Tuinfeest organiseren

Verjaardag, baby shower, jubileum, housewarming of een bijzondere avond met vrienden? Wat je reden ook is, een tuinfeest is de perfecte manier om te genieten van het weer, je bloeiende tuin, het heerlijke eten en de gezelligheid van familie en vrienden. Als party-host wil je natuurlijk wel dat je tuinfeest onvergetelijk wordt. Om het wat makkelijker te maken, hebben wij een handig stappenplan voor je gemaakt. Zo weet je zeker dat je ook zelf kunt genieten op je eigen tuinfeest!

Stap 1. Het thema

Wanneer? Een maand voor het tuinfeest De eerste stap voor het organiseren van het tuinfeest is de keuze voor het thema. Staat je tuin in bloei? Laat je thema dan aansluiten op de bloeiende, geurende bloemen in je tuin. Zo heb je direct de juiste decoratie in huis, wel zo makkelijk! Heb je tropische planten of bloemen in de tuin? Ga dan voor een Hawaii-thema.

Stap 2. De uitnodigingen

Wanneer? Twee weken voor het tuinfeest Kies een datum, maak een gastenlijst en verstuur de uitnodigingen. We raden je aan om ze minimaal twee weken voor het feest te versturen, zodat je gasten er tijd voor vrij kunnen maken. Met de uitnodigingen kun je de gasten laten weten wat er van ze verwacht wordt. Vermeld daarom altijd de tijd, plaats en dresscode. Tip: een uitnodiging versturen kan heel eenvoudig zijn. Verstuur een foto van de uitnodiging via WhatsApp of maak een Facebook evenement aan.

Stap 3. Het feestmenu

Wanneer? Eén week voor het tuinfeest Stel het menu en, aan de hand daarvan, je boodschappenlijst voor het tuinfeest samen. Zijn er gasten vegetarisch? Informeer dan naar hun wensen. Als je het groots wil aanpakken, is een barbecue een absolute aanrader! Wel is het slim om daarnaast een lopend buffet te verzorgen. Dek een tafel bijvoorbeeld met rustiek brood met aioli, kruidenboter en heerlijke salades. Zo hoeven je gasten niet te wachten tot het vlees of andere lekkernijen op de barbecue klaar zijn. Hetzelfde geldt voor de drankjes. Door een ‘self service’ maak je het gemakkelijker en ontspannener voor je gasten én jezelf. Zo is het bijvoorbeeld slim om een grote punch te maken of om drankjes in een bak met ijsklontjes te leggen. Niet alleen functioneel, maar het ziet er ook feestelijk uit!

Stap 4. De overkapping

Wanneer? Eén week voor het tuinfeest Wat zijn de weersvoorspellingen van de dag van het tuinfeest? Zowel bij mooi als minder weer is het slim om over een overkapping na te denken. Passende en sfeervolle oplossingen kunnen zijn: een parasol, een terrasoverkapping, prieel, pergola of schaduwdoek.

Stap 5. Je tuin inrichten

Wanneer? Eén dag voor het tuinfeest Het is tijd om je tuin in te richten. Versier je tuin, zorg voor comfortabele tuinmeubelen en handige tafeltjes waar je gasten hun (plastic!) bordjes en glazen kunnen neerzetten. Ook de verlichting kan bijdragen aan de perfecte sfeer op je tuinfeest. Denk aan lantaarns, vuurfakkels of een lichtslinger met sfeervolle lampjes.

Stap 6. Geniet op je eigen tuinfeest!

Wanneer? Tijdens je tuinfeest Nu je alle voorbereidingen getroffen hebt, is het tijd om te genieten! Zet fijne muziek op en verwelkom al je gasten met een lekker drankje. Een goed begin voor een onvergetelijke avond!


Fonteyn TV