Moderne tuin: 6 tips

Moderne tuin: 6 tips

Geometrisch, strak, minimalistisch en verfijnd. Dat is de moderne tuin samengevat in vier woorden. Een perfect uitgangspunt voor iedereen die wel wil genieten van het buitenleven, maar niet echt staat te popelen om actief te tuinieren. Zo ontstaat een aantrekkelijke buitenruimte die uitnodigt tot ontspannen. Een moderne tuin vormt een eigentijds meesterwerk waar design en functionaliteit hand in hand gaan. Daarbij is veel aandacht voor materiaal en architectuur. Het groen is daar zelfs aan ondergeschikt. Maar hoe begin je met het ontwerpen en aanleggen van een eigentijdse tuin? 

Wat is een moderne tuin?

In een moderne tuin staan harmonie en balans centraal. Doordat alle elementen in je tuin een vaste plek krijgen, ontstaat een rustig, strak geheel. Je wilt een tijdloos, ruimtelijk gevoel creëren. Strakke lijnen en visuele eenvoud staan aan de basis van een moderne, strakke tuin. Minimalisme speelt een sleutelrol. Minder is meer. Overtollige ornamenten maken plaats voor open ruimtes. Het gebruik van moderne materialen, zoals glas, beton en roestvrij staal, geeft de tuin een eigentijds, duurzaam karakter. Technologische innovaties, zoals slimme verlichting en geautomatiseerde irrigatiesystemen, tillen de tuinbeleving naar een hoger niveau. Zo ontstaat er een functionele en comfortabele buitenomgeving. Hier komt de moderne levensstijl volledig tot zijn recht.

We zetten de belangrijkste kenmerken van een moderne, strakke tuin op een rij: 

  • Strakke lijnen en geometrische vormen 
  • Functionele inrichting
  • Onderhoudsvriendelijk aangelegd 
  • Veel aandacht voor materiaal en architectuur 
  • Modern tuinmeubilair en technologische innovaties 
  • Strakke plantenbakken en borders voor beplanting 

moderne-tuin-moodboard

#1. Lijnen en rasters in de moderne tuin

Een moderne tuin ontleent zijn karakter aan de krachtige expressie van strakke lijnen, grote vlakken en geometrische vormen. Laat de lijnen in je tuin aansluiten op je woning. Zo ontstaat er rust en eenvoud. Ook helpen lijnen om de lengte of breedte van je tuin te accentueren. Hoe ziet het aanbrengen van lijnen en strakke elementen in een moderne tuin eruit? Stel je het volgende maar eens voor.

De stenen bestrating leidt in een recht pad naar het ruime vierkante of rechthoekige terras. Grasvlaktes zijn hoekig en duidelijk afgebakend. De beplanting is geplaatst in grote plantenbakken, strakke borders of verticale plantenbakken. De vijver is hoekig met een hoge stenen rand eromheen, net als de vuurplaats. De strakke, geometrische vormen in een moderne tuin leiden tot een functionele buitenruimte. Tegelijkertijd ontstaat er een tijdloos, gebalanceerd kunstwerk, waarin je heerlijk tot rust komt na een lange dag werken. 

#2. Strakke bestrating

Een moderne tuin vraagt om strakke bestrating. Het gebruik van duurzame, onderhoudsvriendelijke bestratingsmaterialen past goed bij het praktische aspect van moderne tuinen. Daarom zie je vaak materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn of bestand zijn tegen weersinvloeden.  Om de strakke lijnen in het tuinontwerp te behouden, kiest men vaak voor groot formaat tegels in een moderne tuin. Het kleine aantal voegen creëert gevoelsmatig een naadloos oppervlak. Dit draagt bij aan de moderne uitstraling van je tuin. Ook grind en kiezels worden veel toegepast in strakke tuinen. Door je plantenbakken te plaatsen in een laag grind ben je veel minder tijd kwijt aan onkruid wieden. Wil je toch een wat speelser geheel creëren? Combineer dan verschillende materialen in je tuin, zoals grote tegels, grind en hout. 

#3. Verhoogde plantenbakken en strakke borders

Hoewel er in moderne tuinen meer aandacht is voor strakke lijnen en moderne architectuur dan voor groen, mag beplanting natuurlijk niet ontbreken. Daarvoor worden vaak verhoogde plantenbakken ingezet. Hiermee ontstaan strakke borders, die je gemakkelijk kunt onderhouden.  Welk type beplanting past goed in een strakke tuin? Groene planten met grote bladeren of mooie siergrassen zijn een populaire keuze in moderne tuinen. Maar ook mooi in vorm gesnoeide buxus past uitstekend in een strakke tuin.  Belangrijk is dat je een select aantal plantensoorten kiest. Deze plaats je gegroepeerd in de plantenbakken of borders. Zo ontstaat er een rustig, ordelijk geheel. 

Een originele, verfrissende oplossing voor het aanbrengen van groen in een moderne tuin is het plaatsen van verticale plantenbakken. Daarmee geniet je van beplanting, zonder dat dit veel ruimte kost. Ideaal voor kleinere tuinen of om een saaie, lege muur op te vrolijken. Een strak pad langs een muur vol varens vormt bijvoorbeeld een prachtige, sfeervolle doorgang naar de rest van je tuin. 

#4. Functionele tuinmeubelen in een moderne tuin

Het tuinmeubilair in een moderne tuin combineert functionaliteit met stijl en design. Strakke tuinmeubelen moeten passen in het visuele plaatje, maar ook zeker niet inboeten aan comfort. Kies je voor een design loungeset, een mooie tuintafel of een gezellige bartafel met hoge stoelen? Tuinmeubelen van duurzame materialen zoals aluminium, roestvrij staal en weerbestendig hout passen uitstekend in een moderne tuin. Gebruiksgemak staat centraal in een eigentijdse tuin. Dat geldt ook voor je tuinmeubels. Comfortabele, weerbestendige tuinkussens zijn ideaal voor een moderne tuin. Je laat ze in de zomer lekker buiten liggen, zodat je ieder zonnestraaltje direct kunt meepakken. Een onmisbaar onderdeel van je onderhoudsvriendelijke tuin.

#5. Gezellig loungen onder een moderne overkapping

Een overkapping past uitstekend in een moderne tuin. De rechte hoeken en minimalistische architectuur vormen een mooie aanvulling op het lijnenspel in je tuinontwerp. Ook verbindt een overkapping de binnen- en buitenruimte op vloeiende wijze. Tot slot vormt een overkapping een uitnodigende plek waar je het hele jaar lang heerlijk buiten kunt vertoeven.  Ervaar het comfort van binnen in de frisse buitenlucht. In de avond blijft de warmte lekker onder de overkapping hangen. Zeker wanneer je kiest voor een sfeervolle terrashaard of vuurschaal. Laat slimme functies integreren in de overkapping, zoals geautomatiseerde zonwering, ingebouwde verlichting of verwarmingselementen. Zo ontstaat een gezellige, comfortabele en technologisch geavanceerde buitenruimte. Perfect voor een strakke, moderne tuin. 

#6. Verfijnde accessoires in een strakke tuin

Een strakke tuin kenmerkt zich door rechte lijnen en eenvoud. Met tuinaccessoires breng je subtiele accenten aan in je tuin. We zetten een aantal voorbeelden van verfijnde accessoires voor een strakke tuin op een rij:

  • Moderne verlichtingselementen, zoals geïntegreerde ledverlichting in plantenbakken of langs de paden. 
  • Functionele waterpartijen, zoals strakke fonteinen of watermuren. 
  • Tuinhaard 
  • Tuinkussens in rustige, ingetogen kleuren, zoals grijs, wit of kies een accentkleur

Hou je van nog meer accessoires, om je moderne tuin een persoonlijk tintje te geven? Groepeer de accessoires dan zoveel mogelijk, om de rust en eenvoud in je strakke tuin te behouden. 

Moderne tuin inspiratie: bezoek Fonteyn!

Wil je meer inspiratie opdoen voor het aanleggen van een strakke, moderne tuin? Bezoek dan Europa’s grootste outdoor showroom Fonteyn. Hier vind je onze zeven tuinspecialiteiten: tuinhuizen, tuinmeubelen, veranda’s, spa’s, barbecues, zwembaden en sauna’s. Onze deskundige adviseurs vertellen je met veel plezier hoe je jouw tuin omtovert tot een moderne buitenruimte. 



Fonteyn TV