Tuinhuis isoleren? 3 tips

Tuinhuis isoleren? 3 tips

Wil jij een groter deel van het jaar genieten van je tuinhuis, bijvoorbeeld ook in koudere periodes? Dan is een geisoleerd tuinhuis een goed idee. Een tuinhuis isoleren kan op verschillende manieren. Hoe pak je het aan? We helpen je op weg met drie tips!

Redenen om je tuinhuis te isoleren

Isoleer je jouw tuinhuis, dan zorg je voor meer comfort. In het tuinhuis blijft de warmte beter binnen, dus kun je ook in de koudere maanden nog lekker gebruikmaken van je tuinhuis. Maar er zijn nog meer goede redenen om je tuinhuis te isoleren:

  • Een lagere energierekening. Heb je verwarming in je tuinhuis? Bij een goede isolatie ontsnapt er veel minder warmte en dat merk je in de stookkosten.
  • Daarnaast werkt isolatie ook tegen geluidsoverlast. Geluiden van buiten dringen minder door, maar andersom geldt het ook. Je hebt met isolatie meer privacy en ook minder last van omgevingsgeluiden.
  • Het biedt bescherming tegen weersinvloeden. Je vermindert de kans op schade door neerslag, bijvoorbeeld vochtplekken en schimmelvorming.

Je tuinhuis isoleren kan op drie manieren, of een combinatie hiervan: de wanden isoleren, de vloer isoleren of het dak van het tuinhuis isoleren.

tuinhuis-isoleren-3-tips

#1. Wanden tuinhuis isoleren

Wanden isoleren is vaak wat makkelijker uit te voeren dan dak- en vloerisolatie. Het materiaal dat je het beste kunt gebruiken om de wanden van je tuinhuis te isoleren zijn matten van glaswol of steenwol. Dit zijn namelijk sterk isolerende materialen. Breng over de matten heen een laag dampfolie aan. Hiermee voorkom je vochtproblemen door het condenseren van vochtige of warme lucht in het isolatiemateriaal. Plaats over het folie een dunne binnenwand, bijvoorbeeld van houten platen of gipsplaten.

Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter het isoleert. Aan de andere kant gaat een vrij dikke laag wel ten koste van de ruimte in je tuinhuis. Voor een perfecte afwerking kun je de nieuwe wandjes overschilderen of behangen, helemaal naar jouw eigen smaak. 

#2. Vloer tuinhuis isoleren

Het beste kun je vloerisolatie aanleggen voorafgaand aan de plaatsing van het tuinhuis. Maar het komt vrij vaak voor dat mensen een tuinhuis aanschaffen en op dat moment niet stilstaan bij isolatie. Gelukkig is het ook mogelijk om de vloer van een bestaand tuinhuis te isoleren. De meeste tuinhuizen staan op een betonplaat. Daar ligt vaak een houten of kunststof vloer overheen, De vloer van je tuinhuis isoleren kun je doen door isolatiemateriaal onder de houten of kunststof vloer aan te brengen. De vloer zal er dus uit moeten, dus misschien is dit handig om te doen wanneer je tuinhuisvloer bijvoorbeeld door slijtage toch al aan vervanging toe is.

#3. Dak tuinhuis isoleren

Het dak is een ander belangrijk onderdeel van een tuinhuis dat je kunt isoleren. Een logisch punt, want warmte trekt van nature omhoog en kan door een niet geïsoleerd dak makkelijk verdwijnen. Isolatiemateriaal kun je op de daksparren – dat zijn de horizontale balken voor de ondersteuning van de dakconstructie – of op de dakplaten bevestigen. Vervolgens kun je dit met platen afdekken. Voor het isoleren van het dak van je tuinhuis zijn verschillende materialen geschikt, zoals dakbedekkingsvilt, bitumen shingles, EPDM-folie of kunststof platen. Welke het meest geschikt is voor jouw tuinhuis, hangt af het materiaal waarvan je tuinhuis is gemaakt.

Ook hier is het aan te raden dampfolie of andere vochtbescherming aan de onderkant van de dakisolatie aan te brengen. Zo ga je de vorming van condensatie tegen, die op termijn schadelijk kan zijn. Je voorkomt vorming van vochtplekken of zelfs schimmel in de dakconstructie.

Tuinhuis op maat bij Fonteyn

Denk jij erover om een tuinhuis te kopen? Het is een verstandig idee om direct bij de aanschaf van een nieuw tuinhuis al op de isolatiewaarden te letten. Zeker als je van plan bent het tuinhuis het hele jaar door te gebruiken. Bij Fonteyn kun je jouw tuinhuis volledig op maat bestellen. Plan een gesprek in met een adviseur om alles door te spreken, inclusief de isolatiewaarden van het tuinhuis.

Fonteyn staat bekend als dé tuinhuizenspecialist van Nederland. Kijk voor ons complete assortiment tuinhuizen op onze webshop of kom langs bij onze Outdoor Living Mall in Uddel. Heb je vragen of wil je eerst meer informatie over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. Bel naar 0577- 456 040 of vul ons contactformulier in.Fonteyn TV