Overkapping verwarmen voor het hele jaar door warmte

Overkapping verwarmen voor het hele jaar door warmte

De overkapping in de tuin is een echte aanwinst. Het verlengt je woonruimte en brengt het comfort van binnen naar buiten. Of het nu gaat om een rustige ochtend in je tuin met een kopje koffie, of een gezellig samenzijn met vrienden en familie, je overkapping is er de ideale plek voor. Alleen wanneer de temperatuur daalt, gooit de kou soms roet in het eten. Bij Fonteyn weten we hoe belangrijk het is om de gezelligheid buiten te behouden, zelfs wanneer de herfstbladeren vallen. De juiste verwarming onder je overkapping zorgt ervoor dat je het hele jaar door plezier hebt van het buitenleven.

Overkapping verwarmen met de juiste terrasverwarmer

Door jouw overkapping te verwarmen maakt je je zitplek in de tuin warmer én knusser, zodat zelfs de laagste temperaturen geen belemmering vormen voor je outdoor ontspanning. Of het nu gaat om een diner in de avondlucht of een lazy Sunday met een boek: een goede terrasverwarmer houdt je warm en comfortabel, en laat je het maximale uit je tuin halen, ongeacht het weer. We vertellen je graag hoe je een verwarming kiest die past bij jouw overkapping en je helpt die onbetaalbare tijd in je tuin te verlengen.

Elektrische terrasverwarmers

Elektrische verwarmers zijn een veelgekozen optie. Je stopt ze tenslotte gewoon in het stopcontact en ze werken direct. Elektrische verwarmers zijn vaak compact, en sommige modellen kun je aan de wand of het plafond van je overkapping monteren.  Het voordeel is de snelle warmteafgifte en de mogelijkheid om precies te richten waar je de warmte wilt hebben. Ook produceren ze geen open vlam en zijn ze daardoor relatief veilig in gebruik. Een nadeel kan zijn dat de warmte soms minder ver komt dan bij gas en dat ze afhankelijk zijn van elektriciteit. Elektrische verwarmers zijn een schone en handige optie voor onder je overkapping. Met name infrarood heaters zijn erg in trek vanwege hun efficiëntie en de gerichte warmte die ze bieden.

Infrarood heaters

Infrarood verwarmers gebruiken stralingswarmte om personen en objecten direct te verwarmen, in plaats van de lucht eromheen. Dit zorgt voor een fijne warmte, die vergelijkbaar is met de stralen van de zon. Ze kunnen snel aan- en uitgeschakeld worden en bieden bijna meteen warmte, zonder lange opwarmtijd. Er zijn allerlei modellen infrarood heaters die allemaal hun eigen pluspunten hebben. Plafondmodellen zijn ideaal voor een strakke look en een gelijkmatige verspreiding van de warmte. Wandmontage is een goede keuze als je vloerruimte wilt besparen. Staande heaters zijn meestal verplaatsbaar en je kunt de warmte richten waar het nodig is. Welk model je ook kiest, infrarood heaters zijn over het algemeen zuinig in gebruik en onderhoudsvriendelijk. Ze zijn niet afhankelijk van wind of luchtstroming en dat maakt ze extra effectief onder een overkapping.

Gasverwarming

Gasheaters geven een meer traditioneel gevoel van warmte en kunnen een grote overkapping verwarmen. En doordat je niet afhankelijk bent van een stroomaansluiting, zijn ze ook nog eens mobiel. Ze hebben wel een open vlam, dus het is wel belangrijk om de veiligheid en ventilatie in de gaten te houden. Ook vraagt een gasheater om regelmatig onderhoud, en natuurlijk af en toe vervanging van de gasflessen.

Waar let je op bij het plaatsen van terrasverwarming?

Bij het installeren van terrasverwarming is veiligheid ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat je elektrische verwarmers aansluit op een stopcontact dat bestand is tegen vocht. En houd bij gasverwarmers in de gaten dat er voldoende ventilatie is om gasopbouw te voorkomen. Ook de grootte van je overkapping heeft invloed op de keuze: een compacte elektrische verwarmer kan ideaal zijn voor kleine ruimtes, terwijl een krachtige gasheater beter tot zijn recht komt in een ruimere setting. Let bij installatie op de afstand tot ontvlambare materialen. En zorg voor een stabiele plaatsing, om te voorkomen dat het apparaat kantelt. Met deze aandachtspunten creëer je een veilige én warme plek in je achtertuin.

Authentieke charme: de terrashaard

Elektrische en gasverwarmers zijn populair, maar er is nog een andere sfeervolle optie om je overkapping te verwarmen: de traditionele tuinhaard. Deze klassieke haarden voegen naast warmte een rustiek element toe aan je tuin. Het knisperende geluid van hout dat langzaam opgaat in de vlammen geeft letterlijk en figuurlijk een gevoel van warmte. Terrashaarden zijn er in verschillende stijlen en maten: van inbouwhaarden die naadloos opgaan in je overkappingsdesign tot vrijstaande modellen die een statement maken. En ze zijn niet alleen een warmtebron, maar dienen tegelijkertijd ook als centraal punt voor gezellige sociale momenten. Het is wel belangrijk om ook bij een terrashaard rekening te houden met de nodige voorzorgsmaatregelen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende ruimte rondom de haard en voor een schoorsteen of rookafvoer om de rook weg te leiden. Met deze elementen in gedachten kan een terrashaard een heerlijke toevoeging zijn aan je buitenleven.

Installatie- en onderhoudstips 

Nadat je de perfecte terrasverwarming voor je overkapping hebt gekozen, is het tijd om te kijken naar de installatie en het onderhoud. Een correcte installatie zorgt voor optimale veiligheid en maximale warmte, terwijl goed onderhoud de levensduur van je apparaat verlengt.

Installatietips

  • Bestudeer altijd de handleiding van de fabrikant goed voordat je begint met de installatie.
  • Zorg ervoor dat je elektrische verwarmer wordt gemonteerd door een gekwalificeerde elektricien, indien nodig met een installatie op een aparte stroomgroep om overbelasting te voorkomen.
  • Bevestig een gasverwarmer op een stevige, vlakke ondergrond en op een veilige afstand van ontvlambare materialen, zoals gordijnen of planten.
  • Let op dat je de verwarmer niet plaatst op een plek waar mensen er tegenaan kunnen stoten of waar het een looproute blokkeert.

Onderhoudstips

  • Reinig regelmatig het oppervlak van je heater om stof en vuil te verwijderen. Dit bevordert de warmteafgifte en houdt het veilig.
  • Controleer bij gasverwarmers de slangen en aansluitingen periodiek op lekkages. Gebruik hiervoor zeepwater als veilige methode.
  • Vervang onderdelen zoals lampen bij elektrische heaters of gasflessen bij gasheaters volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Zo zorg je dat je apparaat goed blijft functioneren.

Door aandacht te besteden aan zowel de installatie als het onderhoud van je terrasverwarmer, zorg je ervoor dat je nog vele seizoenen lang kunt genieten van je verwarmde overkapping.

Je overkapping verwarmen doe je met een haard van Fonteyn!

Bij het uitkiezen van de juiste verwarming voor je overkapping zijn er allerlei mogelijkheden. Of je nu gaat voor elektrisch, gas of een traditionele haard, elke keuze heeft zijn eigen charme en functionaliteit. Voor uitgebreid advies en een breed assortiment aan verwarmingsopties ben je bij Fonteyn aan het goede adres. Kom langs in onze outdoor living mall en laat ons je helpen bij het uitkiezen van de beste verwarmer voor jouw overkapping.

 Fonteyn TV