In de maand februari nemen we langzaam maar zeker afscheid van de winter en kunnen we de tuin volop voorbereiden op een nieuw voorjaar. Weten hoe? We hebben hier de belangrijkste tuintips voor je verzameld.

Gazon

Februari is een typische tussenmaand. De dagen worden weer wat langer en ook de temperatuur gaat omhoog. Toch kunnen we nog altijd te maken hebben met vorst. Pas je tuinklussen dus aan het weerbericht aan. Gaat de temperatuur in de lift, dan kun je beginnen met het inzaaien van de kale plekken op het gazon. Blijft het vriezen, dan kun je het gazon maar beter met rust laten en er zo min mogelijk over lopen om beschadigingen te voorkomen. Regent het stevig en verschijnen er plassen water op het gazon? Prik op deze plekken dan enkele gaten in de grond met een riek, zodat het water kan weglopen.

Planten

Februari hoef je niet geheel zonder kleur door te brengen. Zo kun je de tuin prima decoreren met wat Primula’s en Violen. Deze plantjes kunnen goed tegen kou en zijn daarom ook geschikt als de temperatuur in februari laag blijft. Vriest het niet, dan kun je deze maand ook bomen en planten verplanten als Citrusbomen en Bougainvellila’s. Aangezien de grond binnenkort opwarmt, zullen de planten snel aanslaan.

Februari is daarnaast de maand waarin er veel gesnoeid kan worden. Dat geldt met name voor fruitbomen als appel- en perenbomen. Ook heesters en andere struiken en planten kunnen gesnoeid worden. Wacht daar niet te lang mee, anders zijn ze ’s zomers niet op hun mooist. Let er wel op dat je coniferen niet te veel terugsnoeit.