Hoe onderhoud je een zwembad?

Hoe onderhoud je een zwembad?

Heb je de luxe van een eigen zwembad in je tuin? Dan is het belangrijk dat je deze het juiste onderhoud geeft. Zeker tijdens het onstuimige najaarsweer dat ons de komende maanden te wachten staat. Om het water van je zwembad fris te houden, geven we je hier wat onderhoudstips.

In het najaar wordt alles weer bedekt onder een dik bladerdek. Om de kwaliteit van je zwemwater goed te houden, is het belangrijk dat je je zwembad herfstblad vrij houdt. Je kunt natuurlijk elke dag met een schepnet in de weer, maar er zijn eenvoudigere manieren om de herfstbladeren uit je zwembad te houden. Bijvoorbeeld door het zwembad te bedekken met een afdekzeil. Voor een meer permanente oplossing kun je er ook voor kiezen om je zwembad te overkappen met een zwembadoverkapping. In combinatie met terrasverwarming onder de overkapping en een warmte installatie in het zwembad, blijft het bad zelfs in de winter bruikbaar.

zwembad onderhouden met overkapping

Verdwijnt er toch wat vuil in je zwembad, dan kom je met een goede pomp en filterinstallatie een heel eind. Hiermee verdwijnt het vuil en krijgen algen geen kans. Je kunt fijn vuil en zand dat op de bodem achterblijft opzuigen met een borstel met zuigmond of met een  automatische bodemzuiger.

Zwembad onderhouden met chloor

Om het zwemwater gezond te houden, is het essentieel dat je gebruik maakt van voldoende chloor. Het is belangrijk dat je chloor gebruikt dat speciaal bedoeld is voor onderhoud van zwembaden. Mix ook nooit twee soorten chloor door elkaar, maak altijd gebruik van dezelfde chloor. Er zijn twee soorten chloor verkrijgbaar: organische chloor voor hard water en anorganische chloor voor zacht water. Gebruik chloorgranulaat om het chloorgehalte van je zwembad snel op peil te houden. Volg hiervoor de instructies op de verpakking.

Zwembad onderhouden bij hogere temperatuur

Als je je zwembad verwarmt om er ook in het najaar gebruik van te maken, loopt het water meer kans op algen en bacteriën. Bij warm water is het dus verstandig om wat extra chloor toe te voegen.Fonteyn TV