Hoe onderhoud je een zwembad?

Hoe onderhoud je een zwembad?

Het onderhouden van een zwembad vereist regelmatige aandacht, maar met de juiste stappen kun je nog meer genieten van een schoon en veilig zwembad. In dit artikel delen we handige tips en tricks om je te helpen bij het onderhoud van je zwembad. Volg deze stappen en geniet het hele jaar door van een kristalhelder zwembad!

Zwembad onderhouden

Door het zwembad regelmatig te onderhouden door het schoon te maken, de waterbalans te controleren, de juiste chemische behandelingen toe te passen en de filter goed te onderhouden, zorg je ervoor dat je zwembad altijd in topconditie is. Hierdoor bespaar je eenvoudig op onderhoudskosten. Volg deze gids en geniet van eindeloze uren zwemplezier in helder en fris water!

Tip 1: Regelmatig schoonmaken

In het najaar wordt alles weer bedekt onder een dik bladerdek. Om de kwaliteit van je zwemwater goed te houden, is het belangrijk dat je je zwembad herfstblad vrij houdt. Je kunt natuurlijk elke dag met een schepnet in de weer, maar er zijn eenvoudigere manieren om de herfstbladeren uit je zwembad te maken. Bijvoorbeeld door het zwembad te bedekken met een afdekzeil. Voor een meer permanente oplossing kun je er ook voor kiezen om je zwembad te overkappen met een zwembadoverkapping. In combinatie met terrasverwarming onder de overkapping en een warmte installatie in het zwembad, blijft het bad zelfs in de winter bruikbaar.

Tip: Vergeet niet ook de wanden en de bodem van het zwembad schoon te maken om de opbouw van algen te voorkomen. Door gebruik te maken van een een zwembadstofzuiger kun je de bodem en eventueel de wanden van je zwembad reinigen. Mocht je hier zelf geen omkijken naar willen hebben, dan kun je ook een zwembadrobot overwegen.

Tip 2: Controleer en behoud de pH-waarde

Om te zorgen dat je zwembadwater in optimale conditie blijft, is het belangrijk om de pH-waarde tussen 7.2 en 7.6 te houden. Je kunt de pH-waarde eenvoudig reguleren door pH Minus of pH Plus aan het zwembad toe te voegen.

  • Een te hoge pH-waarde kan gevaarlijke bacteriën in het water laten groeien, omdat chloor minder effectief is bij hoge pH-waarden. Bovendien kan een combinatie van een laag chloorgehalte en een hoge pH-waarde leiden tot ongewenste algengroei en groenachtig zwembadwater.
  • Aan de andere kant kan een te lage pH-waarde leiden tot corrosie van metalen onderdelen zoals ladders en verlichting in het zwembad. Het kan ook die vervelende chloorgeur veroorzaken die irritaties aan de ogen, neus en huid kan veroorzaken. Gelukkig kunnen deze problemen eenvoudig worden vermeden door goed onderhoud van je zwembad.

Tip 3. Op peil houden van chloorwaarde

Naast het controleren van de pH-waarde is het ook belangrijk om het chloorgehalte in de gaten te houden. Chloor is essentieel voor helder en gezond water, omdat het water oxideert en desinfecteert. Het is belangrijk dat je chloor gebruikt dat speciaal bedoeld is voor onderhoud van zwembaden. Mix ook nooit twee soorten chloor door elkaar, maak altijd gebruik van dezelfde chloor. Er zijn twee soorten chloor verkrijgbaar: organische chloor voor hard water en anorganische chloor voor zacht water. Gebruik chloorgranulaat om het chloorgehalte van je zwembad snel op peil te houden.

Om je zwembad voldoende te desinfecteren, moet je de volgende concentraties van vrij chloor handhaven:

  • Buitenzwembad: tussen 1.0 en 2.5 mg/l
  • Binnenzwembad: tussen 0.5 en 1.5 mg/l

Door deze concentraties aan te houden, zorg je ervoor dat het water in je zwembad optimaal wordt onderhouden, helder blijft en vrij is van bacteriën en virussen. Op die manier kun je zorgeloos genieten van een schoon en veilig zwemwater.

Tip 4: Filteronderhoud

Naast het op peil houden van de pH- en chloorwaarden dien je ook het zwembadfilter  te onderhouden. De zwembadfilter verwijdert vuil en andere verontreinigingen uit het water. Reinig regelmatig de filtermand en spoel de filter volgens de instructies van de fabrikant. Vervang indien nodig de filtermedia om een optimale filtratie te behouden.



Fonteyn TV