Het kweken van eigen groenten en fruit is populairder dan ooit. Van over de hele wereld schieten de moestuinen als paddenstoelen uit de grond. Hierdoor neemt ook de populariteit van de tuinkas een vlucht. Om ook in de winter van je tuinkas te kunnen genieten, vertellen we je hier hoe je er in dit seizoen optimaal gebruik van maakt.

Een tuinkas is de ideale investering om het hele jaar door je planten en bloemen te onderhouden, maar ook om het groeiseizoen van je gewassen te verlengen. Zelfs in een onverwarmde kas is dit mogelijk. Lees hieronder hoe.

groenten kweken in de winter

’s Winters kweken in een onverwarmde tuinkas

’s Winters groenten kweken is uiteraard een stuk makkelijker in een tuinkas die verwarmt is, maar ook een onverwarmde tuinkas is bruikbaar. Het is dan de kunst om te voorkomen dat er vorst ontstaat in je tuinkas. Dit doe je bijvoorbeeld door je tuinkas te isoleren met transparant noppenfolie. Hiermee hou je de warmte in de kas. Daarnaast kan er nog steeds zonlicht bij je gewassen.

Een tweede mogelijkheid is om een draagbare kachel in je tuinkas te plaatsen. Zet de kachel alleen ’s avonds aan – als de kans op vorst het grootst is – op de laagste stand. Zo bespaar je zoveel mogelijk op de energierekening en boek je toch een mooi resultaat.

Ook het gebruik van propagatoren (minikastjes) is aan te raden. Deze bespoedigen de ontkieming als de temperatuur binnen de kas niet optimaal is.

Welke groenten kun je ’s winters kweken

In de winter worden over het algemeen minder groenten verbouwd, maar er kan dit seizoen wel degelijk gekweekt worden. In de vroege winter kun je beginnen met het verbouwen van worteltjes. Wie continu wortels wil blijven kweken, kan halverwege de winter een nieuwe rij zaaien. Ook sla is een ideale groente om in de winter te kweken. Doe dit wel in de vroege winter. Dat geldt ook voor aardappels. Aardappels hebben daarnaast vaak ook wat meer bescherming nodig tegen vorst. Plaats ze bijvoorbeeld in lege eierdozen of ander isolerend materiaal. Je kunt ze ook in een propagator leggen.

Met een verwarmde tuinkas neemt het aantal mogelijkheden in de winter toe. Je zou dan ook groenten als prei, spruiten en verschillende kolen kunnen kweken.