- Home
- Nationaal Tuinonderzoek 2014
Eerste onderzoek naar de tuinbeleving in Nederland
In Nederland is nog niet eerder een onderzoek gedaan naar de Nederlander en zijn of haar tuin. Sterker nog, op wat algemene gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek na, zijn er vrijwel geen concrete cijfers beschikbaar over tuinen in Nederland. In januari 2012 bedroeg het aantal huishoudens in Nederland 7,51 miljoen. Dat komt neer op een gemiddelde van 6,6 miljoen tuinen.
Voor ons genoeg reden om een tuinonderzoek te starten. Want de resultaten van dit onderzoek zijn niet alleen voor ons, als specialist op het gebied van de tuininrichting interessant, maar zeker voor iedereen die werkzaam is in de tuinsector. Aan ons Nationaal Tuinonderzoek 2014 deden totaal 551 respondenten mee. Hiervan is 16,7% man en 83,3% vrouw. Van alle mensen die meededen heeft 97% een tuin. De overige 3% heeft een dakterras, balkon, binnenplaats of volkstuin.
Wat staat er in de Nederlandse tuin?
Met stip bovenaan staat de tuinset, bestaande uit een tuintafel en -stoelen. Iets meer dan de helft van de mensen heeft ook een parasol of schaduwdoek in de tuin. De loungeset is ook populair maar met 31% nog niet in alle tuinen vertegenwoordigt. Dat Nederlanders van barbecueën houden wisten wij al. Dat blijkt ook uit het onderzoek, want ruim 57% van de Nederlanders heeft een barbecue in de tuin. Daarnaast zijn het opzetzwembad (18%) en een speeltoestel voor de kinderen (14%) populaire items.
Het aantal mensen met een bouwwerk zoals een tuinhuisje of overkapping is verrassend aan de lage kant. Een kwart van de ondervraagden heeft een tuinhuis in zijn of haar tuin. Zo’n 11% heeft een veranda of pergola. Een overkapping staat in 8% van de tuinen. In de tuin hebben de meeste mensen een terras (89%), gevolgd door aarde met groen (67%), een berging (58%) en een gazon (47%). De moestuin is nog niet heel populair. Zo’n 13% van de ondervraagden heeft deze in zijn of haar tuin staan.


Hoeveel geld besteden wij aan de tuin?
Wij vroegen de respondenten welk bedrag zij gemiddeld per jaar aan de inrichting, meubels en planten in de tuin besteden. Daarbij gaf 33,58% aan tussen de 150 en 300 euro per jaar uit te geven. 28,49% besteed 50 tot 150 euro per jaar aan de tuin. De twee uiterste bestedingsbedragen (meer dan 450 euro of 50 euro of minder) hadden de minste antwoorden. Slechts 6,5% geeft aan minder dan 50 euro per jaar aan de tuinrichting te besteden.

Inspiratie en tips voor de tuin
Wat zijn de nieuwste tuintrends? Hoe kan ik mijn tuin optisch groter laten lijken? Wanneer kan ik het beste tulpenbollen planten? Het zijn allemaal vragen die veel tuinbezitters wel eens hebben. Wij vroegen hen waar zij inspiratie of hulp voor de tuin vandaan halen. Daarbij valt op dat het internet en tv-programma’s de grootste inspiratiebron zijn. De helft van de mensen haalt ook inspiratie uit tijdschriften en 43,74% bezoekt hiervoor een winkel of showroom. Maar 11,8% van de mensen haalt inspiratie of tuintips uit boeken.
Waar en hoe kopen we tuinproducten en tuinmeubelen?
Het merendeel (95,46%) van de mensen bezoekt een tuincentrum als men spullen nodig heeft voor de tuin. Op de tweede plek staat de bouw- markt (65,34%) gevolgd door de tuinspeciaalzaak (38.11%). Een kwart gaf aan ook wel eens de markt of via Marktplaats aan tuinmeubelen en –producten te komen. Op de vraag of men tuinproducten en tuinmeubelen ook online zou kopen antwoordde 36% ja, 36% misschien en 26% nee. Slechts 20,87% gaf aan wel eens online te hebben gewinkeld, tegenover 79,13% van de mensen die dat nog nooit heeft gedaan.


Wat zijn de wensen voor de tuin?
Een prachtige loungeset, een luxe Jacuzzi®, mooie nieuwe planten of juist een praktische overkapping? Wij vroegen de respondenten naar wat er bij hen op het verlanglijstje staat voor de inrichting van de tuin. Daarbij mochten zij zelf een antwoord invullen. Opvallend is dat de meeste mensen (bijna 36%) een nieuw tuinmeubel wenst. Op nummer twee staat een overkapping met 14,33% van de antwoorden. Wij vroegen ze ook wat zij aan hun tuin zouden willen veranderen. Daarbij gaf meer dan de helft aan de tuininrichting te willen veranderen. Bijna een kwart heeft liever een grotere tuin.

Het milieu en duurzame keurmerken in de tuin
Insecten zijn belangrijk voor de tuin. Veel planten, bloemen en fruit- soorten zijn afhankelijk van de bestuiving van bijen. Andersom zorgen ze weer voor voedsel voor de bijen. Met voldoende beschutting, bloemen en water trek je leven naar de tuin. Vlinders, vogels, insecten en andere dieren vinden hier hun weg. Dat een natuurlijke tuin steeds populairder is blijkt ook uit ons onderzoek. 45% van de ondervraagden geeft aan het belangrijk te vinden om ruimte in de tuin te hebben voor insecten en dieren. Slechts 6,53% van de mensen vindt dit onbelangrijk.
We vroegen de respondenten ook naar of zij het belangrijk vinden dat nieuwe tuinmeubelen of tuinproducten die ze aanschaffen op een milieuvriendelijke wijze zijn geproduceerd. En ook of zij daarbij letten op aanwezige duurzame of ecologische keurmerken. Het merendeel (67,88%) van de ondervraagden gaf aan dit belangrijk te vinden. De overige 32,57% van de mensen vindt dit niet belangrijk en let hier dan ook niet op.

Wat doen we in de tuin en hoeveel tijd besteden we erin?
Heerlijk ontspannen in de tuin, met een goed boek of een lekker glas wijn. Of juist ontspannen door je tuin mooi te maken of te tuinieren. Wij vroegen de 551 respondenten naar wat hun hoofdactiviteiten in de tuin zijn. Daarbij gaf 94% aan vooral te ontspannen. 54% gaf aan ook te tuinieren en 25% van de mensen speelt graag met de kinderen in de tuin. Degene die tuinieren of andere tuinklusjes doen besteden hier meestal 1 tot 4 uur per week aan (67%). Degene die liever ontspannen in de tuin besteden hier het meeste (32%) zo’n 4 tot 8 uur per week aan.
Wij waren ook benieuwd naar wat men dan zoal doet, als men heerlijk ontspant in de tuin. Het merendeel gaf aan te lezen (79,7%) of te zonnen (78%). Het gebruik van elektronica in de tuin is redelijk populair. Zo gebruikt 29,8% de telefoon in de tuin, zit 29,86% op de tablet en 11,5% gebruikt de laptop. Werken aan de moestuin of een aanwezige tuinkas kost onze respondenten meestal 1 tot 4 uur per week (80,9%).
Validate your login