Tuinkussens schoonmaken

Tuinkussens schoonmaken

Is het tijd om jouw tuinkussens schoon te maken? Tuinkussens krijgen het hard te verduren: sterke zonnestralen, ochtenddauw en geknoeide drankjes. Hierdoor kunnen ze vuil worden en is het belangrijk om ze schoon te maken en te onderhouden. In dit blogartikel zullen we bespreken hoe je jouw tuinkussens weer schoon en netjes kunt krijgen en hoe je ze het beste kunt blijven onderhouden.

Tuinkussens schoonmaken met 6 tips

Heb jij ook van die fijne tuinkussens op je tuinset of loungeset liggen? Ze geven je tuinmeubilair net die extra sfeer en comfort. Natuurlijk wil je jouw tuinkussens het liefst zo lang mogelijk schoon en mooi houden. Tuinkussens zijn echter gevoelig voor vuil en vlekken, vooral als ze langere tijd buiten worden gebruikt. Het is belangrijk om je tuinkussens regelmatig schoon te maken om hun levensduur te verlengen en ze er fris en nieuw uit te laten zien. Met deze 6 tips moet dat lukken!

In de wasmachine

Voordat je begint met het schoonmaken van je tuinkussens, is het belangrijk om het label op de kussens te controleren. Als erop staat dat ze in de wasmachine kunnen, dan heb je geluk. Sommige kussens hebben namelijk afritsbare hoezen die je gemakkelijk op 30 graden kunt wassen. Let wel op als de kussens een waterafstotende laag hebben of zijn gemaakt van acryl, polyester of vinyl. Deze kun je beter met de hand wassen.

In de wasmachine kun je ook eenvoudig schimmelvlekken verwijderen. Voordat je ze in de wasmachine doet, moet je echter eerst een sopje van Biotex maken en de kussenslopen hier een nacht in laten weken. Was de hoezen in dit geval op 40 graden in de wasmachine en ze zullen er weer fris en schoon uitzien.

Met de hand wassen

Als je liever geen risico neemt met de wasmachine of als de tuinkussens niet geschikt zijn voor de wasmachine, dan kun je ze eenvoudig met de hand reinigen. Opnieuw is het wel belangrijk om het materiaal van de kussens te checken. Tuinkussens van acryl kun je namelijk beter anders behandelen van tuinkussens van polyester en vinyl. Hieronder zullen we beide opties bespreken.

  1. Verwijder los vuil en stof

Voordat je begint met het schoonmaken van je tuinkussens, moet je los vuil en stof van de tuinkussens verwijderen. Dit kan voor acryl kussens eenvoudig worden gedaan met een droge doek, zachte borstel of een stofzuiger met een zachte borstelopzetstuk. Zorg ervoor dat je alle delen van het kussen reinigt, inclusief de naden en hoeken. Gebruik voor kussens van polyester en vinyl een plastic borstel om vlekken te verwijderen. 

  1. Maak een schoonmaakoplossing

Je kunt je eigen schoonmaakoplossing maken door een mild reinigingsmiddel te mengen met lauwwarm water. Gebruik geen agressieve chemicaliën, omdat deze de stof kunnen beschadigen en de kleur kunnen vervagen. Voor de meeste tuinkussens is een mengsel van water en afwasmiddel of wasmiddel voldoende. Hebben de tuinkussens schimmelvlekken? Dan kun je deze het beste verwijderen door een papje te maken van Biotex te maken en dit op de vlekken te smeren. Leg vervolgens een natte handdoek op de vlekken zodat het goed kan intrekken.

  1. Test de schoonmaakoplossing

Voordat je de hele tuinkussen gaat schoonmaken, is het belangrijk om de milde schoonmaakoplossing of misschein wel de Biotex-laag eerst te testen op een klein, onopvallend gebied van het kussen. Zo ben je er zeker van dat de schoonmaakoplossing geen schade kan aanbrengen aan de stof of de kleur van het kussen. 

  1. Maak het kussen schoon

Dompel een zachte spons of doek in de schoonmaakoplossing en wring deze uit zodat het niet druipt. Veeg het kussen voorzichtig schoon, beginnend vanaf de bovenkant en werk naar beneden. Zorg ervoor dat je alle delen van het kussen reinigt, inclusief de zijkanten en de achterkant. Spoel het kussen vervolgens af met schoon water en laat het aan de lucht drogen. Leg ze liever niet in de felle zon te drogen. Hierdoor kunnen ze eerder verkleuren.

  1. Gebruik alternatieven bij hardnekkige vlekken

Blijf je last houden van hardnekkige vlekken? Een hogedrukreiniger kan een zeer effectieve manier zijn om tuinkussens schoon te maken, vooral als ze erg vuil zijn. Zorg ervoor dat je de druk niet te hoog zet, omdat dit de stof kan beschadigen. Houd de hogedrukreiniger ongeveer 30 centimeter van het kussen af en beweeg deze gelijkmatig over het kussen.  Je kunt ook een mengsel van karnemelk proberen. Om 'weervlekken' uit de tuinkussens te verwijderen, meng je een liter karnemelk met zes eetlepels zout, een eetlepel azijn en een eetlepel waterstofperoxide (verkrijgbaar bij de drogist). Laat de kussenslopen een nacht weken in dit mengsel en was ze vervolgens zoals de stappen hierboven beschreven. Opnieuw is het belangrijk om het mengsel eerst te testen op een onzichtbaar stukje van de sloop om er zeker van te zijn dat het de stof niet beschadigt.

  1. Werkt niks? Gebruik een stoomreiniger

Het gebruik van een stoomreiniger kan zeer effectief zijn bij het verwijderen van hardnekkige vlekken op tuinkussens, vooral als ze veroorzaakt zijn door olie, vet of voedsel. Bovendien is het een milieuvriendelijke en veilige manier van schoonmaken, omdat er geen chemicaliën nodig zijn. De hete stoom dringt door in de stof en maakt de vlekken los. Vervolgens kun je de vlekken eenvoudig afvegen of afspoelen met water. Door de hoge temperatuur van de stoom wordt ook eventuele bacteriën gedood en worden de tuinkussens grondig gereinigd.

Let op: Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat niet alle soorten stof geschikt zijn voor reiniging met een stoomreiniger. Sommige materialen kunnen beschadigd raken door de hoge temperaturen. Controleer daarom altijd het label van de kussens voordat je een stoomreiniger gebruikt.

 Fonteyn TV