Het wordt weer steeds vroeger donker. De één zal daar even aan moeten wennen, de ander zal van die donkere dagen direct gebruik maken door het in huis zo gezellig en sfeervol mogelijk te maken. Bijvoorbeeld met kaarsjes, sfeerlampjes of zelfs een knisperende open haard. Ook in de tuin of onder de veranda valt genoeg sfeer aan te brengen. De tuin ziet er dan een stuk gezelliger uit.

tuinverlichting

Bedenkt wat je precies wilt verlichten

Voordat je begint met plaatsen van tuinverlichting, is het verstandig om eerst een schets te maken van je tuin of veranda. Bepaal waar alle donkere hoeken zich bevinden en welke elementen je in de spotlight wilt zetten. Je kunt daarvoor gebruik maken van functionele verlichting of sfeerverlichting. Op het gebied van tuinverlichting is enorm veel mogelijk: van mooie spots tot lampen voor aan de muur of tussen de borders.

Welke tuinverlichting heb je nodig?

Ook is het belangrijk om te bepalen welk type licht je veranda of tuin het best laat uitkomen. Er is namelijk nogal een verschil tussen hard en zacht licht. Wie graag meer sfeer wil kan het best kiezen voor zacht licht. Voor meer opvallende verlichting zijn fellere spotjes of in-lite verlichting beter. Over het algemeen geldt dat te felle verlichting een minder mooi effect heeft. Houd het liever rustiger en vriendelijker als het om tuinverlichting gaat.

tuinverlichting

Extra tips voor het aanleggen van tuinverlichting

- Door achterin de tuin een lichtpunt te plaatsen, creëer je ruimte in de tuin.

- Plaats een grondspot onder een boom of struik.

- Door gebruik te maken van led-verlichting of zonne-energie lampjes bespaar je energie

- Voorkom dat de buren last krijgen van de tuinverlichting.