Nieuwe tuin aanleggen: wat komt daar allemaal bij kijken?

Nieuwe tuin aanleggen: wat komt daar allemaal bij kijken?

De meeste mensen zullen misschien niet zozeer denken aan een nieuwe tuin aanleggen als het herfst wordt. Die kriebels komen vaak pas in het voorjaar. Maar eigenlijk is de herfst een heel geschikt moment om alvast wat plannen te maken en misschien zelfs al wel een begin te maken! Maar voor we daar over beginnen gaan we even terug naar de start: als je een nieuwe tuin wilt aanleggen - wat komt daar dan allemaal bij kijken? 

Plannen maken voor een nieuwe tuin

Van een nieuwe tuin wil je in het voorjaar eigenlijk meteen al genieten, maar dat betekent dat je daar vóór het voorjaar al mee aan de slag moet gaan. Eigenlijk is de herfst een uitstekend seizoen daarvoor, zodat je het vriezen nog voor bent! Want je spade in bevroren grond steken, wordt een ingewikkeld karwei. Je kunt natuurlijk ook deze tijd gebruiken om plannen te maken en je tuin in het vroege voorjaar aanleggen, maar wanneer je daarvoor hulp wil inschakelen, houd er dan wel rekening mee dat dit het topseizoen is voor hoveniers en de kans groot is dat je op een wachtlijst komt te staan. 

Herfst en winter is ideaal voor het aanleggen

Ook voor de natuur zelf is het najaar de beste tijd om in de herfst en winter aanplantingen te doen. Je hoeft nieuwe planten, struiken en bomen niet constant water te geven, want het regent toch genoeg. Daarnaast maak je in de herfst en winter ook nog eens weinig gebruik van je tuin, dus is het niet zo erg als je deze even flink op de schop neemt. Plus, na de winter kun jij meteen in je spiksplinternieuwe tuin genieten van het eerste voorjaarszonnetje. 

Wat ga je aanpakken in de tuin? 

Een nieuwe tuin, je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Je kan een tuinarchitect inschakelen, maar je kunt ook zelf een plannetje maken. Wil je een plan dat goed in elkaar zit? Maak dan -net als een architect zou doen- een tekening van je ideeën! Meet je tuin op maak een nieuwe indeling op schaal. Waar wil je een terras met tuinmeubelen? Wil je nieuwe planten en bomen aanplanten? Wil je een vijver? Een gazon? Misschien wel een zwembad? Teken het allemaal uit. Houd rekening met zon- en schaduwplekken in de tuin voor de plek van je terras en voor planten die veel zon dan wel schaduw nodig hebben. 

Waar moet je goed op letten bij je tuinaanleg?

Win advies in en maak een plan voor afwatering voor natte periodes en denk tegelijkertijd na over de bewatering in droge tijden. Met name in nieuwbouwwijken komen vaak tuinen voor die te nat zijn. Goede drainage is hier van belang, zodat jouw zorgvuldig uitgekozen beplanting niet verdrinkt. Daarnaast moeten we tegenwoordig rekening houden met langere periodes van droogte. Een beregeningsinstallatie kan daarvoor een uitkomst bieden. 

Tuininrichting

Als je een plan hebt voor de basis. Kun je verder aan de slag met de inrichting. Denk bijvoorbeeld aan een mooi tuinhuis. Wil je ook een terrasoverkapping? Dan kun je dat goed door laten lopen vanaf je tuinhuis. Misschien kun je een tuinverbouwing aangrijpen voor een extra luxe item in je tuin: een sauna, een spa of een zwembad. Dit is een goed moment om dat aan te pakken en er zijn oneindige mogelijkheden. En waar kun je dat nu beter doen dan in een showroom waar alle mogelijkheden wat betreft tuininrichting te vinden zijn. Laat je inspireren en adviseren in onze showroom!   

 Fonteyn TV