Begin september breekt één van de mooiste perioden aan: de nazomer, ook wel indian summer genoemd. In deze overgangsperiode van de zomer naar de herfst vult de natuur zich met steeds meer gele, rode en oranje tinten. Toch blijft de temperatuur nog even zomers. Een prima tijd dus om van de tuin te genieten, waar je deze seizoenswisseling eersterangs kunt volgen.

Velen vinden de tuin in de indian summer op z’n mooist, door alle warme kleuren die erin verschijnen. Om ten volste van de tuin te kunnen genieten, is het wel belangrijk dat je hem voorbereid op deze overgangsperiode. Zo blijft het onkruid in de border nog even groeien. Dit zal dus ook regelmatig verwijderd moeten worden. Zorg er daarnaast voor dat de planten goed ondersteund worden. Deze zijn vaak erg groot geworden en zouden kunnen omwaaien, door het onstuimige weer dat in opkomst is. Knip uitgebloeide bloemen uit de border, zodat de nieuwe bloemen goed zichtbaar worden en de plant wellicht weer nieuwe bloemen kan ontwikkelen. Ook de groenblijvende hagen als de buxus en de beukhaag kunnen in de indian summer nog voor een laatste keer in model geknipt worden.

Genieten in de tuin

Naast bovenstaande klussen, komt het er deze periode vooral op aan om van de tuin te genieten. Zo begin september is het daar vaak nog wel warm genoeg voor, maar naarmate de maand vordert zal het steeds kouder en vroeger donker worden. Het is dan prettig als je lekker kunt loungen in de gloed van een warme terrasheater. Je kunt ook zorgen voor enkele fleece plaids om je warm te houden. Schaf ze aan in mooie herfstkleuren, zodat ze matchen met de andere tinten in je tuin. Ook een knisperend vuur van een tuinhaard of vuurkorf past helemaal bij deze periode. Hiermee creëer je zowel lekkere warmte als enorm veel sfeer. Maar om helemaal comfortabel van de tuin te kunnen genieten, heb je een veranda nodig. Hierin blijf je lekker droog en beschut, ook als de rustige nazomer uiteindelijk plaats maakt voor de onstuimige herfst. Veel buitenplezier!

indian summer