Al tegen vijf uur begint het te schemeren. De dagen zijn kort en donker en dat betekent dat je tuin en veranda wel wat verlichting kan gebruiken. Daar geven we in dit artikel wat tips voor, zodat je tuin er deze winter sfeervol bij staat.

Schets een plan voor je tuinverlichting

Het is altijd aan te raden om eerst een schets te maken van je tuin en veranda. Hiermee krijg je overzicht. Geef in de schets duidelijk de indeling van je tuin weer. Denk daarbij aan terras, tuinmeubelen, vijver, gazon, stenen pad, boom, planten, trap, etc.

Tuinverlichting

Wat wil je verlichten

Vraag jezelf af wat je graag vanuit het raam of vanaf de veranda verlicht wil zien. Hou daarbij rekening met de functie van je tuin en het doel van de tuinverlichting. Moet de tuinverlichting functioneel zijn of juist sfeervol? Tuinverlichting wordt vaak toegepast bij opstapjes of terrassen, maar ook in een donkere hoek in de tuin kan het een mooi effect hebben. Je kunt er ook je schutting of veranda mee versieren. Belangrijk is om de juiste balans te vinden en creatief te wezen.

Creatieve veranda verlichting

Bepaal het soort licht

Kies bij ieder element van de tuin het juiste soort licht. Er is namelijk nogal een verschil tussen hard en zacht licht. Bedenkt dus goed wat je met je tuin wil uitstralen. Gloeilampen zorgen voor een warmere lichttemperatuur, maar ook voor minder licht. Spotjes of in-lite tuinverlichting zorgen voor koeler licht dat wel een stuk helderder is.

De inrichting van je tuinverlichting

Ook de richting van de tuinverlichting is bepalend voor de sfeer die je ermee creëert. Pas de richting daarom altijd aan aan het element dat je wil verlichten en het vermogen van de verlichting. Zo kun je rondom een vijver of voor de schutting het best in-lite verlichting gebruiken, dat vanaf de grond (schuin)omhoog schijnt. Verlichting aan de wand schijnt daarentegen vaak omlaag. Dat geldt ook voor hanglampen in je veranda, die voor mooi diffuus licht zorgen.

Let er op dat tuinverlichting niet in de weg staat van spelende kinderen of huisdieren. Zo zijn paaltjes bijvoorbeeld niet aan te raden. Kies liever voor armaturen in de bestrating.

 Veranda verlichting