“Ik vind het heerlijk om naar de sauna te gaan, maar is het ook goed voor mijn huid?” Het is een vraag die ons wel eens gesteld wordt. De sauna kan helpen om je pijnlijke spieren te kalmeren en zo te ontspannen, maar dat zijn niet de enige voordelen. In dit blogartikel zullen we de voordelen van de sauna voor de huid bespreken. Want een prachtige huid, dat wil toch iedereen? Sauna huid voordelen

Sauna & de gezonde huid

Transpireren Alle warmte therapieën, zoals stoombaden en sauna’s, zorgen ervoor dat de poriën van je huid openen. Door de aanwezigheid van kalium en natrium in zweet kunnen dode huidcellen en andere ongewenste stoffen in je huid worden afgevoerd. Je huid wordt hierdoor zachter. Na een bezoek aan de sauna zul je dit merken aan de gezonde, roze gloed op je lichaam. Je huid voelt heerlijk zacht en warm aan én het laat het je er jonger uitzien. Bloedsomloop Door de hoge temperatuur in de sauna, van 80 tot wel 110°C, wordt de doorbloeding en daardoor het zuurstof gehalte van je cellen gestimuleerd. Ook zorgt de betere bloedsomloop dat ongewenste stoffen zich van het cellulair niveau naar het oppervlak van je lichaam verplaatsen. Je huid wordt daardoor gezonder.

Sauna & de mooie huid

Collageen Collageen in de huid is een eiwit dat erg belangrijk is voor ons bindweefsel. Het zorgt namelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Als de hoeveelheid collageen in je lichaam afneemt, ontstaan er sneller rimpels en andere ouderdomsverschijnselen. Door regelmatig naar de sauna te gaan, kan de reproductie van collageen worden verbeterd. Je huid wordt dan als het ware ‘vernieuwd’. Sauna huid voordelen Onzuiverheden Acne (of mee-eters) ontstaan wanneer je talgklier verstopt raakt en daardoor het haarzakje gaat ontsteken. Er zijn verschillende stoffen die de doorgang van talg naar je huid kunnen blokkeren, bijvoorbeeld: dode huidcellen, make-up, bacteriën, etc. Door je huid regelmatig van binnen uit te reinigen, kan het bijdragen om ontstekingen in de haarzakjes te voorkomen of verminderen. Bij acne is het belangrijk dat je je huid goed schoonmaakt voordat je in de sauna stapt. Zweet in combinatie met make-up kan je poriën juist verstoppen. Gebruik daarbij een mild reinigingsmiddel en dep je huid na het reinigen af met een zachte handdoek. Door te deppen, in plaats van wrijven, voorkom je dat je je huid beschadigt. Na de sauna is het belangrijk dat je het zweet van je lichaam op tijd afspoelt. Als je huid na het bezoek aan de sauna afkoelt, bestaat de kans dat zweet en talg vast blijven zitten in je poriën. Spoel je huid daarom na de sauna direct af met koud, stromend water. Daarnaast adviseren wij je om maximaal 15 minuten in de sauna te blijven. Anders heb je de kans dat het je huid uitdroogt. Drink daarnaast altijd voldoende water. Zo blijft je huid gehydrateerd en zie je er na afloop stralend uit!