Hoewel je het aan het weer buiten nog niet echt kunt merken, is de lente wel degelijk in aantocht. Door deze omschakeling naar een ander seizoen, is er in de tuin weer genoeg te doen. We zetten de belangrijkste klussen voor je op een rij.

Gazon

Was er de afgelopen maanden maar weinig werk te verrichten op het gazon, deze maand kun je er volop aan de slag. Zorg er allereerst voor dat je de viltlaag van het gazon harkt. Hierdoor krijgt het gras weer de ruimte om verder te groeien. Ook kun je beginnen met het inzaaien van eventuele kale plekken. Verder is maart de ideale maand om te verticuteren. Belucht het gazon met een grasprikker en bestrooi het daarna met een mengsel van compost en zand.

Beplanting

Maart is daarnaast een goede maand voor het verplanten van hagen, heesters en bomen. Zorg er wel voor dat je eerst alle uitgebloeide narcissen verwijdert. Doe je dit niet, dan vormen ze zaaddozen die veel energie vragen van de andere planten. Om te voorkomen dat vogels de nieuwe beplanting vernielen, kun je de plantbedden het best beschermen met netten of andere afschrikmiddelen.

Vijver

Heeft het water in de vijver een temperatuur bereikt van tien graden, dan kunnen de vissen weer gevoerd worden. Wees hier wel spaarzaam in. Overtollig visvoer dat in de vijver blijft liggen, bevordert namelijk de algengroei. Aangezien de waterplanten deze maand weer uit beginnen te lopen, dien je de dode resten van het voorgaande jaar te verwijderen. Verwijder ook het bodemvuil dat in de vijver terecht is gekomen om verzuring te voorkomen.

Snoeien

Tot slot kan er deze maand flink gesnoeid worden. Dat geldt voor onder andere de klimroos, de knotwilg en de klimop. Zorg er daarnaast ook voor dat je dorre delen van de vaste beplanting afknipt met een heggenschaar.  Als alles in kleine stukjes op de grond valt, kan je het gerust laten liggen. Dit verteert vanzelf.