Het nieuwe jaar is aangebroken. En ook al was december misschien zacht, in januari kan het kwik ineens omslaan naar zeer koude temperaturen. Voor de maand januari geven wij je daarom weer een aantal handige tuintips!

Het gazon in januari

Vriest het buiten? Blijf dan van je gazon af. Loop er niet overeen. Hiermee kan je het gras beschadigen. Heeft het gesneeuwd? Laat de sneeuw dan gewoon liggen. Sneeuw werkt als een soort beschermende deken en isolatie voor het gras en planten.

Planten in januari

Is het in januari nog steeds zacht qua temperaturen? Dan kan je planten blijven planten. Tijdens de winter is wat extra kleur in de tuin een stuk sfeervoller. Plant daarom mooie gekleurde winterheide of viooltjes. Heb je vorstgevoelige planten in de tuin, zoals een olijf, palm of vijg? Bescherm deze dan bij vorst extra met een speciale deken of hoes. Heb je voor de zekerheid al plantjes binnen opgeborgen ter overwintering? Vergeet ze dan niet geregeld water te geven. Anders kunnen ze uitdrogen. Kuipplanten vinden het wel prettig om zo nu en dan even te luchten. Zet daarom bij vorstvrij weer even een raam of deur open van de ruimte waarin ze staan. Tijdens januari kun je goed aan de slag gaan met het snoeien van fruitbomen, struiken en planten. Zo maak je ze alvast klaar voor het komende voorjaar. Snoei liever niet als het buiten vriest. Snoei tijdens januari geen berken, esdoorns, vleugelnoten en walnoten. Deze zijn pas in de zomer klaar voor hun eerste snoeibeurt. tuintips januari

De vijver in januari

Heb je een vijver met vissen? Bij een temperatuur onder de 6 graden hoeven ze niet gevoerd te worden. Heb je last van reigers die wel een visje uit je vijver lusten? Zorg er dan voor dat er een strak gespannen vijvernet over het water heen zit en dat er geen gaten in komen. Vriest het heftig en ligt er ijs op de vijver? Sla er dan niet zomaar een wak in. Hierdoor kunnen de vissen het niet overleven.

Extra tuintips voor de maand januari

  • Let op de vogels in de tuin en geef ze regelmatig extra voer
  • Valt er veel sneeuw op coniferen? Maak deze dan wel sneeuwvrij!
  • Begin met het planten van fruitstruiken wanneer het niet vriest
  • Maak vast een plan voor de tuin in het voorjaar
  • Strooi bij gladheid liever zand dan strooizout
  • Verzamel je compost? Schep deze regelmatig even om