Schaduw in de tuin

Schaduw in de tuin

Hoewel we in Nederland blij mogen zijn als de zon weer eens schijnt, kan de temperatuur in de tuin hoog oplopen als je niet beschikt over een goede zonnewering. Daarom reiken we je enkele tips aan om elke tuin van schaduw te kunnen voorzien.

Parasol
Verreweg de bekendste manier om schaduw te creëren is het uitklappen van een parasol. Parasols zijn er in allerlei soorten en maten. Van compacte modellen voor boven een bistroset, tot zeer grote modellen die het hele terras van schaduw voorzien. Voor wie zoveel mogelijk schaduw wil, maar geen grote parasol kwijt kan, is de zweefparasol ideaal. Zweefparasols zijn ruimtebesparend en daardoor enorm populair. Je bevestigt ze tegen een muur van je woning, waardoor je op je terras geen last hebt van een grote parasolpoot.

Zonneluifel
Zonneluifels zijn enorm geschikt voor kleine tuinen. Ingeklapt neemt een zonneluifel geen enkele ruimte in beslag. Maar uitgeklapt kan een luifel wel een paar meter diep zijn, zodat een heel terras van schaduw profiteert. Zonneluifels zijn verder verkrijgbaar in allerlei kleuren en dessins, zodat je er je tuin ook een mooie uitstraling mee kunt geven. De meeste zonneluifels dien je handmatig uit te klappen, maar er zijn ook luifels verkrijgbaar die je elektrisch kunt uitschuiven. Met slechts een druk op de knop zit je dan in de verkoelende schaduw.

Paviljoens en prieëlen
Wie meer ruimte heeft in de tuin, kan ervoor kiezen om een paviljoen of een prieel te plaatsen. Niet alleen zorgen deze producten voor schaduw. Ook bieden ze de nodige beschutting, mocht er plotseling een buitje overtrekken. Ook niet ongebruikelijk in Nederland.

Veranda
Hoewel een veranda vooral is bedoeld om ook buiten de zomer van de tuin te kunnen genieten, is de veranda ook in de zomer een prima plek om de warme zon te ontzien. Zeker de veranda’s die gemaakt zijn van warmtewerend polycarbonaat. Voordeel hiervan is dat je altijd in de verkoeling zit, maar er niets verloren gaat van het uitzicht, aangezien het polycarbonaat transparant is.

Ook als de zon al lang onder is, blijft het onder een veranda goed toeven. Zeker met wat sfeerverlichting. Hiervoor zijn er enorm veel verschillende inbouwspots verkrijgbaar, die van je veranda tot in de late uurtjes een sfeervolle plek maken. Tip: kies voor spots met LED verlichting. Deze verlichting is zowel energiebesparend, als enorm duurzaam.

schaduw in de tuinFonteyn TV