3 Artikelen

Filteren
Tonen als Lijst Foto-tabel
per pagina
Filteren

Hoe werkt een zwembad warmtepomp?

Een warmtepomp verzamelt luchtdeeltjes, die vervolgens worden gebruikt om het zwemwater te verwarmen:

  1. De verzamelde buitenlucht wordt met een compressor in de warmtepomp verder verwarmd en daarna afgegeven aan een warmte-element in de zwembad warmtepomp.
  2. Zwembadwater wordt met een zwembadpomp met zwembadfilters gezuiverd.
  3. Vervolgens passeert het zwembadwater het warmte-element van de warmtepomp, waarmee de temperatuur van het water toeneemt.
  4. Het verwarmde water stroomt vervolgens terug in het zwembad. 

De kosten en het verbruik van een warmtepomp

Een warmtepomp is een efficiënte en energiezuinige manier om je zwembadwater te verwarmen. Gemiddeld heb je 1 kW warmte nodig om 4 m³ zwemwater te verwarmen. Om te weten welke verwarmingscapaciteit de warmtepomp nodig heeft voor jouw zwembad, kun je de inhoud van je zwembad (lengte x breedte x diepte) delen door 4. 

Bij Fonteyn koop je een warmtepomp voor het zwembad vanaf € 1100,-. Fonteyn verkoopt warmtepompen van Epai en Garden Pac. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de aanschafprijs. Maar een hoger vermogen betekent ook dat de warmtepomp beter in staat is om het zwembadwater te verwarmen, en dus minder energie verbruikt.

Hoe kies je de juiste warmtepomp voor jouw zwembad?

Hoe kies je de juiste pomp wanneer je een zwembad warmtepomp wilt kopen? Houd rekening met de grootte van je zwembad, maar ook met de maanden waarin je graag wil zwemmen. De effectiviteit van de warmtepomp wordt namelijk beïnvloed door de omgevingstemperatuur, die in de zomer vanzelfsprekend hoger ligt dan in de rest van het jaar.

Wil je al vanaf maart, april tot september of zelfs oktober zwemmen? Voor een zwemseizoen van 6 tot 8 maanden moet je rekening houden met de verwarmingscapaciteit bij 15 graden Celsius. Zwem je alleen tussen mei en augustus? Dan kun je uitgaan van de verwarmingscapaciteit bij 26 graden Celsius. 

Hoe bereken je de verwarmingscapaciteit?

De benodigde verwarmingscapaciteit voor jouw zwembad in kW kun je met de volgende formule berekenen: (lengte x breedte x diepte van het zwembad) / 4. 

Rekenvoorbeeld: je hebt een zwembad van 6 meter lengte, 4 meter breedte en 2 meter diepte = 48 m³ inhoud. Daarvoor heb je een minimale verwarmingscapaciteit van 48 / 4 = 12 kW nodig. 

De COP-waarde van een warmtepomp geeft aan hoeveel kW warmte de warmtepomp uit 1 kW energie haalt. Een hogere COP-waarde betekent een lager energieverbruik. Beter voor de portemonnee dus!

Zwembad warmtepomp kopen bij Fonteyn 

Wil je meer informatie en advies over zwembad warmtepompen? De deskundige adviseurs van Fonteyn vertellen je er graag alles over. Neem contact op voor een adviesgesprek op afspraak of bezoek onze 35.000 m2 showroom in Uddel. Onze specialisten staan hier zes dagen in de week voor jou klaar om jou te voorzien in advies en je te begeleiden in jouw aankoop.