Misschien heb je de term al eens voorbij horen komen: ‘verticaal tuinieren’. Dus niet horizontaal, als op de grond, maar verticaal, tegen de muur! Verticaal tuinieren is de laatste jaren een trend geworden. En dat is niet zo gek als je ziet wat het precies inhoud en op welke leuke en diverse manieren je het kunt toepassen.

Verticaal tuinieren betekent niet dat je ook daadwerkelijk aan het ‘tuinieren’ bent. Het staat voor een manier waarop je plantjes of kruiden verticaal laat groeien. Een groene muur als ware. Dat kan tegen een muur zijn, op een speciaal systeem of door zelf een verticale groene muur te maken.

Verticaal tuinieren

Het grootste voordeel van verticaal tuinieren is dat je maar weinig ruimte nodig hebt. Beschik je over een saai balkon of een klein terras waar geen ruimte is voor mooie aangelegde borders? Een groene muur biedt uitkomst! Daarnaast is een verticale tuin ook nog eens heel sfeervol en trendy. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk!

Voordelen verticaal tuinieren:

- Je hebt maar weinig ruimte nodig
- Tegen een muur werkt het isolerend en bespaart energie
- De groene muur werkt ook nog geluiddempend
- Verkrijgbaar voor iedere portemonnee of zelf te maken
- Je hoeft niet te bukken om je tuintje bij te houden
- Het werkt sfeerverhogend
- Keuze uit verticale moestuin, kruidentuin of siertuin

Plantenbakken aan de muur

Verticaal tuinieren, even opletten!

Als je aan de slag gaat met verticaal tuinieren moet je goed rekening houden met de keuze van de planten, de beschikbare ruimte en de hoogte. Maak jouw verticale muur niet te zwaar! Let er ook op of je overal goed bij kunt en hoe je van plan bent de groene muur water te geven.

Plantjes die het goed doen op een verticale muur zijn: sedum (vetplantjes), kruiden, fruit of groente, varens, hangplantjes, mos, bloemen en gras.  

Verticale tuin

Je kunt er voor kiezen zelf een verticale muur te maken of deze kant en klaar aan te schaffen. Ben je praktisch en creatief? Ga dan eens aan de slag met een pallet of een schoenen opberghanger (zie afbeelding). Let er op dat je plantjes die het meeste water nodig hebben onderin zitten. Zij vangen het meeste water op.