Overkapping plaatsen

Overkapping plaatsen

Een overkapping in je tuin is niet zomaar een toevoeging. Het is een stijlvolle uitbreiding van je leefruimte buiten. Wil je al vroeg in het jaar genieten van de zon? Beschermd zijn tegen regen of sneeuw? Of wil je gewoon een extra gezellige plek creëren buiten? Laat dan een overkapping plaatsenIn dit artikel delen we waardevolle tips en inzichten voor het laten plaatsen van een overkapping. 

Overkapping op maat laten plaatsen

Overkappingen zijn er in alle soorten en maten. Aluminium, hout of een combinatie van materialen, de keuze is aan jou. Wil je een dicht dak, halfopen, doorzichtig of juist helemaal open? Het kan allemaal. Jouw stijl, jouw keuze. Geen woning is gelijk. Daarom kun je overkappingen op maat laten plaatsen. Zo weet je zeker dat je nieuwe buitenruimte perfect aansluit op je tuin en woning. Heb je zelf twee linkerhanden? Kies dan voor het laten plaatsen van een overkapping aan huis inclusief montage. 

Overkapping plaatsen? Denk vooruit en plan slim

1. Maak een tekening van je tuin

Begin met een tekening van je tuin. Houd daarbij rekening met het zonlicht. Waar heb je momenteel zon en schaduw? Bedenk dit voor alle seizoenen in het jaar. Geef ook aan welke van je huidige planten momenteel direct zonlicht nodig hebben. Welke planten zijn geschikt voor een standplaats in de halfschaduw of schaduw? 

2. Bepaal de functie en afmeting 

Voordat je kunt beslissen waar je de overkapping wilt plaatsen, is het verstandig om na te denken over de gewenste functie en afmeting. Welke functie moet de overkapping vervullen? Moet het een verlengstuk van je binnenruimte worden? Wil je een buitenkeuken realiseren? Of wil je een sfeervolle zithoek in de tuin creëren waar je zo lang mogelijk profiteert van zonlicht? Bedenk ook hoeveel mensen er comfortabel onder de overkapping moeten kunnen zitten. Zo kun je de gewenste afmeting voor de overkapping bepalen. 

3. De ideale plek voor je overkapping

Bepaal nu de ideale plek voor je overkapping. Realiseer je hierbij dat de overkapping extra schaduw creëert, wat van invloed is op je beplanting. Denk na over stroomaansluitingen en andere aansluitingen onder de overkapping. Wat heb je nodig? Beslis ook of je gebruik wilt maken van wanden en verlichting. Dit zijn allemaal belangrijke factoren die een rol spelen bij het plaatsen van je overkapping. 

4. Controleer of er een vergunningplicht is

Voordat je een overkapping laat plaatsen, moet je controleren of er een meldingsplicht of vergunningplicht geldt in jouw gemeente. Daarvoor kun je contact opnemen met de gemeente. Op de website omgevingsloket.nl kun je een gratis vergunningscheck doen. 

Welk type terrasoverkapping past het beste bij mij?

Ben je enthousiast geworden over het plaatsen van een overkapping? Sta je op het punt om jouw buitenruimte te transformeren met een prachtige overkapping? Dan heb je de keuze uit verschillende typen overkappingen en terrasoverkappingen. Ga je voor dicht, halfopen, doorzichtig of juist helemaal open dak? De keuze is niet altijd eenvoudig, want ieder type terrasoverkapping heeft zijn eigen voordelen en mogelijkheden.

Overkapping met dicht dak 

Kies je voor modern en onderhoudsvriendelijk? Dan is een aluminium overkapping met dicht dak een uitstekende keuze. Bestand tegen roest en alle weersinvloeden, biedt aluminium een duurzame oplossing. Lichtgewicht en strak van design, het voegt een eigentijdse uitstraling toe aan je huis. Een aluminium overkapping is niet alleen een praktische keuze, maar ook een visueel aantrekkelijke toevoeging aan je woning.

Lamellen overkapping

Een aluminium overkapping met lamellen biedt unieke mogelijkheden. Je past de mechanisch verstelbare lamellen eenvoudig aan op ieder weertype. Laat warme lucht ontsnappen voor de aangenaamste temperatuur. Reguleer het zonlicht: creëer een zonnig plekje of juist een schaduwrijk hoekje. Regent het? Sluit de lamellen en er ontstaat een waterdichte overkapping. Zo creëer je met een aluminium overkapping met lamellen altijd de ideale lichtinval. 

Checklist overkapping plaatsen

Ga je voor een vrijstaande overkapping of een terrasoverkapping aan huis inclusief montage? Doorloop de stappen van deze checklist dan nog eens en verzeker jezelf dat je niets over het hoofd ziet: 

  1. Maak een tekening van je tuin. 
  2. Bepaal de functie van je overkapping: waarvoor wil je deze buitenruimte gebruiken?
  3. Bedenk hoeveel mensen er onder het afdak moeten kunnen zitten en bepaal de gewenste afmeting. 
  4. Beslis welke stroomaansluiting of andere aansluitingen je nodig hebt en waar. 
  5. Denk na over de verlichting: kies je spotjes in de grond, aan de muur of ga je voor hanglampen?
  6. Besluit of je glazen schuifwanden of screens wilt plaatsen voor maximale beschutting. 
  7. Controleer of er een meldingsplicht of vergunningsplicht geldt in jouw gemeente. 

Bezoek Fonteyn en laat je inspireren!

Creëer je eigen oase van rust in je tuin. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet het hele jaar door genieten van het buitenleven? Een overkapping plaatsen is meer dan alleen een praktische toevoeging aan je woning. Het is een investering in comfort, stijl en leefruimte.  Laat je inspireren door de diverse mogelijkheden bij Fonteyn, Europa’s grootste outdoor showroom. Bekijk onze duurzame aluminium overkappingen en lamellen overkappingen. Wil je een terrasoverkapping op maat laten plaatsen? Laat je dan adviseren door onze deskundige experts. Fonteyn TV