Blog
Weet jij de gezondheidsvoordelen van wellness al?
De spa, een ultieme plek om volledig tot rust te komen. Het is niet alleen rustgevend voor je geest, maar ook voor je lichaam. Een bezoek aan bijvoorbeeld de sauna en stoombaden kunnen een behoorlijke boost geven aan je gezondheid. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor een betere doorbloeding en conditie van de aderen. Relaxen, ontspannen en rust; vaak de drie redenen om te kiezen voor een dagje wellness. Maar waarom zijn sauna’s en stoombaden nog meer bevorderlijk voor je gezondheid?
Ontspanning versus stress vermindering
‘Druk, druk, druk’, is een veel gegeven antwoord op de vraag hoe het gaat. Drukte kan gepaard gaan met stress. Een fenomeen dat voor niemand leuk is. Maar hoe kunnen we de stress iets verminderen naast ons drukke bestaan? Wellnessfaciliteiten bieden hiervoor een uitkomst. Warmte in bijvoorbeeld sauna’s zorgt ervoor dat je je gedachten gemakkelijker los kan laten, waardoor je tot rust komt. Daarnaast zorgt warmte ook voor de aanmaak van het geluksstofje ‘endorfine’ in de hersenen. Door endorfine voel je je gelukkig en je bent minder gevoelig voor pijn. Niet alleen sauna’s zorgen voor deze ontspanning, maar ook de warmte uit heerlijke zwemspa’s. Wel eens naar de spa met vriendinnen geweest? Een heerlijke sociale activiteit om eens in de zoveel tijd met elkaar te ondernemen.
Hoe kan de spa je weerstand verbeteren?
Uit een onderzoek van universiteitskliniek Charité in Berlijn blijkt dat een bezoekje aan de sauna je immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop stimuleert en stabiliseert. Je lichaam reageert heftig op de warmte die de sauna geeft en vervolgens reageert het lichaam weer heftig op de kou zodra je eruit komt. Door deze reactie maakt het lichaam antistoffen aan. Regelmatig naar de sauna of warmtebaden gaan beschermt je beter tegen verkoudheid, maar de symptomen veranderen niet wanneer je al verkouden bent. Liever niet de deur uit en ontspanning direct opzoeken? Maak binnen no time van jouw tuin een spa wellness. Wat is er lekkerder dan na het werk bijvoorbeeld je eigen bubbelbad in te duiken?
Droom zacht! Beter slapen door wellness
Dit gevoel komt je vast bekend voor: je ligt met je zacht gloeiende huid in bed, voelt je rozig, maar bovenal helemaal zen en voldaan. En met al die opgedane endorfine val je ook nog eens in een betere en diepere slaap. En als je beter slaapt word je minder snel ziek! Daarnaast ben je minder snel gevat voor stress wanneer je goed uitgerust bent. Zo is de cirkel weer helemaal rond!
Inspiratie opdoen om een privé spa of een mini wellness van jouw achtertuin maken? Wij verwelkomen je graag in onze showroom.
De perfecte tuinverlichting voor een knus gevoel!
Langzaam maar zeker zien we komen: de gezellige verlichting op straat! Zowel in de winkelstraten als woonhuizen worden al voorzien van lichtjes. Zo komen we helemaal in de feestsfeer terecht. Dit is leuk deze tijd van het jaar, maar wat dacht je ervan om je tuin goed te voorzien van buitenlampen, zodat je hier het hele jaar door plezier van hebt? Goede tuinverlichting geeft onwijs veel sfeer en zorgt ervoor dat jij er altijd knus bijzit. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je je tuin van smaakvolle verlichting wil voorzien? Wij geven antwoord!
Tref goede voorbereidingen
Voordat je aan de slag gaat raden we aan een schets van je tuin te maken. Met dit heldere overzicht kun je nadenken over waar je de tuinverlichting allemaal wil hebben. Op de plattegrond geef je alle belangrijke aspecten die jij verlicht wil hebben in je tuin aan, zoals de veranda, de schuur, het gazon of andere zaken. Maar teken ook de kleine items in je tuin uit, zoals je boompjes en planten. In deze schets bepaal je dus wát je allemaal gaat verlichten in de tuin.
Tip: teken ook de kijkrichting vanuit de woning! Het is wel zo fijn om de tuinverlichting ook vanuit binnen te kunnen bewonderen.
Wat voor soort verlichting kies je?
Nu je weet welke aspecten in de tuin verlicht moeten worden, denk je na over welk type licht per onderdeel passend is. Graag geven we je een aantal voorbeelden voor mooie, maar tegelijkertijd, sfeervolle tuinverlichting:
-
Functionele verlichting met bewegingssensoren voor extra veiligheid
-
Inbouwspots voor in de grond om het looppad te verduidelijken
-
Decoratieve buitenlampen als wandlampen, tuinlantaarns, spotjes in de grond, plafondlampen in je overkapping, tuinverlichting op zonne-energie of een snoer met lampjes die je kunt ophangen waar je wil!
Hoe ver moet het licht schijnen?
Bij ieder type licht bepaal je ook de intensiteit en het bereik van de lamp. Het type hangt af van hetgeen je gaat verlichten. Wil je een grote boom verlichten om de tuin groter te laten lijken? Ga dan voor veel intensiteit! Klein licht volstaat voor het verlichten van je tuinset en andere tuinmeubelen. Ieder type licht is ook weer geschikt voor verschillende schijnrichtingen. Een staande, hoge lamp is bedoeld om de tuin rondom te verlichten, daar waar een spot in de grond naar boven richt. Zorg ervoor dat je alles goed uitdenkt, zodat jouw buitenoord er tip top uitziet!
Tip: Gebruik bij voorkeur LED verlichting, dit is lager in verbruik. Wissel ook af in lichtintensiteit om een zo mooi mogelijk effect te creëren.
Zo maak je een bescheiden tuin groots!
Heb je voor jouw gevoel een te kleine tuin? Dan zijn er talloze dingen die je kunt doen om deze groter te laten lijken. Ook met een kleinere tuin kun je zoveel kanten op om er een fijne buitenruimte van te maken. Veel vierkante meters bezitten zou helpen, maar als deze ontbreken is het de kunst om slim om te gaan met wat je wel hebt. Graag geven we jou advies hoe je dit kunt realiseren!
Multifunctionele tuinmeubelen
Tuinmeubelen zijn er natuurlijk om heerlijk op te zitten, maarje kunt er veel meer uithalen. Zo bestaan er tuinmeubels waar je spullen in op kunt bergen. Door creatief om te gaan met je tuinmeubelen kun je al je ruimte in de tuin besteden aan leuke dingen, in plaats van de ruimte benutten om spullen op te bergen. In kleine tuinen helpt het ook altijd om hoge tuintafels met barkrukken te plaatsen. Door te spelen met verschillende hoogte niveaus lijkt je tuin ruimer!
Werk met verschillende hoogtes
Verschillende niveaus zorgen voor een optisch groter ogende tuin? Juist! Door te werken met verschillende lagen lijkt je tuin een stuk ruimer. Dit kan simpelweg al met een paar traptreden aanleggen of door je tuinmeubelen op een verhoging neer te zetten. Dit laatste is ook nog eens leuk, omdat je zo een afzonderlijk terras creëert. Maar ook verlagingen helpen hierbij. Waar het allemaal om draait is dat je meerdere blikken nodig hebt om je tuin in te vangen!
De juiste schutting
Als je een kleinere tuin hebt dien je voorafgaand goed na te denken over welke schutting hier goed bij past. De omheining van je buitenparadijsje is namelijk een belangrijk aspect om de tuin ruim te laten lijken. Je zal dit ook al weten van gestreepte kleding: strepen in horizontale richting kleden af. Zo werkt het ook bij een schutting! We raden daarom aan dunne planken te gebruiken en deze in horizontaal op elkaar te stapelen!
Overige trucjes om een bescheiden tuin groot te laten lijken!
-
Ga voor rustige kleuren. Lichte, natuurlijke kleuren zorgen voor rust. Dat is een bekend gegeven. Houd daar ook rekening mee met het uitkiezen van je planten en tuinset.
-
Kies met een kleine tuin voor grote tegels als bestrating!
-
Speel met verlichting. Door goede verlichting te plaatsen kun je bepaalde zones in je tuin uitlichten en op deze manier diepte creëren.
Kom je inspiratie opdoen in onze immense showroom? Wij verwelkom je graag en staan klaar om je te voorzien van het beste advies!
3 tips voor een sfeervolle herfstbarbecue!
Barbecueën is een activiteit dat wat ons betreft het hele jaar door kan! Er zijn namelijk talloze manieren om het buiten aangenaam te maken en om heerlijk buiten te dineren. Juist in deze tijd is het van betekenis het thuis éxtra gezellig te maken. Om dit te realiseren is een herfstbarbecue voor thuis een perfect idee! Graag geven we jou 3 tips om van deze barbecue een groot succes te maken. Lees je mee?
Barbecue gerechten die passen bij de herfst
De belangrijkste vraag voor een barbecue met het gezin of vrienden is: wat gaan we opdienen? Bij ieder seizoen passen verschillende gerechten. Zo ook bij de herfst. Een goed voorbeeld van zo’n heerlijk herfstgerecht is een stoofpotje! Het lekkerste stoofpotje is er natuurlijk een die de hele dag al op de grill heeft gestaan. Begin je op de avond zélf pas met barbecueën bij gebrek aan ‘stoofpotjes tijd’? Serveer dan naast de klassieke vleessoorten een stukje wild vlees. Dit past echt bij de herfst!
Houd jezelf en je gezelschap warm
Als het ‘s avonds kouder wordt is het belangrijk dat iedereen er comfortabel en warmpjes bijzit! Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren. Kleed je warm aan, leg zachte dekentjes neer of nóg beter: kies voor een mooie terrasverwarmer. Deze verwarmt, net als de barbecue zelf, in een rap tempo de buitenruimte en realiseert een aangename temperatuur voor iedereen. Heaters, vuurhaarden of warmte strips? Bij Fonteyn vind je een breed aanbod terrasverwarmers om het buiten een stuk prettiger te maken.
Creëer een fijne sfeer tijdens de barbecue
Het fenomeen barbecueën op zichzelf zorgt uiteraard al voor een bevredigende sfeer, en de eerder genoemde warmte uit terrasverwarmers ook. Maar wat kan er nog meer bijdragen aan een fijne ambiance buiten? Juist, de verlichting! Zet hoge kaarsen neer en verspreid deze over het midden van de eettafel. Ook een goed gedekte tafel doet de sfeer ten goede en is de helft van het werk. Leg een mooi kleed- of placemats neer en dek de tafel mooi op. Dit zijn zowel praktische als gezellige factoren voor een geslaagde barbecue! Vraag je je af waar je met alle bladeren heen moet die uit de bomen zijn gevallen? Gebruik deze als subtiele decoratie op tafel. Nu is jouw herfstbarbecue helemaal af toch?
Bij Fonteyn shop je oneindig veel soorten barbecues. Kom langs in onze 35.000m2 grote showroom of shop jouw favoriet direct online!
Met deze 5 tips maak je jouw saunabezoek perfect!
Dat rozige gevoel dat je ervaart als je bij de sauna bent geweest, het gevoel van een warm lichaam en een goede nachtrust. Het gevoel van zen zijn en jezelf weer helemaal opgeladen voelen. Dat is het heerlijke van de sauna! Een saunabezoek werkt enorm rustgevend op ons lichaam en op onze geest. Eens in de zoveel tijd naar de sauna gaan is dan ook heel gezond voor ons! Maar waar kun je allemaal op letten tijdens een saunabezoek?
Neem een douche voordat je de sauna ingaat
Een douche nemen voordat je de sauna instapt is hygiënisch, fijn voor jezelf en andere saunagangers. Was je parfum, bodylotion of andere crèmes van je lichaam af, droog jezelf vervolgens af en betreed fris en fruitig de cabine. Waarom het belangrijk is jezelf af te drogen voordat je de sauna ingaat? Een droog lichaam komt ten goede van het zweten, en zweten is goed voor je!
Denk aan een goede houding
Net als in het dagelijks leven is de juiste houding aannemen ook belangrijk in de sauna. En wat is dan de beste houding? Je lichaam ontspant het best in een ligstand. Als je ligt krijgt de warmte namelijk de kans om zich over je gehele lichaam te verspreiden. Zo bereikt deze heerlijke warmte iedere spier in het lichaam en kom je uitermate tot rust. Ben je een ‘beginnende saunaganger’? Neem dan op een van de onderste bankjes plaats om rustig aan de warmte te wennen.
Drink genoeg water
Een saunabezoek gaat gepaard met transpireren. Het is daarom aan te raden om voorafgaand aan je saunabezoek en tussendoor water te drinken om dit verloren vocht weer aan te vullen. Voldoende water zorgt er ook voor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Twee vliegen in één klap!
Houd de tijd in de gaten
Je lichaam moet in de sauna de tijd krijgen om aan de temperatuur te wennen. Gun jezelf daar daarom de tijd voor. Draai het zandlopertje om en houd deze tijd ook aan. Heb je het gevoel dat je de sauna eerder wil verlaten? Doe dit dan ook. Luister hierin altijd naar je eigen lichaam!
Haal zo nu en dan een frisse neus!
Heb je genoten van het saunabezoek is het aan te raden je lichaam wat verkoeling te bieden. Dit kun je doen door een koude douche te nemen, kopje onder te gaan in het dompelbad, of door naar buiten te gaan en een grote dosis frisse lucht in te ademen.
Bekijk ons assortiment, shop direct of kom langs in onze showroom!
Een overkapping plaatsen: wij geven je tips!
Een overkapping in de tuin plaatsen kent talloze voordelen: je tuinmeubelen blijven langer mooi, je zit altijd droog, de waarde van je woning stijgt en ga nog maar even door. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten en ieder type kent zijn eigen pluspunten. Lees verder, ontdek er alles over en laat je inspireren!
Zelfregulatie met een lamellen overkapping
Het grote pluspunt van een terrasoverkapping met een lamellendak is dat je zowel de lichtinval als de luchtstromen zelf kunt regelen. De lamellen van het dak kun je namelijk in iedere gewenste stand zetten. Zo kun je warme, opstijgende lucht laten ontsnappen waardoor de temperatuur onder de overkapping aangenaam blijft. Regel de hoeveelheid zonlicht dat van bovenaf komt en bepaal of je heerlijk in het zonnetje zit, of liever een schaduw plek creëert. Kortom, met dit type overkapping ben je zelf aan zet!
Prachtige uitstraling door houten overkapping
Hout is een duurzaam materiaal met een lange levensduur. Bovendien is het tijdloos en past het zowel bij een moderne- als klassieke woning. Wat zo mooi is aan hout? De natuurlijke tint van hout geeft een warme en rustige uitstraling aan je tuin. Hout is gemakkelijk te bewerken, waardoor je er meerdere kanten mee op kunt. Wil je na een tijdje een nieuwe kleur aanbrengen? Schuur het hout op en schilderen maar!
De populaire aluminium overkapping
Een veel gekozen variant is een aluminium overkapping. Een van de redenen dat dit materiaal zo populair is, is het feit dat het onderhoudsvriendelijk is. Het materiaal is bestand tegen roest en alle weersinvloeden! Ook dit materiaal gaat lang mee en is daarmee een duurzame keuze. Aluminium is licht van gewicht en biedt een moderne, strakke uitstraling aan je huis.
Ga je een overkapping plaatsen? Deze checklist biedt ondersteuning wanneer je kiest voor een terras- of vrijstaande overkapping:
-
Bepaal de juiste afmeting van de overdekking
-
Bedenk welke rol jouw overkapping het liefst dient te vervullen
-
Met hoeveel personen ga je gemiddeld onder de overkapping zitten?
-
Zorg dat er een stroomaansluiting is als je elektriciteit denkt te gebruiken
-
Denk na over de verlichting. Spotjes in de grond of liever hanglampen?
Tip: wil je helemaal beschut zitten? Plaats dan glazen schuifdeuren of wanden rondom de overkapping. Hiermee kun je je overkapping helemaal afsluiten en tijdens de koudere dagen langer buiten zitten.
Validate your login