

De geschiedenis van de barbecue ligt waarschijnlijk een beetje in het midden. Wel is bekend dat de Indianen van Amerika ook al fan waren van de barbecue. Ze regen zalm aan Cedar houten stokken en roosterden deze op vuur.

 Grillen

n de 19e eeuw werd het barbecueën een culinaire techniek, vooral geliefd in het Amerikaanse zuiden. Omdat hier voornamelijk varkens werden gehouden, was varkensvlees het belangrijkste vlees op de barbecue. Daarbij werden gerechten als maisbrood gegeten. De barbecue werd steeds vaker ingezet voor grote bijeenkomsten zoals kerkelijke feesten of buurt picknicks.

In Amerika is de barbecue extreem populair

In Amerika is barbecueën nog steeds extreem populair. Iedere staat of stad heeft zo haar eigen barbecue specialiteiten.  Maar ook in andere landen kennen ze de barbecue. In Korea gooien ze dunne plakjes rund- of varkensvlees op de barbecue geserveerd met rijst. Argentinië heeft de Asado, marinade-vrij vlees gekookt in een rookvrije put.

 

In Nederland zijn we ook al jarenlang dol op de barbecue. Daarbij mag en kan alles. Populair zijn nog steeds de hamburgers, speklapjes, kippenpootjes en saucijzen. Natuurlijk aangevuld met allerlei sauzen, stokbrood en de huzarensalade. Samen met het hele gezin, vrienden of familie. Een fijne traditie die waarschijnlijk nooit verloren zal gaan.