Het moestuinieren is nog steeds met een enorme opmars bezig. Nederland ging helemaal los met de mini-moestuintjes die iedereen bij de boodschappen kreeg. Moestuintjes schoten als paddestoelen uit de grond in vensterbanken van keukens, op balkons en dakterrassen. Wil jij het iets professioneler aanpakken? Dan biedt een tuinkas ongekende mogelijkheden. En Fonteyn heet niet voor niets de tuinkassenspecialist van Nederland! Ben jij op zoek naar een tuin- of hobbykas? Wij sommen hier alle kas-mogelijkheden voor je op!

 

Waarom een tuinkas?

Een tuinkas zorgt ervoor dat het ideale kweekseizoen voor je plantjes al wat eerder aanbreekt. In een kas is het veel sneller warm. Bij de eerste voorjaars zonnestralen kun jij al beginnen met kweken. Het kweken in de kas is vaak de eerste stap. Je laat je kleine stekjes in beschermde atmosfeer groeien totdat deze sterk genoeg zijn om in de tuin en buitenlucht te kunnen overleven. Kleine plantjes kunnen nog niet goed tegen extreme  weersomstandigheden zoals harde regen en uiteraard vorst. In een kas zijn ze hiertegen beschermd, evenals tegen hongerige vogels en ongedierte.

 

Kweekkas kiezen

Kweek- en tuinkassen komen in allerlei verschillende soorten en maten. Hoe kies je er eentje die bij je past? Ten eerste moet je natuurlijk weten waar deze komt te staan: hoeveel ruimte je beschikbaar hebt bepaalt de grootte van de kas. De kleinste kweekkasjes beginnen bij ongeveer 1,5 à 2 meter, zoals deze kweekkas voor kleine tuintjes. Zo’n kas is klein, maar al wel groot genoeg om er staand in aan het werk te kunnen! Heb je veel plek? Dan zijn er ook flinke kassen van zo’n 4,5 meter, voor grote tuinbezitters.

 

Tuinkas als prieeltje

Liever zittend genieten van het zonnetje onder het glas dan tuinieren? Dat kan natuurlijk ook. Je hoeft niet persé plantjes te kweken in je tuinkas. Je kunt er ook lekker zelf gaan zitten. Net zoals de warmte die een kas biedt prettig is voor jonge plantjes, geldt hetzelfde voor jou. In het voorjaar kun jij in een kas al aangenaam van de eerste zonnestralen genieten. Terwijl je wel alvast in je tuin zit, in plaats van achter het raam van de woonkamer. Zo’n leuk rond prieeltje is een pareltje in je tuin. Ook deze zijn weer te krijgen in kleine variant of grote variant.

 

Mooi weggewerkt tegen de muur

Wil je nu dat zo’n kas niet zo in het oog springt? Zie je het liefst dat deze een beetje weggewerkt is? Dan is een kas die tegen een muur geplaatst kan worden ideaal voor jou. De dubbele deur van deze kas kun je bovendien ook nog eens verplaatsen. Je kunt de deuren zowel aan de lange zijkant naast elkaar plaatsen, zodat je een brede ingang hebt. Of apart aan de korte zijkanten, zodat je de deuren tegen elkaar open kunt zetten. Door de langwerpige vorm van dit soort kassen en het schuin aflopende dak gaat de kas helemaal op in de muur van jouw huis of schuur.

 

Onmisbare tuinkas accessoires

Wat heb je nog meer nodig om je plantjes in je kas te laten groeien als kool? Denk bijvoorbeeld aan schaduwdoeken. Een schaduwdoek zorgt voor optimale groei, zodat plantjes niet verbranden in (te) fel zonlicht. Of wat denk je van een ventilator aangedreven op zonnecollectoren om een aangename temperatuur te behouden in de kas? Voor hetzelfde doel kun je ook kiezen voor automatische raamopeners die er voor zorgen dat de ramen open of dicht wanneer bij een bepaalde temperatuur. Kortom, genoeg mogelijkheden voor ideale klimaatbeheersing. Kies een kas en personaliseer deze met de gewenste accessoires!