Teakhout behandelen: 3 methodes

Teakhout behandelen: 3 methodes

Benieuwd hoe je teakhout kunt behandelen? Om de levensduur van jouw teakhouten tuinmeubelen te verlengen dien je deze goed te verzorgen, want goed onderhoud is key als het gaat om kwaliteitsbehoud. Om zo lang mogelijk te profiteren van je tuinmeubilair, kun je overwegen om het teakhout te behandelen of beitsen. Toch is dit niet noodzakelijk. Op deze pagina vertellen we waarom je kunt besluiten het teak te behandelen en leggen we uit hoe je dit kunt doen. 

Waarom teakhout behandelen?

Teakhout behandelen is niet noodzakelijk. Doordat teak van zichzelf vet en sterk is, heeft het de positieve eigenschap dat er niet snel vlekken of beschadigingen ontstaan. Vlekken verwijder je vaak al eenvoudig met slechts een vochtige doek. Toch kiezen veel mensen ervoor om hun teakhout te behandelen of beitsen met onderhoudsmiddelen, bijvoorbeeld omdat de meubels een groot deel van het jaar buiten staan. Of omdat er op een eettafel nou eenmaal snel ongelukjes gebeuren met etensresten en drinken. Je beslist dus zelf of je kiest voor het behandelen van je teakhouten tuinmeubilair. 

Teakhout behandelen - Fonteyn

3x teakhout onderhouden 

Er zijn verschillende manieren om teakhout te onderhouden. Iedere methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

#1. Teakhout behandelen met olie

Er zijn vele teakhout oliën verkrijgbaar, soms zie je deze onder de benaming teakfix. Met olie versterk je de vette eigenschap van het hout, waardoor er geen vocht meer in het hout trekt. Zo ontstaan er dus geen vlekken. Het is raadzaam om je teakhout meubels één keer per jaar te behandelen met teakolie. Schuur de tafel voor het behandelen lichtjes op in de richting van de houtnerf. Je kunt ook kiezen voor teakolie met hoogglans. Olie zorgt wel altijd voor een donkere verkleuring van je teakhout. Voor de een is dat een voordeel, voor de ander een nadeel. 

#2. Nanocoating voor teakhout

Wil je niet dat het teakhout donkerder wordt? En wil je nog langer profiteren van de bescherming van je meubels? Overweeg dan het gebruik van een speciale nanocoating voor teakhout. Dit oplosmiddel met synthetische hulpstoffen omhult de houtvezels met een vocht- en vuilafstotende laag. Doordat het oplosmiddel na de behandeling van het hout verdampt, verkleurt het meubilair niet. Een ander groot voordeel van behandelen met nanocoating is dat het teakhout wel twee tot maar liefst vijf jaar beschermd blijft. Het nadeel van een teakhout nanocoating is dat de beschermlaag kan verdwijnen, wanneer er regelmatig hard geboend wordt op het hout. Daardoor krijgen vlekken juist opnieuw kans om te ontstaan. Daarnaast is nanocoating in eerste aanschaf iets duurder. 

#3. Go green: groene zeep of bijenwas

Wist je dat je teakhout ook met natuurlijke producten zoals groene zeep en bijenwas kunt onderhouden? Neem het teakhouten meubilair een paar keer per week af met een doek of spons met groene zeep. De vette groene zeep zorgt voor een extra beschermlaagje op het vette teakhout. Ontstaan er vlekken? Schuur de vlek dan lichtjes op in de richting van de houtnerf en verwijder de vlek vervolgens met groene zeep. Ook als er een groene aanslag op het tuinmeubilair ontstaat, werkt een sopje van groene zeep en soda uitstekend. 

Bijenwas is een goedkope en milieuvriendelijke manier om je teakhout donkerder te maken en tegelijkertijd te beschermen. De bijenwas stoot vocht, vlekken en vet af en voorkomt dat het teakhout uitdroogt. Daarnaast zorgt de was dus voor een donkere kleur en een warme gloed, waarin de houtnerven goed tot uiting komen. De bijenwas breng je eenvoudig aan, maar kun je ook weer verwijderen. Ideaal wanneer je op een later moment toch weer een lichtere kleur teakhout wilt. 

Welke methode voor teakhout behandeling kies jij?

Zoals je ziet, is het niet noodzakelijk om teakhouten meubilair te behandelen. Toch kun je ervoor kiezen om je teakhouten tuinmeubels te beschermen met één van de verschillende behandelmethodes: olie, nanocoating, groene zeep of bijenwas. Welke methode voor jou het beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Stel jezelf de vraag of je verkleuring van het teakhout wenst, of juist niet. Bedenk ook hoe vaak je het meubilair wilt behandelen. Kies je voor een zeer langdurige bescherming met nanocoating? Breng je eens per jaar een teakolie aan? Of kies je voor een natuurlijk product, zoals groene zeep of bijenwas?


Welke behandelmethode je ook kiest, je beschermt je teakhout er altijd mee en geniet zo langdurig van je meubels!Fonteyn TV