Hoe de eivormige kleioven de wereld veroverde

Hoe de eivormige kleioven de wereld veroverde

Zo’n drieduizend jaar geleden werd in China de eerste klei oven ontwikkeld. De Japanners gingen er echter mee aan de haal: zij namen het concept over en noemden de kleiovens Kamado, wat letterlijk ‘oven’ en ‘vuurplaats’ betekent. Onder die naam staat hij nog steeds bekend. Amerikaanse soldaten waren er toentertijd zo van onder de indruk dat zij deze, net na de Tweede Wereldoorlog, in groten getale mee naar huis namen.

Geboorte Big Green Egg

De Amerikanen zagen de kleioven aan voor een barbecue en gebruikten hem voornamelijk om hamburgers mee te grillen. Maar niet alleen zij waren ervan onder de indruk. In 1974 kwam Ed Fisher op het idee om de kamado barbecue bij het grote publiek te introduceren. Hij besloot de oude kamado van klei als voorbeeld te gebruiken en er aan de hand daarvan een met het stevige materiaal keramiek te maken. Ook bracht hij verbeteringen aan in het ontwerp en de afwerking. De geboorte van Big Green Egg was een feit en het publiek stond ervoor in de rij.  

De eerste kamado


Wereldwijde doorbraak 

Het duurde niet lang voor de Big Green Egg internationaal doorbrak. En na hem kwamen er meer kamado’s bij, waaronder de Kamado Joe, Kamado Grill en Broil King keg. Deze komado barbecues zijn allemaal gemaakt van keramiek en gehard staal, en ze kunnen geleverd worden met een metalen onderstel.   Tegenwoordig worden ze steeds meer gebruikt om allerlei soorten voedsel mee te bereiden, zoals vlees, vis, groente en fruit. Met de kamado barbecue kun je namelijk niet alleen grillen, je kunt er ook mee bakken, braden, koken en roken.

Van klei oven naar buitenkeuken

De komado bbq is voor veel mensen inmiddels een echte buitenkeuken; er worden volledige maaltijden mee klaargemaakt. Of het nu vriest of zonnig is, de kamado kan tegen temperaturen van -30 tot +400°C. Smaak, geur en kleur van voedsel blijft optimaal behouden dankzij het warmtecirculatiesysteem. Daar kun je dus alle seizoenen plezier aan beleven.Fonteyn TV