’s Winters groenten kweken

’s Winters groenten kweken

Zelf je eigen fruit en groente kweken is razend populair. Ook als Koning Winter zijn grip doet gelden, hoef je echt niet binnen te gaan zitten. In de winter kun je uitstekend groente kweken. Een winterkas biedt de perfecte oplossing voor enthousiaste tuiniers.  Naast het oogsten van gezonde groenten, is het kweken ervan in de winter een knusse bezigheid.

In dit artikel delen we graag tips en tricks om je kas ook in de winter in volle glorie te benutten. Haal die tuinhandschoenen dus maar tevoorschijn. Ga aan de slag met het kweken van groente in een kas in de winter.  

De voordelen van een winterkas

Waarom zou je kiezen voor een tuinkas om je groenten in te verbouwen? Een winterkas biedt veel voordelen. We zetten de pluspunten van een kweekkas buiten voor je op een rij.

1. Jaarrond groenten kweken: van zomer tot winter

Met een winterkas kun je groenten en kruiden gedurende het hele jaar verbouwen. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van seizoensgebonden aanvoer in supermarkten. Ook heb je altijd toegang tot verse, zelfgekweekte producten. In jouw tuinkas kun je de omgevingsfactoren zoals temperatuur, vochtigheid en lichtniveaus nauwkeurig beheersen. Dit betekent dat je in staat bent om optimale groeiomstandigheden voor het kweken van groenten te creëren. Ongeacht de weersomstandigheden buiten.

2. Milieuvriendelijk

Door je eigen groenten lokaal te kweken, verminder je de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met het transporteren van voedsel over lange afstanden. Je draagt dus bij aan milieuvriendelijk tuinieren en bent direct veel meer zelfvoorzienend. Een winterkas biedt ook bescherming tegen veelvoorkomende plagen en ziekten die in de buitenlucht schadelijk kunnen zijn voor gewassen. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van pesticiden en chemicaliën.

3. Meer smaak en voedingswaarde

Groenten die je in de winter in een tuinkas kweekt, hebben vaak een betere smaak. Ze behouden meer voedingsstoffen in vergelijking met commerciële producten die langere tijd hebben gereisd. 

4. Geld besparen

Het telen van je eigen groenten in een kas kan op de lange termijn kostenbesparend zijn. Met een winterkas hoef je ook in de winter geen of minder groenten in de winkel te kopen. Je minimaliseert verspilling omdat je alleen oogst wat je nodig hebt.

Starten met groenten kweken in een winterkas

Voordat je aan de slag gaat in je winterkas, is het verstandig om enkele voorbereidingen te treffen. Zo geniet je straks optimaal van je zelfgekweekte groente uit de kas. 

Stap 1: Kies de juiste gewassen

Een van de geheimen van succesvol groente kweken in de winter is de juiste keuze van gewassen. Er zijn talloze opties die goed gedijen in de kou. Denk aan wintergroenten zoals boerenkool, spinazie, wortels en prei. Deze planten zijn taai en kunnen de koude temperaturen aan. Start al in de vroege winter met wortels. Zaai halverwege de winter een nieuwe rij, om doorlopend wortels te kunnen blijven eten. Wist je dat er ook slasoorten zijn die je uitstekend in de vroege winter kunt kweken? Denk aan winterpostelein, ijsbergsla en veldsla. Ook aardappels kweek je in de vroege winter in je kas. Bescherm de aardappels wel tegen de vorst door ze in lege eierdozen, een ander isolerend materiaal of een minikasje te leggen. 

Stap 2: Creëer de juiste omstandigheden

Nu je je gewassen hebt geselecteerd, is het tijd om de ideale omgeving te creëren. Zorg ervoor dat je kweekkas goed geïsoleerd is. Tegelijkertijd moet er voldoende ventilatie zijn om condensatie te voorkomen. Hoewel het eenvoudiger is om ‘s winters groenten te kweken in een verwarmde tuinkas, is ook een onverwarmde winterkas bruikbaar. Het is de kunst om te voorkomen dat er vorst ontstaat in je kweekkas. Daarvoor hebben we een aantal tips en tricks:

  • Isoleer je tuinkas met transparant noppenfolie. Het zonlicht bereikt zo je gewassen, maar de warmte blijft in de winterkas. 
  • Plaats een kleine draagbare kachel in je winterkas. Zet deze ‘s avonds op de laagste stand aan, wanneer de kans op vorst het grootst is. Warmtematten helpen ook om de temperatuur op peil te houden.
  • Gebruik propagatoren. Deze compacte minikassen creëren een optimaal broeikaseffect. Dit helpt bij het ontkiemen van zaden en opkweken van jonge plantjes. 

Stap 3: Let op verlichting

In de winter zijn de dagen korter. Dit betekent dat je gewassen minder zonlicht krijgen. Overweeg het gebruik van groeilampen in de kas om je planten van voldoende licht te voorzien. led-groeilampen zijn energiezuinig en kunnen een aanzienlijk verschil maken in de groei van je planten.

Direct aan de slag? Koop een winterkas!

Als je nog geen winterkas hebt, is dit het perfecte moment om er een aan te schaffen. Bij Fonteyn begrijpen we het belang van hoogwaardige kassen en bieden we een ruime selectie van kweekkassen voor elke tuinliefhebber. Onze tuinkassen zijn gemaakt van duurzame materialen. Ze bieden de perfecte omgeving voor je groenten om te gedijen, zelfs in de winter. Blijf dus lekker groenten kweken, ongeacht het seizoen. Je zult versteld staan van de resultaten!



Fonteyn TV