De voordelen van een verticale tuin

De voordelen van een verticale tuin

De verticale tuin kan al enige tijd op flink wat bijval rekenen onder tuinliefhebbers. Het fenomeen heeft zich door de jaren heen opgewerkt tot een heuse tuiniertrend, die zich nog altijd door ontwikkelt. Niet verwonderlijk, gezien de voordelen die verticaal tuinieren je oplevert. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

Verticaal tuinieren begon als een slimme oplossing voor iedereen die wel van tuinieren houdt, maar er niet de ruimte voor heeft. Door planten op te laten groeien tegen muren en gevels, wordt het ruimtegebrek omzeild. Zo kun je ook op een klein balkon profiteren van een groen buitenvertrek.

Voordelen verticaal tuinieren

Ruimtebesparing is lang niet het enige voordeel van verticaal tuinieren. We sommen alle pluspunten voor je op.

- Verticaal tuinieren werkt geluiddempend.
- Een verticale tuin, of groen dak, werkt isolerend en bespaart dus energie.
- Een verticale tuin is met elk budget realiseerbaar.
- Tijdens het tuinieren hoef je niet zoveel te bukken.
- Je kunt met een verticale tuin een kale muur of schutting opknappen.

Zelf verticaal tuinieren

Voor de aanleg van je eigen verticale tuin heb je allereerst een constructie van boven elkaar gestapelde plantenbakken nodig om tegen de muur te bevestigen: de minigarden. Zorg ervoor dat overtollig water in de plantenbakken van de minigarden kan weglopen, middels een watergeefsysteem. Plaats planten die het meeste water behoeven in de onderste bakken, zodat deze planten uiteindelijk al het water opvangen. Houd met het plaatsen van ‘de groene muur’ altijd rekening met de aanwezigheid van voldoende zonlicht en de hoogte van de muur of gevel.

verticaal tuinieren

 Fonteyn TV