Is het Jacuzzi®, spa, hottub of whirlpool?

Is het Jacuzzi®, spa, hottub of whirlpool?

Allerlei verschillende benamingen en veel mensen halen deze woorden door elkaar. Is dat juist, of is er wel degelijk een verschil tussen? Wat is het verschil tussen een Jacuzzi® en een spa? Is een hottub iets anders dan een whirlpool? Tijd voor opheldering: zo weet je precies welke term waar voor staat en kun je straks de juiste keuze maken!

Spa

Spa is een afkorting voor ‘Sanitas Per Aqua’, oftewel ‘gezond door water’ in het Nederlands. Veel kuuroorden noemen zich ook wel een spa. Hier vind je ontspannende therapieën, sauna’s en spabaden. Een spa is dus eigenlijk een warmwaterbad met allerlei massagestralen en jets. Hierdoor kunt je heerlijk ontspannen en is het ook nog eens bevorderend voor je gezondheid. Eigenlijk is het woord ‘spa’ een verzamelnaam voor dit soort baden.

Spa

Jacuzzi®

Wie kent de term Jacuzzi® niet? Het is niets meer dan een Amerikaans merk dat spabaden produceert. We gebruiken het vaak als synoniem, omdat de merknaam meer een beleving is geworden. Het is zó herkenbaar dat ieder type bad vaak Jacuzzi® wordt genoemd. Ook bij andere producten gebeurt dit wel eens, denk bijvoorbeeld aan een Luxaflex. Dit is een merknaam, maar wordt vaak bedoeld als type raambekleding.

Hottub

Een hottub is een voorganger van een spabad. Vroeger waren dit houten, ronde tonnen en werden ze met hout warm gestookt. Door de vele updates lijkt het inmiddels op een spabad. De kuip is van kunststof en ook de verwarming kan elektrisch zijn. Wil je echt genieten van een houtgestookt warm bad, kies dan voor een hottub. Ga je liever voor een luxer exemplaar met bijvoorbeeld jets en massagestralen? Dan kun je beter een mooie spa uitkiezen.

hottub

Whirlpool

De term whirlpool is afgeleid van de krachtige waterpompen en massagestralen van het bad. Er wordt als het ware een waterkolk gecreëerd door het rondpompen van het water door het bad. Het gebruik van deze pompen is eigenlijk één van de kenmerken van een spabad. De Brits-Engelse vertaling van bubbelbad is dan ook niet ‘bubble bath’, maar whirlpool. Ook is het belangrijk de term niet te verwarren met het merk Whirlpool, die naast baden ook allerlei andere huishoudartikelen verkoopt. Wil je graag meer advies over het type spabad dat het beste bij jou past? Of wil je ze zelfs eens komen testen? Dat kan! In ons Spa Experience Center staan verschillende spabaden om uitgebreid te proberen. Daarnaast geven onze experts je graag advies in onze showroom.


Fonteyn TV