Niets lekkerder dan heerlijk luieren in de tuin op een warme, zomerse dag. Wordt de hitte je toch iets teveel, dan is een beetje schaduw wel wenselijk. Zeker als de zon de hele dag op je tuin schijnt. Daarom bespreken we hier een paar tips voor het creëren van enkele praktische, sfeervolle schaduwplekken.

Schaduw in de tuin creëren met de parasol

Een parasol is een handig tuinartikel om op diverse plekken in de tuin schaduw te creëren. Parasols zijn er in meerdere soorten. Er zijn parasols verkrijgbaar die makkelijk verplaatsbaar zijn of juist bedoeld zijn voor op één enkele plek. Daarnaast is er nog de zweefparasol, die geen ruimte van het terras inneemt en daarom erg in trek is. Evenals vierkante modellen. Kies altijd voor een parasol die vervaardigd is van duurzame materialen.

Schaduwdoek of zonnezeil

Voor schaduw kun je ook gebruik maken van een schaduwdoek of zonnezeil. Deze doeken van katoen of polyester zijn eenvoudig over je terras, tuin of balkon te spannen, zodat je uit de zon zit. De doeken worden aan de uiteindes vastgezet met haken of touwen, waardoor u heel eenvoudig een schaduwhoek creëert. Wel zijn de doeken minder makkelijk te verplaatsen dan bijvoorbeeld parasols.

Parasol in de tuin

Pergola om schaduw in de tuin te creëren

Een pergola is een ideale investering voor wie zowel schaduw als sfeer wil creëren. Deze constructies van hout of metaal op hoge palen houden u namelijk niet alleen uit de zon, maar zien er ook erg knus uit. Pergola’s zijn er in verschillende uitstralingen, van boogvormig tot rechthoekig. Er dus altijd een stijl die past bij je tuin.

Altijd schaduw met een veranda of overkapping

Een veranda of overkapping is de meest permanente oplossing voor schaduw in de tuin. Overkappingen zijn op verschillende manieren in je tuin te plaatsen: bijvoorbeeld aan de woning, het tuinhuis of vrijstaand. Aangezien een overkapping of veranda een permanente oplossing is, vergt de investering wat meer oriëntatie dan de aanschaf van een parasol of schaduwdoek. Als de overkapping eenmaal staat, kun je er wel een hoop plezier van hebben.

Veranda in de tun

Schaduw in de tuin creëren met bomen

Dakbomen zijn uitermate geschikt als natuurlijke parasol. Ze zorgen voor veel sfeer en zijn erg onderhoudsvriendelijk. Met name de Plataan, Moerbei, Zilverlinde en Tulpenboom zijn zeer geschikt. Je dient ze uiteraard wel de juiste verzorging te geven. Zo moeten de meeste dakbomen een aantal keer per jaar gesnoeid worden.

Schaduw in de tuin