Ook in Nederland is dan eindelijk de winter begonnen. Het komt er in deze koude periode op aan de tuin te beschermen tegen vorst. Met de tips in dit artikel help je jouw tuin ongerept de winter door om er in het voorjaar weer optimaal van te kunnen genieten.

Dat het kouder is geworden, zal niemand ontgaan zijn. Lokaal is het vannacht niet warmer geworden dan -10: de eerste strenge vorst in drie jaar tijd. Die extreme kou kan je tuin behoorlijk op de proef stellen. Help de tuin een handje met onderstaande tuintips voor het gazon, de border, de vijver en het snoeiwerk.

Tuintips voor het gazon

Heb je een gazon? Loop er dan niet overheen als het gras bevroren is. Dit kan je gazon beschadigen. Mocht het gaan sneeuwen, dan kun je de sneeuw rustig op je gazon laten liggen. De sneeuw vormt namelijk een goede isolatie voor het gras.

tuintip januari

Tuintips voor de border

Zolang het niet vriest kun je in januari gewoon planten en bloemen blijven planten. Je kunt je border dus van kleur blijven voorzien door er bijvoorbeeld winterheide of viooltjes in te planten. Wintergevoelige planten kun je deze maand het best afdekken om ze te beschermen tegen harde, ijzige wind. Vergeet niet om de kuipplanten in de winterberging te verzorgen door ze geregeld water te geven. Ook mogen ze af en toe gelucht worden door bijvoorbeeld een raam of deur open te zetten, mits het niet vriest.

Tuintips voor de vijver

Zolang de temperatuur onder de zes graden blijft, hoeven de vissen in de vijver nog niet gevoerd te worden. Controleer wel regelmatig of het vijvernet nog goed gespannen en in tact is. Reigers hebben deze maand namelijk des te meer honger. Controleer bij vorst altijd of er in de vijver nog een open wak aanwezig is. Is hij helemaal dichtgevroren? Hak hem dan niet open met een bijl of iets dergelijks. De vissen kunnen doodgaan aan de schokken.

Tuintips voor het snoeien

Gedurende de hele maand januari kunnen er fruitbomen, struiken en planten gesnoeid worden, tenzij het vriest. Door dit te doen is de tuin helemaal klaar voor het voorjaar.