7 manieren voor schaduw in de tuin

7 manieren voor schaduw in de tuin

Het creëren van schaduw in je tuin kan een groot verschil maken, vooral tijdens de hete zomerdagen. Niets lekkerder dan heerlijk luieren in de tuin op een warme, zomerse dag - maar wel in de schaduw als de hitte je naar het hoofd stijgt!  Schaduw zorgt niet alleen voor een koele plek om te ontspannen, maar beschermt ook je planten tegen de brandende zon. Hier zijn zeven manieren om schaduw in je tuin te creëren.

#1. Schaduw in de tuin met de parasol

Een van de eenvoudigste en meest flexibele manieren om schaduw te creëren is door het gebruik van een parasol. Een parasol is een handig tuinartikel om op diverse plekken in de tuin schaduw te creëren. Parasols zijn er in meerdere soorten. Van compacte stokparasols voor boven een bistroset, tot zeer grote modellen die het hele terras van schaduw voorzien. Voor wie zoveel mogelijk schaduw wil, maar geen grote parasol kwijt kan, is de zweefparasol ideaal. Zweefparasols zijn ruimtebesparend en daardoor enorm populair. Je bevestigt ze tegen een muur van je woning, waardoor je op je terras geen last hebt van een grote parasolpoot.

#2. Schaduwdoek of zonnezeil

Schaduwdoeken en -zeilen zijn een moderne en stijlvolle oplossing voor het creëren van schaduw. Deze doeken van katoen of polyester zijn eenvoudig over je terras, tuin of balkon te spannen, zodat je uit de zon zit. De doeken worden aan de uiteindes vastgezet met haken of touwen, waardoor je heel eenvoudig een schaduwhoek creëert. Schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, waardoor je een creatieve en functionele schaduwoplossing kunt ontwerpen.

#3. Pergola om schaduw in de tuin te creëren

Een pergola is een ideale investering voor wie zowel schaduw als sfeer wil creëren. Deze constructies van hout of metaal op hoge palen houden je namelijk niet alleen uit de zon, maar zien er ook erg knus uit. Ze bieden een stevige structuur waar klimplanten zoals klimop, rozen of druiven overheen kunnen groeien, wat niet alleen schaduw maar ook een prachtige, natuurlijke uitstraling geeft. Bovendien kunnen pergola's worden uitgerust met schaduwdoeken of gordijnen voor extra bescherming tegen de zon.

#4. Altijd schaduw met een veranda of overkapping

Een veranda of overkapping is de meest permanente oplossing voor schaduw in de tuin. Hoewel een veranda  vooral is bedoeld om ook buiten de zomer van de tuin te kunnen genieten, biedt het in de zomer ook een prima plek om de warme zon te ontzien. Zeker de veranda’s die gemaakt zijn van warmtewerend polycarbonaat. Voordeel hiervan is dat je altijd in de verkoeling zit, maar er niets verloren gaat van het uitzicht, aangezien het polycarbonaat transparant is. Aangezien een overkapping of veranda een permanente oplossing is, vergt de investering wat meer oriëntatie dan de aanschaf van een parasol of schaduwdoek. Als de overkapping eenmaal staat, kun je er wel een hoop plezier van hebben.

#5. Een paviljoen voor een zonvrij plekje

Wie meer ruimte heeft in de tuin, kan ervoor kiezen om een paviljoen of een prieel te plaatsen. Niet alleen zorgen deze structurele toevoegingen voor schaduw, ook bieden ze de nodige beschutting, mocht er plotseling een buitje overtrekken. Ook niet ongebruikelijk in Nederland. Bovendien kan een paviljoen of prieël een elegant accent aan je tuin geven. Ze kunnen worden gebruikt als eet- of zitgedeelte en zijn vaak uitgerust met gordijnen of luifels voor extra schaduw en privacy.

#6. Zonneluifel voor de kleine tuin

Zonneluifels zijn enorm geschikt voor kleine tuinen. Ingeklapt neemt een zonneluifel geen enkele ruimte in beslag. Maar uitgeklapt kan een luifel wel een paar meter diep zijn, zodat een heel terras van schaduw profiteert. Zonneluifels zijn verder verkrijgbaar in allerlei kleuren en dessins, zodat je er je tuin ook een mooie uitstraling mee kunt geven. De meeste zonneluifels dien je handmatig uit te klappen, maar er zijn ook luifels verkrijgbaar die je elektrisch kunt uitschuiven. Met slechts een druk op de knop zit je dan in de verkoelende schaduw.

#7. Schaduw in de tuin creëren met bomen

Het planten van bomen en struiken is een natuurlijke manier om schaduw in je tuin te creëren. Dakbomen zijn uitermate geschikt als natuurlijke parasol. Ze zorgen voor veel sfeer en zijn erg onderhoudsvriendelijk. Met name de Plataan, Moerbei, Zilverlinde en Tulpenboom zijn zeer geschikt. Je dient ze uiteraard wel de juiste verzorging te geven. Zo moeten de meeste dakbomen een aantal keer per jaar gesnoeid worden.Fonteyn TV