Eieren zoeken, knutselen, een dagje naar het pretpark. Het zijn populaire bezigheden tijdens Pasen. Na een uitje met de kinderen gaan veel mensen naar een restaurant, maar de laatste jaren wordt de barbecue ook steeds vaker uit de kast getrokken.

Met behulp van onderstaande tips kun je met de familie verschillende lekkernijen klaarmaken.

Vlees, vlees, vlees
Vlees mag uiteraard niet ontbreken op de barbecue. Het kan heel lekker zijn om vlees te combineren met brood. Wat dacht je van een Griekse lamsburger in een Pitabroodje? Voeg daar – als klap op de vuurpijl - nog kaas, tzatziki, tomaten en ijsbergsla aan toe. Al klaar voor de ultieme smaakbeleving?

Ren dan snel naar de winkel en scoor de volgende ingrediënten:

- 1 sneetje wit brood. Verwijder de korst en snijd ze in dobbelstenen van een ½ centimeter.
- 2 eetlepels melk
- 2 fijngesneden sjalotten
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 3 eetlepels verse munt (fijngehakt)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- ¾ theelepel zout
- ½ theelepel vers gemalen zwarte peper
- 750 gram lamsgehakt (niet mager)
- 6 grote pitabroodjes 

Alles in huis? Gooi nu je barbecueskills in de strijd, ga als volgt te werk:

1. Gooi brood en melk in een kom en mix alles door elkaar.
2. Voeg de sjalotten, knoflook, munt, oregano, zout en pepertoe en meng ook dat door elkaar.
3.Voeg het gehakt toe en meng wederom de ingrediënten door elkaar. Nu kun je zes burgers kneden die ongeveer 2 centimeter dik zijn.
4. Vet vervolgens de grill in met olie. Grill de burger drie minuten aan beide kanten.
5. Leg de pitabroodjes ook op de barbecue en laat ze aan beide kanten 1 minuut grillen.
6. Tijd om op te scheppen! Vul de pitabroodjes met de burger en een sausje naar voorkeur. 

Dat was een eitje, toch?
Een beetje ‘barbeknoeien’ mag trouwens best. ;-) 

Hoofdgerecht: vis! 
Met Pasen wordt ook vaak gekozen voor gerechten met salade en vis, een prima alternatief voor vlees. Vis is over het algemeen sneller gaar dan vlees, je hoeft beide kanten vaak maar één keer te grillen. Voordat je dat doet, smeer je de vis en het rooster in met olie. Zo voorkom je uitdroging. De vis plakt bovendien niet snel vast. Om er zeker van te zijn dat de vis heel blijft, kun je gebruikmaken van een visklem. Als je die niet hebt, is het aan te raden om te kiezen voor soorten als tonijn, zwaardvis, zalm, kabeljauw of forel. Ook schelpdieren zoals mosselen zijn makkelijk te grillen.  

Houten plankje
Wat is de beste tip als het gaat om de bereiding van vis op de barbecue? Je dag kan niet meer stuk met het houten plankje! Het kost wel even wat werk, maar dan heb je ook wat. De gouden tip: week het plankje ongeveer vier uur in water of wijn. Laat het vervolgens tien minuten met de gladde kant naar beneden op de barbecue liggen. Draai het plankje daarna om en smeer de gladde kant in met olie. Nu kun je de vis enkele minuten laten bakken op het plankje. Dit komt de smaak ten goede en de vis kan niet verbranden. Mooier kan haast niet, toch?

Salade
Een tropische salade met meloen en kokos is goed te combineren met een vis- of vleesgerecht. Je kunt deze als volgt klaarmaken: 

Ingrediënten

- 1 cantaloupe meloen
- 1 handje kokoschips
- 200 gr gemengde sla
- 2 avocado’s
- 2 limoenen
- Scheut olie
- 1 eetlepel honing
- Snuf peper en zout

1. Halveer de meloen en verwijder de schil en pitjes.
2. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
3. Doe dit ook bij de avocado.
4. Snijd vervolgens een limoen door de helft.
5. Besprenkel de meloen en de avocado met het sap van de limoen.
6. Doe wat sla in een kom en schep er meloen en avocado door.
7, Pers de limoen nog wat verder uit en meng het sap met olie, honing en een beetje peper of zout. Meng de dressing door de salade.
8. Voeg een handje kokoschips toe.

Als dat geen eetfestijn wordt…
Fijne dagen alvast!

Groeten van de (paas)Haas.