Fonteyn Tuinonderzoek 2021: dit is hoe Nederlanders genieten van hun tuin! 

Fonteyn Tuinonderzoek 2021: dit is hoe Nederlanders genieten van hun tuin! 

In ons groene kikkerlandje geeft de meerderheid van de tuinliefhebbers* hun tuin een 8. Daarmee kunnen we stellen dat we over het algemeen dik tevreden zijn met onze tuin! Dit blijkt uit het Nationaal Tuinonderzoek 2021 van Fonteyn. Er zijn verschillende vragen gesteld over allerlei aspecten in en rondom de tuin, en daar kwamen verrassende antwoorden uit. Benieuwd hoe Nederlandse tuinliefhebbers genieten van hun tuin? Je leest het in deze blog. Snel de uitkomsten weten? Scroll naar beneden voor onze infographic!

Zoveel tijd besteden we per week in de tuin

Een ruime meerderheid van 42,2% besteedt meer dan 8 uur per week in de tuin. Er is geen duidelijke voorkeur van dagdeel waarin we graag een momentje in de tuin pakken. 60,4% van de Nederlanders zegt namelijk het liefst de hele dag in de tuin door te brengen.

Maar hoe tevreden zijn we nu eigenlijk met onze tuin? De tuinliefhebbers geven hun tuin een dikke voldoende, namelijk een 8! 12,6% geeft de tuin zelfs een 9. 4,7% geeft hun tuin nog een onvoldoende, namelijk een 5. Er is hier en daar dus nog werk aan de winkel.

Heeft COVID-19 effect op onze tuinuitgaven?

Zijn we gul als het gaat om investeren in de tuin en hoeveel willen we nu betalen voor een mooie tuin? Maar liefst 30,4% van de respondenten geeft meer dan € 500 uit aan de tuin. 28,5% besteedt tussen de € 300 en € 500 en 31,7% procent spendeert tussen de € 100 tot € 300. Een klein percentage van 9,2% geeft minder dan € 100 uit. We kunnen dus wel stellen dat we maar al te graag investeren om ons buitenplekje naar wens te maken.

De uitgaven zijn weinig veranderd tijdens de coronacrisis. Zo geeft 49,3% aan meer uit te hebben gegeven, maar 45,9% zegt hun budget voor de tuin hetzelfde als altijd te hebben besteedt.

Dit is het meest voorkomende materiaal in onze tuinen

De tuinmeubelen in onze tuin bestaan uit verschillende materialen. Maar welk materiaal is het populairst in Nederland? Dat is het bekende Wicker. Deze tuinmeubelen zijn eenvoudig te onderhouden en hebben een lange levensduur. 37,5% van de Nederlanders heeft tuinmeubelen van dit materiaal, gevolgd door aluminium met 15,5% en op de derde plek met 14,4% komen kunststof tuinmeubelen ook goed uit de verf. De overige tuinliefhebbers zijn dol op houtsoorten als hardhout, teakhout en steigerhout. Ook RVS en outdoor-textiel komen regelmatig voor in de Nederlandse tuinen.

De top 3 meest voorkomende items in de Nederlandse tuinen:

  1. Tuinset
  2. Loungeset
  3. Barbecue

Dit is wanneer we tot aankoop overgaan

30% van de tuinliefhebbers geeft aan te shoppen als iets in de aanbieding is; we zijn dus echte koopjesjagers. Bij 29,5% begint het te kriebelen wanneer de lente begint en is er dus graag vroeg bij. Omdat we er zo vroeg bij zijn, hechten we ook minder waarde aan de bezorgtijd.14,2% shopt tuinmeubelen wanneer de eerste zonnestralen doorkomen en 4,9% shopt massaal als de weersvoorspellingen de komende tijd goed zijn. Wat we belangrijk vinden tijdens ons aankoopproces? De kwaliteit en het materiaal van de tuinmeubelen. Maar ook duurzaamheid en het ontvangen van duidelijke productinformatie spelen een hele grote rol bij het aankopen van tuinmeubelen.

Wat is onze favoriete bezigheid in de tuin?

Nederlanders houden van bourgondisch eten en borrelen. Dat blijkt maar weer uit dit Nationale Tuinonderzoek. Met 27,2% staat eten en drinken als favoriete bezigheid in de tuin op nummer 1. Geen wonder dat velen ons (14,5%) ook dol zijn op barbecueën. De tuin moet er wel netjes bij staan, vinden 22,7% van de tuinliefhebbers. Zij hebben namelijk groene vingers en zijn het liefst bezig met tuinieren. 10% vindt het heerlijk om te lezen en 9,0% doet het liefste helemaal niets in de tuin. Zij komen hier puur voor ontspanning.

We blijven nuchtere Nederlanders

We vroegen onze tuinliefhebbers ook of hun tuin doet denken aan een vakantieland. De uitkomst? We wanen ons het meest in eigen land. Sommige tuinliefhebbers ervaren wel buitenlandse sferen:

  • 11,8% waant zich in Spanje;
  • 11,2% in Italië;
  • 8,9% in Frankrijk

We durven wel te dromen. Als we mochten kiezen op welke locatie we onze tweede tuin zouden willen hebben, vormen bovenstaande drie zonovergoten landen ook de top 3.

Google als grootste bron van inspiratie

Kom maar door met die bohemian Spaanse accessoires of typische Franse potten om je favoriete vakantieland naar je Nederlandse tuin te halen. Waar we het liefst tuininspiratie opdoen? Dat is de zoekmachine van Google met 13,8% op de eerste plaats, gevolgd door Pinterest met 13,3%. 12,8% doet graag inspiratie op in de winkel of bouwmarkt en 11,8% komt op leuke ideeën door tv-programma’s. Ook Facebook, Instagram, tijdschriften en blogs zijn een grote inspiratiebron.

Maar waar kopen we onze tuinspullen uiteindelijk? De meerderheid van 43% koopt tuinspullen het liefst in een tuincentrum. Ook de tuinspeciaalzaken doen het goed met 35,7%. Online shoppen is ook populair (9,3%), maar we kunnen concluderen dat we voor grotere aankopen, zoals tuinmeubelen, liever naar een fysieke winkel trekken. Zo kunnen we het zelf zien en ervaren.

Wil jij ook een droomtuin creëren en voor de volle honderd procent van je tuin genieten? Bekijk ons assortiment en shop jouw favoriete items direct. Inspiratie opdoen? Kom naar onze showroom van 35.000 m² groot. Hier staan onze experts zes dagen per week voor je klaar om je te voorzien van het beste advies voor onze verschillende tuinspecialiteiten.

*Ons Tuinonderzoek is ingevuld door 906 respondenten (tuinliefhebbers).Deze infographic gebruiken? Graag! Wil je dan wel een link toevoegen naar Fonteyn.nl?Fonteyn TV