Tuintips voor juni

Tuintips voor juni

Het weelderige groen, de geurende bloemen en het steeds warmer wordende zonnetje verraden dat deze maand de zomer echt begint. Door het lekkere weer brengen we steeds meer uren in onze tuin door. Juist omdat het groen nu hard groeit, is het belangrijk om in juni tijd te besteden aan het onderhoud. Hieronder lees je een aantal praktische tuintips voor de maand juni.

Wat betreft de planten en bloemen is het goed om de oplopende temperatuur in de gaten te houden. Besproei, bij langdurig warm weer, je borders en andere planten minstens één keer per week een aantal uur. Dit is beter dan iedere dag een beetje water geven. Valt er wat regen tijdens de maand juni? Zet dan je binnenplanten tijdelijk buiten. Hier knappen ze helemaal van op.

Planten en snoeien in juni

Wil je tijdens juni nog rozen of heesters planten? Doe dat dan snel. Je nieuwe rozen bloeien dan nog volop deze zomer. De buxus mag in juni een snoeibeurt krijgen. Doe dit liever niet op een hele zonnige dag; hierdoor kan de buxus verbranden. Snoei ook bestaande heesters en hagen voor eind juni terug. Geef daarnaast op hele warme dagen de hagen extra water.

Eigenaren van een gazon doen er verstandig aan om tijdens juni het gras één of twee keer per week te maaien. Doe dit wel met mate als het erg droog is. Tijdens juni kun je nog steeds het gazon onderhouden door rotte plekken te verwijderen en het kale gedeelte te zaaien. Als het al erg warm is, wacht dan tot de avond met het maaien van het gazon.

Let op onkruid in juni

Niet alleen planten en bloemen groeien volop tijdens juni. Ook onkruid doet hieraan mee. Haal het onkruid daarom regelmatig weg. Het beste kun je onkruid wieden voordat je je tuin gaat besproeien. Je trekt de plantjes er namelijk makkelijker uit als de grond nog droog is.Fonteyn TV