Spelen met vuur in de tuin

Spelen met vuur in de tuin

Het blijft een geliefd element in de tuin: vuur! Gezellig in de schemer met z'n allen rondom een vuurschaal met marshmallows of op een loungebank bij de tuinhaard. Ook kun je kiezen voor een 'firepit', een soort ingegraven kuil of put waarin je vuur kunt maken. Voordat je aan de slag gaat met het stoken van een vuurtje, is het slim om een paar maatregelen te treffen. Hiermee voorkom je overlast voor buren en houd je het veilig.

Welk hout gebruiken voor vuur?

Als je hout gaat verbranden, komen er altijd schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof. Deze stoffen komen het meeste vrij als je het vuur net aansteekt en als je het weer dooft. Het verspreiden van deze stoffen kun je beperken. Stook daarom nooit geïmpregneerd of geverfd hout, maar enkel schoon hout dat goed gedroogd is. Het minst schadelijk zijn brandbare blokken van geperst hout of goed gedroogd haardhout.

Rekening houden met de buren

Een vuurtje stoken in een mooie vuurkorf, schaal of openhaard in de tuin is natuurlijk heel sfeervol, maar houd ook rekening met de buren. Beperk de overlast door rekening te houden met de windrichting, gebruik alleen hout zoals hierboven beschreven en let ook op bij windstil weer of bij mist. Het gebeurt dan vaak dat de rook te veel in de lucht en omgeving blijft hangen.

Vuur in de tuin op gas

Wil je wel genieten van een sfeervol vuurtje in de tuin, maar de overlast van rook beperken? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een vuurschaal of haard op gas. Een mooi voorbeeld zijn de Happy Cocooning vuurtafels. Let ten slotte ook altijd op kleine kinderen of huisdieren in de buurt van vuur in de tuin. Zo geniet jij veilig en sfeervol van een knisperend en romantisch vuurtje in de tuin!



Fonteyn TV