Tuinkalender april: een bloeiende start van de lente

Tuinkalender april: een bloeiende start van de lente

April is de maand waarin de natuur weer echt tot leven komt. En al heb je de afgelopen maanden waarschijnlijk ook niet stilgezeten, dit is dé tijd voor tuinliefhebbers om weer in actie te komen. Met de langer wordende dagen en de stijgende temperaturen is het een ideaal moment om je tuin een onderhoudsbeurt te geven!

Tuinkalender april

Op de tuinkalender april staan allerlei klussen, van het zaaien en planten van nieuw groen tot het opschonen van perken en borders. Planten die uit hun winterslaap komen, moeten verzorgd worden, en het gazon heeft ook een speciale aanpak nodig na de wintermaanden. Door nu je handen uit de mouwen te steken, creëer je een gezonde en mooie buitenruimte. Waar je de rest van het jaar plezier van hebt! Laten we kijken welke tuinklussen er niet mogen ontbreken op de tuinkalender van april.

#1. Het opknappen van het gazon

April is het ideale moment om je gazon onder handen te nemen. Begin, als je dat nog niet in maart [eventuele interne link naar tuinkalender maart] gedaan hebt, met het herstellen van de kale plekken. Dat doe je door graszaad te zaaien op de losgeharkte grond. Zorg dat je het gebied goed vochtig houdt, net zolang totdat het gras opkomt. Hoe warmer het wordt, hoe sneller het gras zal groeien. Tijd om de maaier tevoorschijn te halen! Let op dat je voor de eerste keer maaien de snijhoogte iets ruimer instelt, zodat je het gras niet te kort snijdt. Scherpe messen helpen bij het netjes afknippen van het gras. Dat houdt je gazon gezond.

Vergeet ook niet te bemesten met een langwerkende meststof, om de groei en het herstel van het gras te ondersteunen. En wil je dat je tuin een strakke en verzorgde indruk maakt? Steek dan de gazonranden af. Dit werkje zorgt voor een duidelijke scheiding tussen gazon en border. Dat draagt bij aan een net uitziende tuin. Zo leg je de basis voor een prachtig groen gazon, waar je de hele zomer van kunt genieten.

#2. Verzorg je borders

Het wordt weer warmer, dus is het tijd om de planten die je binnen hebt laten overwinteren weer te laten wennen aan de buitenlucht. Zet ze overdag buiten en haal ze, zolang het ‘s nachts nog te koud is, in de avond weer binnen.  April is ook de perfecte periode om heesters en rozen te planten of te verplaatsen, zodat ze profijt hebben van de zon en flink gaan bloeien. Voeg meteen meststoffen toe aan je borders voor die extra voedingsboost die de planten nodig hebben.

Daarnaast is april de deadline voor het planten van zomerbollen. Zet ze nu in de grond, dan kunnen ze in de zomer je tuin opvrolijken. Let alleen wel weer op voor slakken! De combinatie van regen en hogere temperaturen laat deze diertjes weer tevoorschijn komen. Door op tijd barrières op te werpen, zoals biologische afweermiddelen, bescherm je je jonge planten tegen deze vraatzuchtige bezoekers.

#3. Snoeien en onderhoud van planten

Het snoeien van je tuinplanten is een belangrijke taak op de tuinkalender april, die je zeker niet mag overslaan. Begin daarbij met de heide, die je nu kunt snoeien om de plant compact te houden en nieuwe aangroei te stimuleren. Ook de heesters moeten bijgeknipt worden. Doe dit net na hun bloeiperiode, om de plant te helpen bij de groei. Lavendel snoei je net boven het oude hout, zodat je ook dit jaar weer van de mooie bloemen kunt genieten. Als je dat nog niet gedaan hebt, is het ook de hoogste tijd om je rozen in te korten. Door dode takken weg te halen en de struik op een paar gezonde knoppen terug te snoeien, help je de plant om sterk en met veel bloemen te groeien. Na het knippen moet je de rozen ook voeden en beschermen tegen ziektes.

Verwijder ook alle uitgebloeide bloemen van je planten. Dit zorgt ervoor dat ze meer energie overhouden om langer en mooier te bloeien. En vergeet je hagen niet regelmatig bij te werken. Zo blijven ze dicht en netjes, zonder dode plekken. Dat geeft je tuin een verzorgde uitstraling. 

#4. Neem je tuinmeubelen en accessoires onder handen

Terwijl de planten en het gazon de nodige zorg krijgen, is het ook tijd om je tuinmeubelen en tuinaccessoires klaar te maken voor het buitenleven. Allereerst kunnen bloempotten en tuinmeubelen vaak wel een grondige schoonmaakbeurt gebruiken. Die zijn tenslotte een winter lang opgeslagen geweest, of blootgesteld aan de elementen. Een sopje en een zachte borstel zijn vaak al voldoende om aanslag en vuil te verwijderen.

Bovendien kan het tuinhuisje of schuur kan ook wel wat aandacht gebruiken. Ruim op wat er tijdens de winter is blijven liggen, organiseer je tuingereedschap en maak plaats voor de spullen die je in het voorjaar en de zomer gaat gebruiken. Een opgeruimd huisje maakt het niet alleen makkelijker om alles te vinden wat je nodig hebt, het oogt ook veel uitnodigender.

Nu je bezig bent met het opfrissen van je tuin, is het ook meteen een goed moment om de bestrating schoon te maken. Hardnekkige groene aanslag op je tegels verwijder je bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger of een speciaal schoonmaakmiddel voor buitenvloeren. Zo krijgt je terras of tuinpad weer zijn originele uitstraling terug.

En denk tot slot ook aan de dieren in je tuin. Het ophangen van een vogelhuisje of het plaatsen van een vogeldrinkbak trekt vogels aan en helpt bij het creëren van een diervriendelijke omgeving. Het is ontzettend leuk om naar vogels te kijken die in je tuin rondscharrelen en nestjes bouwen. En het draagt ook nog eens bij aan de biodiversiteit in je eigen achtertuin. Door deze stappen te zetten, maak je van je tuin een echt buitenparadijs voor jezelf én de natuur.

#5. Blaas je vijver nieuw leven in

Een vijver brengt leven in je tuin, maar heeft na de winter ook wat extra zorg nodig. Begin als het nodig is met het schoonmaken van de vijver, door dode planten en opgehoopt bladafval te verwijderen. Dit voorkomt dat het water troebel wordt en het ondersteunt een gezond milieu voor je vijverbewoners. Voeg ook nieuwe waterplanten toe. Deze zorgen voor zuurstof in het water en frissen met hun helder groene kleur je vijver helemaal op.

Wil je je waterpartij een nieuwe uitstraling geven? Experimenteer dan eens met verschillende soorten waterplanten, zoals waterlelies of watermunt. Denk daarbij ook aan de randen van de vijver. Door siergrassen of moerasplanten te planten, verbind je de vijver op een natuurlijke manier met de rest van je tuin. Met deze simpele stappen ziet je vijver er weer uitnodigend uit en is het tijdens zonnige dagen een natuurlijke blikvanger.

Tuinkalender april afgewerkt? Kom langs bij Fonteyn!

Na het zorgvuldig volgen van deze tuinkalender april is je tuin helemaal klaar om te stralen dit voorjaar! Terwijl je geniet van je opgeknapte buitenruimte, kun je je laten inspireren door het uitgebreide aanbod van Fonteyn voor een mooie nieuwe toevoeging aan je tuin.  Bezoek onze ruime showroom om tuinhuisjes, veranda's, zwembaden en meer van dichtbij te bekijken. En laat je adviseren door onze experts. Zij staan klaar om je te helpen bij het realiseren van jouw droomtuin. Natuurlijk is ons complete assortiment ook online te vinden, voor wie onze producten liever vanuit huis ontdekt. Maak met Fonteyn van je tuin een echte oase!Fonteyn TV