Scandinavische tuin: 5 tips

Scandinavische tuin: 5 tips

Lichtbevroren gras, een houten terras met mooie, witte tuinmeubelen met huiden en kleden: voel je de knusse sfeer al? Scandinavisch design is erg geliefd. Dan hebben we het niet alleen over de populaire woonstijl, waarin eenvoud en rust belangrijke principes zijn. Ook de Scandinavische tuin is een tuintrend die je blijft terug zien. Scandinavische tuinen vormen niet alleen in de zomer, maar ook op koudere herfst- en winterdagen een prachtige aanblik. Dat komt omdat ze geïnspireerd zijn op het Noorse landschap en de donkere winters. Daarom is een Scandinavische tuin vaak licht, functioneel, ongerept, maar toch rustig. 

De Scandinavische tuin

Een Scandinavische tuin vormt een oase van eenvoud en natuurlijke schoonheid. Net als in het landschap van Scandinavië, komen jeugdige frisheid, functionaliteit en serene rust hier samen. We zetten een aantal kenmerken van een Scandinavische tuin op een rij en lichten deze daarna verder toe: 

 • Groene, winterharde planten 
 • Natuurlijke materialen 
 • Ingetogen kleurenpalet 
 • Lichte, houten meubels 
 • Sfeervolle accessoires
 • Minimalisme en eenvoud

In dit artikel ontdek je hoe je met de juiste beplanting, kleuren, tuinmeubelen en accessoires een heerlijke Scandinavische sfeer in je tuin creëert. Laat je betoveren door het functionele minimalisme en de warme gezelligheid van een Scandinavische tuin. 

Scandinavische tuin moodboard fonteyn

#1. Beplanting in een Scandinavische tuin

Eenvoud en rust zijn kenmerkend voor een Scandinavische tuin. Dat zie je onder meer terug in de beplanting. In dit type tuinen tref je geen uitbundige, gekleurde planten aan. Kies liever voor mooie, groene planten, die ook daadwerkelijk in Scandinavië groeien. Winterharde planten die goed gedijen in koude, winterse weersomstandigheden. Zorg ervoor dat je kiest voor beplanting met verschillende bloeiperiodes, zodat je het hele jaar door geniet van een gezellige tuin. Dit draagt ook bij aan het natuurlijke, rustige karakter van je Scandinavische tuin. 

We geven een aantal voorbeelden van typische Noord-Europese planten die uitstekend passen in een Scandinavische tuin. Het grote voordeel? Veel van deze planten blijven ook in de winter mooi groen. Zo geniet je ook in de donkere dagen van je Scandinavische tuin. 

 • Mossen 
 • Siergrassen 
 • Varens
 • Vetplanten, zoals sedum 
 • Vlinderstruiken
 • Lijsterbesbomen
 • Japanse esdoorn 
 • Bloembollen, zoals sneeuwklokjes 

#2. Natuurlijke materialen en strakke lijnen

In een Scandinavische tuin vormen natuurlijke elementen en strakke lijnen de ruggengraat van het ontwerp. Rechthoekige vormen, zoals vierkante terrassen en rechte paden, leiden tot een geordende uitstraling. Geometrische plantenbakken en borders dragen ook bij aan deze esthetiek. Naast het gebruik van hout voor tuinmeubelen, waarover straks meer, zie je ook andere natuurlijke elementen terug in Scandinavische tuinen. Denk aan paden van natuursteen, grind, kiezels of houtsnippers. 

#3. Ingetogen kleuren in Scandinavische tuinen

Een groot deel van de dagen in Noord-Europa is kort en donker. Daarom ligt er in Scandinavische tuinen veel nadruk op licht en luchtigheid. In plaats van uitbundige, felle kleuren zie je een ingetogen kleurenpalet terug in Scandinavisch tuinontwerp. Het gebruik van wit en krijtachtige kleuren compenseert de donkere Scandinavische winters. Door je tuin in een palet van wittinten te hullen, ontstaat er een gevoel van openheid en rust. Tegelijkertijd is het contrast tussen licht en donker erg belangrijk in een Scandinavische tuin. Daarom zie je ook grijs en zwart terug in dit type tuinen. Heb je een houten schutting als erfafscheiding? Verf deze dan mooi zwart of donkergrijs. Ook plantenbakken kun je deze donkere kleur geven. Je hebt dan al een prachtige basis waarmee je direct de juiste sfeer creëert voor je Scandinavische tuin. 

#4. Scandinavisch design: licht, houten tuinmeubilair 

Een belangrijk aspect van je Scandinavische tuin zijn de tuinmeubelen. Hiermee kun je echt de sfeer bepalen. Net als bij de Scandinavische woonstijl voor binnen, zie je in de tuinen vaak lichte tuinmeubelen van natuurlijke materialen. Houten tuinmeubelen van steigerhout, gebleekte of vergrijsde houtsoorten zijn een geliefde keuze. Maar ook rotan tuinmeubelen zie je veel terug in dit type tuinen. Scandinavisch tuinmeubilair oogt vaak minimalistisch, maar heeft tegelijkertijd een stoer tintje. Verder is comfortabel zitten belangrijk. Daarom mogen fijne tuinkussens niet ontbreken. Scandinavische meubelen zijn echte blikvangers. De typische tuinstoelen zijn gemaakt van natuurlijke, robuuste materialen. Een grote loungeset nodigt uit tot lekker lang buiten zitten. Of het nu een mooie zomeravond betreft of een koude winterdag. 

#5. Accessoires in een Scandinavische tuin

Hoewel minimalisme een belangrijk principe is bij de aanleg van een Scandinavische tuin, mag je gelukkig wel aan de slag met accessoires. We zetten wat tips voor bijpassende accessoires op een rij: 

 • Sierkussens: leuk en functioneel voor op je robuuste tuinmeubelen. 
 • Mooie schapenvachten, dierenhuiden of wollen dekens: gezellig en comfortabel voor op de tuinstoelen en tuinbank.
 • Vuurschaal of vuurkorf: wat is er nu gezelliger dan een knapperend vuurtje? Zeker wanneer je op koele zomeravonden of heldere winterdagen van je tuin wilt genieten. Geniet van de frisse buitenlucht en de kenmerkende geur van het vuur, terwijl je wegkruipt onder je deken met een terrasverwarmer.
 • Sauna of hottub: heb je lekker veel ruimte in je tuin? Dan mag een royale sauna of hottub natuurlijk niet ontbreken. Warmte is altijd meer dan welkom, zeker op koude dagen in een Scandinavische tuin. Eerst genieten in je eigen sauna en daarna afkoelen in de tuin. Scandinavischer dan dit wordt het toch niet? 

Aan de slag met je Scandinavische tuin: less is more

Wil je aan de slag met het ontwerpen en inrichten van je Scandinavische tuin? Dan weet je nu alles over de belangrijkste kenmerken van dit type tuinen: eenvoud, minimalisme, natuurlijke materialen, groene beplanting, ingetogen kleuren, lichte tuinmeubelen en sfeervolle accessoires.  Onthoud bij de aanleg van je Scandinavische paradijs: less is more. Gebruik natuurlijke kleuren en houd het rustig. De echte betovering ontstaat wanneer je zorgvuldig gekozen accessoires plaatst. Met groene, winterharde planten, gezellige dekens en een knapperend vuurtje ben je al een heel eind op weg. 

Laat je voor je Scandinavische tuin vooral flink inspireren door de natuur. Zo ontstaat een echte plek van rust en bezinning. Ervaar de schoonheid en ontspanning van de natuur, maar ook de rust en sereniteit van de Scandinavische levensstijl. Laat je betoveren door de Scandinavische tuinmagie en creëer je eigen stukje hemels buiten. Gewoon in je eigen achtertuin!

Op zoek naar tuinmeubelen en advies voor je Scandinavische tuin?

Wil je meer weten over het creëren van een rustige, ontspannen Scandinavische tuin? Ben je op zoek naar mooie robuuste, houten tuinmeubelen die passen in je tuinontwerp? Wil je vuurschalen of andere gezellige accessoires voor je tuin bekijken? Laat jij je graag adviseren over de beste sauna’s of spa’s voor het echte Scandinavië-gevoel? Breng dan een bezoek aan Fonteyn, de grootste outdoor showroom van Europa. Onze specialisten vertellen je graag alles over de mooiste tuinmeubelen, accessoires, sauna’s en spa’s voor je Scandinavische tuin. Fonteyn TV