Welke sauna past bij mij?

Welke sauna past bij mij?

De sauna is door moderne technieken en therapeutische vindingrijkheid niet meer te vergelijken met wat het ooit was: een verwarmde hut onder de grond. Het aanbod bestaat inmiddels uit de meest luxe cabines, compleet met muziekinstallatie, ledverlichting en massagestoelen. Nogal een klus om hieruit de sauna te kiezen die het best bij je past. We helpen je graag op weg.

Hoe ruim het aanbod verschillende sauna’s ook is, iedere sauna is gemaakt voor hetzelfde: jou van top tot teen ontspannen met warmte. De warmte kan op veel verschillende manieren bewerkstelligd worden. En dat is waarom het effect van de ene sauna weer verschilt van het effect van de andere. Hieronder een overzicht van de bekendste sauna’s.

Finse sauna

De klassieke, Finse sauna is alom bekend. Deze traditionele zweethut is door de jaren heen onveranderd gebleven en concurreert nog altijd succesvol met de hypermoderne sauna’s die tegenwoordig allemaal verkrijgbaar zijn. Velen zweren namelijk bij het authentieke saunagevoel dat in deze cabine ervaren wordt. De warmte, afkomstig van een elektrische kachel of houtkachel, wordt door de wanden van de sauna opgenomen en vervolgens weer aan de cabine afgegeven. Hierdoor loopt de warmte op tot een temperatuur tussen de 60 en de 120 graden Celsius. Ideaal voor wie graag geniet van een rustige, ontspannende saunagang.

Infraroodsauna

Een meer intensieve saunagang beleef je in de infraroodsauna. Hierin wordt de warmte veroorzaakt door infraroodlampen in plaats van een kachel. De warmte van deze lampen dringt dieper door in de huid, waardoor het lichaam zich van binnenuit opwarmt. In de infraroodsauna kan gebruik gemaakt worden van korte golf- en lange golfstralers. Warmte van korte golfstralers reikt het diepst en is daarom ideaal voor het verlichten van spier- en gewrichtspijn. Lange golfstralers zijn meer bedoeld om je te laten transpireren en te laten ontgiften.

Combisauna

Wie geen keuze kan maken tussen een Finse sauna en een infraroodsauna, zit gebeiteld met de combisauna. Deze sauna bevat namelijk het beste van beiden: een saunakachel en infraroodlampen. Zo kun je in cabine genieten van twee verschillende sauna-ervaringen.

Opgietsauna

In een opgietsauna wordt de saunagang verrijkt met etherische oliën als eucalyptus en jasmijn. Deze oliën, aangelengd met water, worden in de kachel gegoten, wat zorgt voor een heerlijke geur. Daarnaast krijgt de temperatuur in de sauna een flinke boost hiervan. Dit maakt de saunagang een stuk intensiever. Er wordt dan ook aangeraden om er niet langer gebruik van te maken dan twee keer tien minuten.

welke sauna past bij mijFonteyn TV