Tips om een goede parasol te kopen

Tips om een goede parasol te kopen

Tijdens de lente en zomer is het heerlijk om te genieten van de warmte in je eigen tuin. Bij hoge temperaturen kan de schaduw van een parasol verkoeling bieden. Er zijn veel soorten parasols verkrijgbaar. En er is meer te kiezen dan alleen een kleur of patroon dat past bij je smaak en tuinset. Daarom zetten wij een paar tips op een rijtje die jou helpen bij de keuze van een parasol die bij jouw smaak en terras past.

Verschillende parasol frames

De drie meest voorkomende parasol frames zijn gemaakt van hout, aluminium en glasvezel. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen. De beste optie komt daarbij neer op jouw persoonlijke voorkeur en de omgeving waarin de parasol zal worden gebruikt.

 Parasol kopen

Aluminium
Aluminium is het meest voorkomende materiaal dat wordt gebruikt om een parasol frame mee te maken. Dit metaal is licht van gewicht, duurzaam en heeft een mooie uitstraling. Het materiaal is duurzaam en parasols van aluminium zijn vaak goed te betalen. Aluminium is bestand tegen corrosie en kan tijdens alle weersomstandigheden buiten blijven staan.

Hout
Houten parasol frames geven de parasol een chique uitstraling. De meeste houten frames zijn behandeld zodat ze beter bestand zijn tegen alle weertypen. Let er op dat je een houten parasol frame zelf zo nu en dan behandeld met een goede olie of beits.

Glasvezel
Parasols met een glasvezel frame zijn enorm duurzaam. Glasvezel is licht in gewicht, flexibel en bestand tegen weer en wind. Omdat een glasvezel frame flexibel is, kan het licht meebuigen bij wind en het zal dus nog jaren mooi en heel blijven.

Het juiste formaat parasol kiezen

Het kiezen van de juiste maat parasol is belangrijk als de parasol een ruime hoeveelheid schaduw moet bieden. Als je de parasol gebruikt voor boven een tafel, dan is het belangrijk dat de parasol groot genoeg is. Zo kan iedereen aan tafel genieten van de koele schaduw. Het doek van een goede standaard terras parasol is gemiddeld 2,5e meter breed.

 

Parasolvoet gewicht
Sommige parasols worden geleverd met een parasolbasis of –voet, Dat is handig wanneer een parasol veel wind ontvangt. Het doel van een parasolvoet is te zorgen dat deze niet omvalt of wegblaast. Parasols met een diameter kleiner dan 2,5e meter hebben een parasolvoet nodig van ongeveer 23 kilo. Parasols die groter zijn hebben 35 kilo of meer nodig.

Parasol tilt methoden
Schaduw van direct boven is alleen geschikt als de zon recht boven in de lucht staat. Maar omdat de zon beweegt, zijn verschillende schaduwhoeken nodig. Een parasol die kan kantelen is dan erg praktisch. De meest voorkomende kantel of til methoden zijn de slinger, drukknop en kraag techniek. Informeer of onderzoek goed welke methode bij jou past en het meest prettig werkt.

Parasol vormen en hangmethoden
Het leuke van de hedendaagse parasols is de enorme keuze en kleuren, maten, vormen en hangmethoden. Zo heb je vierkante, ronde of 6- en 8-hoekige parasols. Boven een eettafel kan een zweefparasol ideaal zijn.

 Sterke parasol kopen

Andere parasol opties om in overweging te nemen

Er zijn nog een paar zaken waarmee je rekening kan houden als je op zoek bent naar een nieuwe parasol. Denk bijvoorbeeld aan de stof van de parasol. Veel soorten stoffen worden gebruikt om de zon te blokkeren of neerslag tegen te houden. Polyester is een vaak gebruikt materiaal. Let er op dat de stof ook bestand is tegen uv-straling. Zo blijft de kleur ook mooi. Andere parasol stoffen zijn o.a. acryl, Sunbrella, Textileen en Olefin.

Acryl is erg flexibel en heeft een vuil- en waterafstotende behandeling. Sunbrella is een speciaal soort acryl met een zeer hoge uv-bestendigheid en goede ademende eigenschappen. Textileen is sterk en kleurecht. Het zonlicht wordt hieronder gefilterd waardoor het onder de parasol niet volledig donker is. Olefin parasoldoeken zijn bijzonder sterk. De stof droogt snel en het houdt 96% van de uv-straling tegen.

Om nog jarenlang van jouw parasol te genieten kun je deze beschermen met een speciale beschermhoes of hem tijdens de herfst/winter binnen opbergen. Wil je tijdens de avonduren extra warmte en verlichting? Overweeg dan een speciale parasol heater of parasolverlichting. Sfeervol én praktisch!Fonteyn TV