593 Artikelen

Filteren
Tonen als Lijst Foto-tabel
per pagina
Filteren

Hoe werkt een Finse sauna?

De Finse sauna is nog altijd de bekendste onder de sauna's. Deze traditionele sauna is meestal opgebouwd uit een ruimte van hout met houten bankjes op diverse hoogtes. Hout heeft de eigenschap om te 'ademenen': het neemt warmte op en geeft het weer gelijkmatig af aan de ruimte. De temperatuur van de lucht in Finse sauna’s wordt door middel van een kachel sterk opgewarmd, soms tot wel 90 graden Celcius. Naar eigen wens kun je water over de stenen gieten om stoom te creëeren. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in de sauna namelijk extra verhoogd. Gemiddeld ligt de luchtvochtigheid in een Finse sauna tussen de 5 en 20%.

Hoe gebruik je een Finse sauna?

Wil je optimaal gebruik maken van de Finse sauna? Wij hebben een aantal tips opgesomd, zodat je optimaal van jouw saunasessie kunt genieten.

 • Begin voor de saunasessie met een warme douche, zodat de huid helemaal schoon is. Na deze douche kun je je het beste goed afdrogen, want wanneer je nat de cabine zou ingaan kan dit het zweten tegengaan.
 • Je kunt ervoor keizen om ter voorbereiding van de saunasessie een warm voetbad te nemen. Door het warme water wordenjouw voeten namelijk op een hogere temperatuur gebracht en kan het alvast wennen.
 • Een sessie in de Finse sauna duurt 8 tot 15 minuten.
 • Na de sauna kun je een wandeling in de buitenlucht maken van enkele minuten. Op die manier kunnen de longen zich namelijk van vocht ontdoen.
 • Je kunt er ook voor kiezen om onder de koude douche te stappen, om de laatste warmte weg te nemen. Een koud voetbad kan een goed alternatief zijn!
 • Ten slotte kun je eindigen met een warm voetbad van 5 tot 10 minuten. Zo wordt het lichaam weer op een aangename temperatuur gebracht. 

Wat zijn de voordelen van een Finse sauna?

De Finse sauna iheeft een positieve invloed op lichaam en geest. Door de warmte in de cabine wordt de lichaamstemperatuur verhoogd - het wordt kunstmatig verhoogd tot een koortsniveau. Als reactie hierop zal het lichaam gaan transpireren en dat brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee:

 1. Goed voor het immuunsysteem: door de hoge temperaturen wordt ons immuumsysteem geactiveerd. Het lichaam maakt namelijk extra witte bloedcellen aan en produceert tegelijkertijd antistoffen. 
 2. Weerstand opbouwen: door regelmatig gebruik traint het lichaam beter om te gaan met wisselende temperaturen. Door de hoge temperaturen worden de bloedvaten namelijk wijder en bij het afkoelen worden de bloedvaten weer nauwer. Door het regelmatig herhalen hiervan is het lichaam beter bestand tegen verandering in temperatuur. 
 3. Verbetering van doorbloeding: tijdens een sessie in de Finse sauna stijgt de hartslag met 50 tot 70 procent. Jouw hartslag en bloedcirculatie bereiken dan dezelfde voordelen als met een lichte sportsessie en is dus gezond voor de algemene doorbloeding van hart- en bloedvaten.
 4. Reiniging van de huid: De hoge temperaturen in de Finse sauna zorgen er bovendien voor dat jouw lichaam het warm krijgt en gaat zweten. Door het zweten openen de poriën zich en verwijderen de bloedvaten zicht. Op die manier wordt zowel vocht, als overtollig talg en vuil afgevoerd. Dat creeert niet alleen zuivere, maar ook een sterkere huid! 
 5. Stress vermindering: Naast lichamelijke voordelen biedt een Finse sauna ook voordelen voor de mentale gezondheid. Tijdens een saunasessie neemt het stofje serotonine in je bloed namelijk toe: dit zorgt ervoor dat je je opgewekt en ontspannen voelt.

 

Een Finse sauna kopen?

Ben je overtuigd van de voordelen van een Finse sauna? Het kiezen van de perfecte Finse sauna kan vervolgens nog een lastige keuze zijn. Fonteyn kan je daarbij helpen. Natuurlijk kun je in onze webshop een keuze maken, maar mocht je van gespecialistisch advies voorzien willen worden, dan kun je altijd terecht in onze showroom. Daar staan onze specialisten elke werkdag voor je klaar om je te adviseren over de verschillende Finse sauna’s, de beste vestigingsplaats, de kachels, de juiste temperaturen en ga zo maar door. Bovendien kun je hier altijd een Finse sauna uitproberen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

De Service & Kwaliteit bij Fonteyn

Een Finse sauna van Fonteyn bieden naast de gezondheidsvoordelen ook veel praktisch voordeel. Onze houten sauna’s zijn namelijk niet alleen mooi en ontspannend, ze gaan ook nog eens ontzettend lang mee. Bovendien leveren wij Finse saunas in diverse soorten, formaten en modellen van gerenommeerde saunamerken en ons eigen huismerk. Doordat wij onze producten op grote schaal inkopen, kunnen wij ons aanbod tegen zeer scherpe prijzen aanbieden. In onze 60.000 m3 grote opslag hebben wij vrijwel ieder type cabine op voorraad, zodat we de Finse sauna van jouw keuze direct kunnen leveren. Wil je meer weten over onze Finse sauna's? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer +31 (0) 577 456 040 of ons contactformulier.