Het einde van de winter is bijna in zicht. De dagen worden langer, de temperatuur langzaam wat zachter: het is tijd om weer aandacht te besteden aan de tuin! Wij zetten een paar belangrijke tuinklusjes voor de maand maart op een rij.

De borders voorbereiden

Maak optimaal gebruik van de droge periodes. Bereid je borders voor door compost of goed verteerde mest door de aarde te mengen. Ben je van plan om een nieuwe border te maken? Of is er een gedeelte van de tuin die je wilt renoveren? Een goed voorbereide grond zal wonderen doen voor uw bloemen en planten in de lente en de zomer. maart tuin

Onkruid verwijderen

Als je de verleiding tot nu toe hebt kunnen weerstaan om onkruid uit de tuin te verwijderen, dan is de maand maart de ideale tijd om hier mee te starten. Verwijder jong onkruid het liefste ook direct. Door dit vanaf nu regelmatig bij te houden, heb je straks in de zomer veel minder werk.

Mulch als bodembedekker

Gebruik mulch alleen op 'schone' grond, anders loop je het risico dat onkruid ook heerlijk kan groeien. Rozen, zacht fruit en vaste planten profiteren van een mulch laag van maximaal 5 centimeter. Het helpt om vocht tijdens de warme zomer vast te houden. Dat verbetert de kwaliteit van de bodem. maart tuin

Snoeiwerk

In maart kan je beginnen met het snoeien van o.a. de clematis, zacht fruit, hard fruit en winterharde bladverliezende heesters, zoals de vlinderstruik. Ook harde hagen mogen nu gesnoeid worden. Alle vaste planten die boven de grond zijn afgestorven, knip je af tot op de grond. Daarnaast zijn ook rozen toe aan een snoeibeurt in maart.