Finse sauna; meer dan alleen zweten

Finse sauna; meer dan alleen zweten

Wist je dat Finland meer dan drie miljoen sauna’s heeft? In het Scandinavische landschap staan deze houten hutjes verscholen tussen de bomen. Niet voor niets is deze Finse sauna populair, ook in Nederland. Het inmiddels bekende ritueel heeft zich vanuit Noord-Europa verspreid over de hele wereld. Wij zijn in ieder geval al fan, met ruim 100 Finse sauna’s in het assortiment. En het mooie is, deze sauna’s bieden veel meer dan alleen zweten, het is ook nog eens heel goed voor je gezondheid!

 Finse Sauna

 

Wat is een Finse Sauna precies?

Zo ongeveer tweeduizend jaar geleden vond de sauna haar oorsprong in - waar anders - Finland. Dit waren toen uitgegraven kuilen tegen de rand van een heuvel. Hier konden de mensen schuilen tegen de barre kou en de vele sneeuw. In deze kuilen werden stenen opgewarmd tot ze gloeiden en vervolgens werd er water overheen gegooid. Door het water kwam er heel veel stoom van de stenen af. De ruimte werd hierdoor zo warm dat mensen hun kleding zelfs uit konden doen. Leuke tip voor de sauna die-hards; in Finland zijn nog steeds van dit soort unieke sauna’s te vinden!

 

Waarom ruikt een Finse sauna altijd naar de natuur?

Ken je het gevoel? Je stapt de sauna binnen en wordt omringd door die heerlijke geur van dennenbomen. Je voelt je eigenlijk meteen ontspannen. De verklaring is simpel, een Finse sauna is altijd gemaakt van een speciaal soort hout. Dit type hout wordt helemaal warm en geeft van nature al een fijne geur af. Niet alleen zorgt het hout voor de aangename geur, vult de ruimte ook met warmte. Deze zogenaamde stralingswarmte geeft jou een heerlijk warm gevoel.

 

 Infraroodsauna

 

Wat zijn de voordelen van een Finse sauna?

De Finse sauna met haar houten ombouw zorgt ervoor dat hogere temperaturen beter verdraagzaam zijn. Belangrijk, want de plafond-temperatuur van dit soort sauna’s ligt rond de 100 °C! Ook is de luchtvochtigheid in dit type sauna relatief laag, ongeveer 20-30%. De hoge temperaturen in combinatie met de lage luchtvochtigheid zorgen voor ontspannen spieren en zuivering van het lichaam.

 

Kortom; je gaat zweten! Je zult veel vocht verliezen en hiermee ook veel afvalstoffen. Het bloed in je lichaam gaat harder stromen en stimuleert je lichaam om afvalstoffen kwijt te raken. Ook gaan je poriën verder open staan, laat dat stralende huidje maar komen! Wist je bijvoorbeeld dat je hartslag stijgt met 50-75% tijdens een saunasessie van circa 15 minuten? Dit heeft hetzelfde effect op je lichaam als sporten. Heerlijk gezond bezig dus!

 

Een Finse sauna kun je zowel binnen als buiten genieten van een heerlijke sauna. Wij kunnen de Finse sauna plaatsen op vrijwel elke gewenste plek. Binnen, onder een schuin dak, buiten in een tuinhuis: het is geen enkel probleem voor de specialisten van Fonteyn.Fonteyn TV