De ‘r’ is uit de maand. En dat hebben we gemerkt de afgelopen dagen. Met een lekker zonnetje en een temperatuur van ver boven de twintig was het de laatste tijd goed toeven in de tuin. Maar na al dat gechill moet er ook gewerkt worden. Welke tuinklussen je deze maand aan je ‘to do list’ kunt toevoegen, lees je hier.

Gazon

Niets lekkerder dan op een mooie lente- of zomerdag te zonnen op een groene grasmat. Zorg er dus voor dat je gazon in topconditie is. Dat doe je door – als er regen voorspelt is – het gazon eens per maand te bestrooien met kunstmest. Afhankelijk van hoe snel het gras groeit, kun je het gazon vanaf deze maand één tot twee keer per week maaien. Heb je last van plassen water op het gazon of een natte grond, dan kun je een mestvork in de aarde steken en deze zacht heen en weer bewegen. Hierdoor kan het water dieper in de grond wegzakken.

Border                        

In de lente gaat er niets boven een kleurrijke border. Zaden van een- en tweejarigen en vaste planten kunnen direct in de grond geplant worden. Voorbeelden hiervan zijn papaver, vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, duizendschoon en madelieven. Voor vetplanten is de rustperiode aangebroken; deze hoef je daarom maar weinig water te geven. Nu de kans op nachtvorst is geweken, kunnen ook de voorgezaaide eenjarigen als de tabaksplant en het middaggoud de grond in.

Vijver

Heb je een vijver? Dan moeten de vissen vanaf nu weer volop bijgevoerd worden. Om ervoor te zorgen dat er geen voer blijft liggen, kun je beter een aantal keer achter elkaar wat kleine porties geven dan teveel in één keer. Check daarnaast of het filter nog voldoende water geeft en spoel zo nodig alle filtermaterialen om.

Snoeien

Mei is een prima maand om te beginnen met het snoeien van de hagen als buxus, hulst, liguster en coniferen. Dit kan nog tot in augustus, maar nu zullen de jonge scheuten zich beter ontwikkelen. Snoei de hagen bij voorkeur op een bewolkte dag; de snoeiwonden genezen dan beter. Controleer de hagen ook altijd op vogelnestjes voor je begint met snoeien. 

tuintips mei