Winterbarbecue: hoe pak je dat aan?

Winterbarbecue: hoe pak je dat aan?

Voor echte barbecue-fanaten is de winterbarbecue een extra geschikte gelegenheid  om de grill aan te steken! Veel mensen denken bij barbecuen aan zomerse avonden terwijl je juist het hele jaar door kunt genieten van de barbecue. Heb jij zin om binnenkort een heerlijke winterbarbecue te organiseren? In deze blog geven wij jou een aantal handige tips!

De traditie van de winterbarbecue

Een winterbarbecue organiseren is een leuke manier om tijd met vrienden en familie door te brengen. In Amerika snappen ze al langer dat je voor een lekkere barbecue niet beperkt bent tot alleen de zomermaanden. Zelfs als het stevig vriest, wordt hier de barbecue nog aangestoken. Dat vergt alleen wel wat andere grill skills. In dit artikel vertellen we je waar je allemaal op moet letten om dit najaar ook te kunnen genieten van een winterse barbecue.

#1. Kies de juiste barbecue 

Als in de barbecue een temperatuur is vereist van zeventig graden, terwijl het buiten dertig graden is, heb je slechts veertig graden extra nodig. Als de temperatuur rond het vriespunt ligt, moet je heel wat meer overbruggen. Hiervoor is een goede barbecue vereist. Typische zomerbarbecues zijn vaak gemaakt van een dun materiaal. Hierdoor wordt de temperatuur in de barbecue eerder beïnvloed door het koude winterweer. De doorgewinterde grillers zitten goed met een kamado: een barbecue met een keramische kuip, die de kou buiten houdt. Toonaangevende merken zijn onder andere Green Egg en Black Bastard.

Is je budget minder toereikend, dan kun je ook heel goed uit de voeten met een one touch Weber barbecue barbecue. Al met al is het belangrijk dat je barbecue een deksel heeft en dat die zoveel mogelijk dicht blijft. Ook de pellet barbecues van Traeger zijn uitermate geschikt om te gebruiken in de winter. Deze barbecues houden de temperatuur geheel automatisch op constant niveau, zodat de kou buiten er geen invloed op heeft. Deze innovatieve grills zijn sinds kort ook verkrijgbaar bij Fonteyn.

#2. Kies de juiste plaats van de winterbarbecue

In de winter wordt de plek waar je grilt een stuk belangrijker. In de zomer zorgt de warmte rondom de barbecue ervoor dat de warmte in de barbecue blijft. Als er in de winter een straffe wind op je barbecue blaast, profiteer je niet van deze isolatie. Probeer de barbecue dus zoveel mogelijk uit de wind te houden. Houd er wel rekening mee dat je de barbecue niet te dicht tegen een houten schutting of een muur met een plastic regenpijp plaatst.

Zorg ervoor dat je eventuele sneeuw rondom de barbecue wegveegt. Wanneer de sneeuw smelt en weer aanvriest, kan het gevaarlijk glad worden bij je barbecue. Door de sneeuw weg te halen, vermijdt je gladde oppervlakten en voorkom je ongelukken tijdens je winterbarbecue.

#3. Zorg voor voldoende licht (en warmte)

Als het najaar eenmaal vergevorderd is, is het tegen vijf uur al pikkedonker. Het is dan ook belangrijk dat je in de winter barbecuet met voldoende licht. Een hoofdlpampje is dan ideaal. Ook zijn er barbecues verkrijgbaar met ingebouwde verlichting. Naast verlichting wil je er natuurlijk ook lekker warmpjes bijstaan als je de hele avond staat te grillen. Een terrasverwarmer en dekens kunnen dan de uitkomst bieden. En geven bovendien een gezellige sfeer!

#4. Zorg voor voldoende brandstof tijdens een winterbarbecue

Het is niet uitzonderlijk dat een barbecue in de winter twee of drie keer langer duurt dan in de zomer. Een barbecue doet er ’s winters nou eenmaal langer over om op temeratuur te komen. Hiervoor zijn meer briketten nodig dan in de zomer. Zorg dan ook altijd voor een extra zak briketten. Barbecue je op gas? Zorg voor een volle fles en houd een extra gasflesje achter de hand. n!

#5. Verras je gasten met een wintermenu

Vaak kiezen we tijdens een zomerbarbecue voor lichte bijgerechten als salade. Ga voor variatie tijdens je winterbarbecue en schotel je bezoek typisch winterse gerechten voor. Eendenborst of hertenbiefstuk zijn heerlijk van de grill, naast de andere vleeswaren die je serveert. Ook groenten als wortelen en pompoen, het liefst gegrild met een beetje honing, passen goed bij een winterbarbecue.

Ben jij al helemaal klaar voor de winterbarbecue? Dan wensen wij je natuurlijk veel plezier! Heb je nog niet alles in huis of kun je wel wat advies gebruiken? Dan ben je natuurlijk welkom in onze showroom. Onze adviseurs helpen je graag zodat jij binnenkort lekker geniet van een heerlijke barbecue!Fonteyn TV