Wanneer de eerste zonnestralen tevoorschijn komen willen de meeste mensen hier graag van genieten. Een veranda is een ideale plek om lekker in de zon te zitten. Wanneer jouw huis van oorsprong geen veranda heeft, kun je deze laten bouwen. Maar waar moet je dan precies op letten?

Voordat je een veranda wilt aanschaffen 

Bedenk vooraf het doel van je veranda. Wil je een plek om in de zomer lekker te vertoeven? Wil je een plek waar je heel het jaar door kunt zitten? Of toch liever een plek waar je bloemen en planten neer kunt zetten? Als je dit beslist kun je gaan kijken naar een passende constructie.

Veranda tips

Verdiep je in een soort veranda

Je kunt, na het bepalen van het doel, gaan kijken naar het soort veranda. Als je het goedkoop wilt houden, kun je het beste kiezen voor een zonnewerende kunststof dakbedekking, PVC. Dit soort kunststof is licht en ongevoelig voor vocht. Het heeft echter een klein draagvermogen en kan uitzetten bij warmte. Wil je een mooie structuur? Kies dan voor een houte veranda. Veranda’s van staal en aluminium zijn het duurst.

Daarnaast kun je ook voor vloerverwarming kiezen. Qua dakbedekking wordt er veelal voor glas gekozen. Glas is vaak mooier dan kunststof, maar wel duurder.

Overkapping tip

Kies een plek voor de veranda

Het is belangrijk goed na te denken over waar je precies de veranda wilt laten bouwen. De meeste mensen gaan uit van het zuiden. Met een veranda naar het zuiden toe geniet je optimaal van de zon, maar let wel, in de zomer kunnen de temperaturen daar erg oplopen. Wat is dan wanneer een goede optie?

Oosten
Met een veranda op het oosten is het vooral in de ochtenduurtjes erg lekker. Verwarming is wél aangeraden, omdat het in de middag en avond kan afkoelen.

Westen
Heerlijk voor de late middaguurtjes tot zonsondergang. Overweeg wel het aanschaffen van zonwering en/of ventilatie.

Noorden
Met een veranda gericht op het noorden heb je haast geen last van de zon. Verwarming is daarom wel een aanrader.

 

Veranda tips

Nogmaals, ga alle aspecten na voordat je een veranda koopt. Hier hebben we nogmaals de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet:

  • Bepaal het doel van je veranda
  • Bedenk waar de veranda zal komen te liggen
  • Ga na of je isolatie/ventilatie/zonwering wilt
  • Bepaal je wensen qua vormen, stijl, materialen, kleuren, afmetingen en afwerkingen
  • Houd intussen het kostenplaatje in de gaten!

Belangrijk! Vergeet niet een bouwvergunning aan te vragen. Eventuele boetes kunnen hoog oplopen.

 
Overkapping tips