Niets lekkerder dan ’s avonds rondom een vuur te luisteren naar het knisperende, knappende hout. In de warme gloed van het vuur sla jij je dekentje om je heen, waarna je nipt van een goed glas wijn of een kop warme chocolademelk. De lucht is helder, de sterren fel; het is een mooie avond.

Dat klonk goed, toch? Deze scene lijkt gegrepen uit een kampeervakantie in de bergen, maar niets is minder waar. Dit verhaal kan namelijk heel eenvoudig in je eigen achtertuin beleefd worden. Met een tuinhaard of vuurkorf. Ook geïnteresseerd in een kampvuur in eigen tuin? Doe dan met dit artikel inspiratie op.

 Vuurkorf in de tuin

Vuurkorf in de tuin bovenaan verlanglijstje

Volgens de American Society of Landscape Architects staan vuurkorven bovenaan het verlanglijstje van Amerikanen met een tuin. Vooral omdat een vuurkorf voor warmte zorgt tijdens koele avonden. Ook is het enorm sfeervol om met z’n allen rondom een vuur te zitten en naar de vlammen te kijken.

De meest eenvoudige vuurkorven bestaan uit een metalen bol, al dan niet met een grill op de bovenkant en een beschermende cover. Deze vuurkorven zijn uitermate geschikt voor kleine patio’s en binnentuinen.

Naast deze klassieke vuurkorven, zijn er ook veel vuurschalen verkrijgbaar die geschikt zijn voor op een patio, terras of dakterras. De top voorkomt dat er regenwater in de schaal terecht komt. Via de zijkant kun je de schaal vullen met extra hout.

Vuurhaard buiten

Vuurkorf en tuinhaard sinds 1980 populair

Tuinhaarden verschenen rond 1980 voor het eerst op de markt en zijn vandaag de dag nog steeds enorm populair. Met name de warmte en de geur van brandend hout zorgen voor veel sfeer. Goed brandhout zijn de volgende houtsoorten: els, ceder, eik, pecan en fruithoutsoorten als appel en kersen. Gebruik geen behandeld hout, aangezien er dan schadelijke stoffen kunnen vrijkomen.

 Vuurhaard

Amerikaanse trend: de firepit

De firepit is een echte trend op het gebied van tuinhaarden, met name in de VS. Deze tuinhaard bestaat uit een soort put, gemaakt van gemetselde kalkstenen. De put heeft een afvoer waardoor er geen regenwater in kan achterblijven.

Bijkomend voordeel van vuurkorven is dat ze heel eenvoudig en goedkoop te installeren zijn. Voor minder dan honderd euro heb je al een mooie vuurkorf. Je kunt ervoor kiezen om een firepit zelf te maken of in de winkel te kopen.

Vuurhaard in de tuin

Veiligheid bij een vuurkorf

Hoe gezellig een kampvuur in de tuin ook is, een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Je dient dus altijd rekening te houden met een paar veiligheidsregels. Zet de vuurkorf bijvoorbeeld niet in de buurt van brandgevoelige spullen; houd minstens tien meter afstand. Houd ook altijd rekening met het weer. Een brandende vuurkorf bij harde wind is niet verstandig.

Het is altijd verstandig om voldoende water voorhanden te hebben bij het gebruik van een vuurkorf. Een vuurkorf kun je aankrijgen met een verfrommeld stukje papier of door een speciale vuurstarter in de korf te plaatsen. Plaats hierboven enkele kleine takjes, zodat het vuur begint te branden. Als het vuur eenmaal goed brandt, kun je grotere takken toevoegen, waarna je overgaat op het haardhout. Vermijd het gebruik van benzine of terpentine om steekvlammen te voorkomen.

Vuurkorf altijd goed doven

Loopt de avond op zijn einde, laat het vuur dan eerst uit zichzelf doven. Giet vervolgens voorzichtig wat water over de as en check of er niets meer smeult. Blijf er zo nu en dan wat water overheen gieten om zeker te weten dat je de vuurkorf veilig achterlaat.

Tip: Bekijk hier de vuurkorven en terrashaarden van Fonteyn.