Binnen- en buitenleven lopen steeds meer in elkaar over. Door een groeiend aanbod comfortabele buitenproducten als loungesets, terrasverwarmers, veranda's en buitenkeukens is het in de tuin minstens zo goed toeven als binnenshuis. Met name de veranda haalt ‘binnen’ naar buiten en vice versa. Zeker in dit seizoen zijn ze de ideale investering om lekker de schaduw op te zoeken.

De veranda vindt zijn oorsprong in India, waar men sprak van een barandah, Bengaals voor ‘pilarengalerij’. Omstreeks 1900 waaide de populariteit van deze Indiase barandahs over naar de VS, waar ze vooral gebruikt werden rondom ranges om smerige werkkleding niet binnen, maar deels buiten uit te kunnen trekken. Tegenwoordig dienen ze een ander doel: het vergoten van de leefomgeving. Zeker in de zomer biedt een veranda enorm veel voordeel.

Verkoelende schaduw onder de veranda

Hoewel we in Nederland blij mogen zijn als de zon een keer schijnt, is het heerlijk om je er even van terug te trekken in verkoelende schaduw. Het hebben van een veranda is dan ideaal. Hiermee behoudt een deel van de tuin zonlicht, terwijl er ook voldoende schaduw aanwezig is. Tegenwoordig zijn er ook veranda’s verkrijgbaar met een zonwerend glazen dak. Het speciale glas van deze daken houdt de warmte buiten, zodat je onder de overkapping de voordelen ervaart van een regulier dak, maar het uitzicht behouden blijft.

Veranda

Langer buiten met de veranda

Een veranda is niet alleen overdag functioneel, ook ’s avonds kun je er optimaal gebruik van maken. Zo kun je er heerlijk in dineren, zonder je zorgen te hoeven maken over een mogelijke bui. Door een terrasverwarmer in de veranda te plaatsen, kun je er ook tot in de late uurtjes natafelen. Ook op de onstuimige zomerdagen is het met een veranda mogelijk om van je tuin te genieten. De meeste veranda’s zijn namelijk eenvoudig uit te breiden met wanden en schuifdeuren voor meer beschutting.

Inrichting van je veranda

Om ’s zomers optimaal te genieten van je veranda, heb je ook een juiste inrichting nodig. Zorg in de eerste plaats voor een lekkere loungeset om op te ontspannen. Er zijn genoeg weersbestendige sets verkrijgbaar, die met kussens en al het hele jaar door bruikbaar zijn. Ze fleuren dus ieder seizoen je veranda op. Ook een barbecue mag in je veranda niet ontbreken. Zo ben je altijd voorbereid op mooi barbecueweer. Bovendien staat je barbecue onder de overkapping altijd droog.