Tuinmeubelen beschermen in de winter

Tuinmeubelen beschermen in de winter

Het winterseizoen staat voor de deur. Tijd om na te denken over de beste manier om je geliefde tuinmeubelen te beschermen tegen de kou, vocht en mogelijke schade. Een belangrijk aspect bij het behouden van de schoonheid en duurzaamheid van je buitenmeubelen, ongeacht het seizoen.  Daarom delen we in dit artikel enkele waardevolle tips om je tuinmeubelen te beschermen tijdens de wintermaanden. Kies je ervoor om ze buiten te laten staan of ze op te bergen in een tuinhuis, garage of schuur? Na het lezen van deze tips komen jouw tuinmeubelen veilig de winter door!

Waarom is het zo belangrijk om je tuinmeubilair te beschermen?

Waarom is het zo belangrijk om je tuinmeubilair te beschermen tegen extreme weersomstandigheden? We zetten het voor je op een rij: 

  • Rot en schimmel voorkomen: vocht kan leiden tot schimmelvorming en houtrot. Dat geldt zeker voor houten tuinmeubelen. Door ze hiertegen te beschermen, behoud je de structurele integriteit van de meubelen.
  • Levensduur verlengen: weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, zon en wind laten hun sporen achter op je tuinmeubelen. Door ze te beschermen tegen deze elementen, verleng je hun levensduur aanzienlijk. Dat geldt zeker voor winterse omstandigheden. 
  • Kosten besparen: een langere levensduur betekent natuurlijk minder kosten voor nieuwe meubelen. De aanschaf van tuinmeubilair is een investering waarvan je zo lang mogelijk wilt genieten.
  • Uiterlijk behouden: je tuinmeubels dragen bij aan een esthetisch aantrekkelijke buitenruimte. Goed onderhouden meubels nodigen uit tot ontspanning.
  • Waarde behouden: goed onderhouden tuinmeubelen behouden hun waarde. Wil je ze toch eens verkopen? Dan helpt het zeker dat je meubelen in een goede staat verkeren.
  • Tijd besparen: bescherm je jouw tuinmeubelen goed in de winter? Dan ben je minder tijd kwijt aan onderhoudswerkzaamheden, zoals schoonmaken, repareren en restaureren. 
  • Duurzaam: door tuinmeubelen te beschermen en langer te gebruiken, draag je bij aan duurzaamheid. Je vermijdt onnodig vervangen en voorkomt het ontstaan van afval. 

Houten tuinmeubelen beschermen: geventileerde opbergplek 

Heb je tuinmeubelen van hardhout? Dan kunnen ze dankzij hun natuurlijke duurzaamheid de winterse omstandigheden buiten goed overleven. Maar veel houten tuinmeubelen zijn gemaakt van vuren of grenen. Deze houten tuintafels, tuinstoelen of tuinbanken verdienen extra aandacht in de winter. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het niet aanbevolen om ze op een warme en droge plek op te slaan. Waarom? Omdat het hout kan uitdrogen en barsten, wat de levensduur van je meubelen verkort. Zoek een goed geventileerde opbergruimte. Dit helpt om de luchtvochtigheid in balans te houden en voorkomt schimmelvorming. Vermijd het afdekken van houten tuinmeubelen met plastic, omdat dit vocht kan vasthouden en het hout kan laten rotten. Voor houten meubels is het essentieel dat ze kunnen 'ademen'. 

Kunststof tuinmeubelen: weinig gedoe, veel gemak

Kunststof tuinmeubelen hebben een groot voordeel: ze kunnen het hele jaar door buiten blijven staan zonder grote problemen. Toch kun je hun levensduur aanzienlijk verlengen. Bijvoorbeeld door ze in de winter binnen op te bergen of ze te bedekken met speciale tuinmeubelhoezen. Dit beschermt ze tegen verkleuring en verwering door de weerselementen. De keuze is dus aan jou. Onthoud dat een beetje extra zorg en bescherming je kunststof tuinmeubelen langer in topconditie kunnen houden.

Rotan en bamboe tuinmeubelen beschermen: binnen is beter

Rotan en bamboe tuinmeubelen stralen een natuurlijke schoonheid uit en zijn vaak voorzien van een beschermende laklaag. Zet ze in de winter binnen om deze prachtige meubelstukken in topconditie te houden. Door rotan en bamboe tuinmeubelen te beschermen tegen de kou en vochtigheid blijft de laklaag in goede staat. Ook droogt het rotan of bamboe dan niet uit.

Metalen en aluminium tuinmeubelen: het hele jaar weerbestendig

Goed nieuws voor eigenaren van metalen en aluminium tuinmeubelen. Metaal, zoals ijzer of staal, kan zonder veel onderhoud de hele winter buiten blijven staan. Een belangrijke voorwaarde is dat het metaal goed gelakt is. Het lakwerk beschermt het metaal tegen roestvorming en andere schade. Zo geniet je zonder zorgen van je metalen meubels, zelfs als er sneeuw valt. Aluminium tuinmeubelen hebben ook weinig onderhoud nodig en zijn eveneens bestand tegen de winterse omstandigheden. Dit maakt ze ideaal voor mensen die op zoek zijn naar gemak en duurzaamheid.

Van voorjaar tot winter genieten van je tuinmeubelen

Laat de winter geen spelbreker zijn voor je buitenplezier. Bescherm je tuinmeubelen en geniet het hele jaar door van je tuin en terras. Zet jij je meubelen binnen? Bedek je ze met hoezen? Of laat je ze buiten staan? Geef je meubelen in elk geval de liefde en aandacht die ze verdienen! Dan geniet jij vele seizoenen lang van hun comfort.Fonteyn TV